En intern undersøgelse bringer kontrasten mellem Carlsbergs Groups tidligere og nuværende forretningsmetoder frem i lyset. Nu erkender Carlsberg, at man ikke forlod Myanmar, men i stedet fortsatte sin forretning i militærdiktaturet.

Carlsberg Group har netop offentliggjort resultaterne fra en intern undersøgelse, der dykker dybt ned i virksomhedens tidligere involvering i Myanmar. Undersøgelsen blev sat i gang efter spørgsmål fra ikke-statslige organisationen “Justice for Myanmar” i april i år.

Uoverensstemmelser i fortidens beslutninger

Ifølge en pressemeddelelse havde Carlsberg i 1996 erklæret, at virksomheden havde forladt Myanmar. Dog viser den nylige interne undersøgelse, at dette var langt fra sandheden. Faktisk fortsatte den danske bryggerigigant med at drive forretning i landet, der dengang var et militærdiktatur, gennem indirekte investeringer.

Carlsberg ydede et lån til en partner i Malaysia for at etablere Brewinvest, som efterfølgende dannelse af et joint venture med Myanmar Economic Corporation og Myanmar Golden Star. Dette ledte til skabelsen af Dagon Brewery i Myanmar – alt sammen i skarp kontrast til Carlsbergs tidligere udtalelser.

Skiftende hænder og skiftende sandheder

I 2004 købte Carlsberg aktier i Brewinvest men solgte sin ejerandel kort tid efter indførelsen af EU-sanktioner mod flere enheder i Myanmar, inklusiv Dagon Brewery. Undersøgelsen kunne heller ikke finde bevis for en licensaftale eller royaltier for brugen af SKOL-mærket i Myanmar.

Nuværende status og fremtidige skridt

Selvom det er næsten 30 år siden, disse begivenheder fandt sted, har Carlsberg Group udtalt, at man kraftigt beklager og fordømmer tidligere tiders beslutninger. Ingen af de tidligere ledere, der var involveret i disse beslutninger, er længere ansat i virksomheden.

Carlsberg har siden 2012 været tilbage i Myanmar-markedet gennem et joint venture. Virksomheden har fokus på etisk forretning og understreger, at den nu beskæftiger direkte 430 mennesker og støtter cirka 30.000 job i det lokale samfund.

Som en del af deres vedvarende bestræbelser på at forstå og forbedre deres operationelle miljø i Myanmar, har Carlsberg indledt en serie af menneskerettighedsvurderinger. Disse udføres i samarbejde med eksterne eksperter og resultaterne vil blive inkluderet i virksomhedens kommende globale ESG-rapport, det meddeler virksomheden i pressemeddelelsen.