Karsten Byrgesen (D) ville have stillet spørgsmål til havneselskabet ADP A/S, men det må han ikke, da Økonomi- og Erhvervsudvalget i Fredericia Kommune har peget på borgmester Steen Wrist som stemmebærer. Byrgesen ønsker ikke at hans spørgsmål skal gå via Wrist, men rejser dem i stedet igennem pressen.

Senere på måneden afholder ADP A/S deres årlige generalforsamling. Til den er Karsten Byrgesen (D) inviteret som byrådsmedlem, og han har i den forbindelse spurgt Fredericia Kommunes sekretariat om han har taleret på den, da det ved tidligere lejligheder kun har været udvalgte, der måtte sige noget.

Det er igen tilfældet, er Karsten Byrgesen blevet oplyst. Han vil derfor ikke komme til generalforsamlingen, da han ikke kan få svar på det han vil. Til AVISEN fortæller Byrgesen, at han vil spørge om følgende:

– Hvorledes løser de (ADP A/S, red.) problemet med, at de er en lukket forening og vi ikke har nogen indflydelse?

– Vores indflydelse er inddirekte. Jeg skal spørge enten både vores bestyrelsesmedlemmer Steen Wrist eller Tommy Rachlitz om indsigt, og en gang om året kommer ADP-direktør Rune D. Rasmussen med et tykt regneark, der viser nogen tal, som jeg ikke kan spørge ind til, da jeg ikke kan se bag tallene, siger Karsten Byrgesen.

Byrgesen mener, at der ikke er nok åbenhed i havneselskabet. Det til trods for, at der er vedtægtsændringer undervejs, som gør det mere åbent.

– Et eksempel på lukketheden er omkring havneombygningen. Jeg ville lave en miljøvurdering. Jeg ville have været inde i processen tidigere, og høre deres visioner. Der ville jeg kunne sige tænk på naboerne og så videre. Jeg fik det at vide sent, da beslutningen var truffet i bestyrelsen, og så er det ikke til at ændre, siger Karsten Byrgesen.

Igennem noget tid har der været ændringer undervejs i ADP A/S i forhold til åbenhed. Der er vedtægtsændringer og aktionæroverenskomstændringer på vej, men Byrgesen mener ikke, at han er en del af det.

– Jeg har ikke været med i det. Jeg ved ikke, hvad jeg får og det ville jeg tale om på generalforsamlingen. Jeg har nul indflydelse på det, fortæller Byrgesen.

Tidligere har SF’s Connie Maybrith Jørgensen, der sidder i Økonomi-og Erhvervsudvalget, fortalt at vedtagelserne, der kommer, giver mere åbenhed og muligheder for at spørge meget mere ind.

– Vi skal altid svare på det, som medierne spørger om, hvis vi ikke kan svare, så skal vi gå til aktionæren og kræve svar. Hvordan det skulle hjælpe med en aktindsigt, det kan jeg ikke se, sagde hun tidligere på ugen til AVISEN.

Byrgesen mener dog ikke at have fået besked om det.

– Jeg ved ikke, hvad mulighederne og begrænsningerne er. De fortalte ikke om det. Det er hele åbenhedsproblematiken. Det er smukt, hvis jeg kan få åbenhed, men den er betinget af, at jeg ikke kan sige det videre. Det er ikke for mig selv, jeg vil gøre det, men for borgerne, siger Byrgesen.

Reglen med, at man som byrådsmedlem ikke kan stille spørgsmål til generalforsamling, som ADP A/S’, hvor en kommune ejer noget af et selskab, er grundlæggende en man bruger i andre kommuner.

– Den regel kunne de fravige ved at meddele taletid til hvert parti, der sidder i Fredericia Byråd. Jeg er ikke hørt, og det er som at tygge på mad, der er tygget på i forvejen, slutter Karsten Byrgesen.