Fredericia har en særlig juvel i sin krone, en institution, der har spillet en uundværlig rolle i industrihistorien og børnepasningen i området i et halvt århundrede. Børnehaven Pelikanen, der stolt troner i Fredericia, fejrede fredag d. 30. juni sin 50-års fødselsdag og tager flyvningen ind i sin næste æra som en kommunal institution.

Fiskeribranchen blomstrede i 1970’erne, da mange kvinder gik ind på arbejdsmarkedet. En af de foretrukne arbejdspladser var fiskefabrikken Rahbek Fisk på Vesthavnen. For mange af disse kvinder, der stod over for udfordringen med at skulle passe deres børn tidligt om morgenen, trådte Poul Rahbek Hansen i 1973 fremsynet ind og byggede en børnehave. Den blev navngivet “Pelikanen” efter fabrikkens varemærke, en pelikan med fiskeudstyr.

Pelikanen kunne således huse arbejderkvindernes børn, der efter at være blevet afleveret på fabrikken, blev eskorteret af en dedikeret pædagog til børnehaven i taxa. Den dag i dag fortsætter Pelikanen med at nære og pleje Fredericias børn, og den historiske institution fejrer sin bemærkelsesværdige milepæl på sin helt egen måde.

I anledning af børnehavens jubilæum har kommunen skænket dem, en dag med naturvejleder Bjarne, hvor børnene skal bygge insekthoteller som en særlig gave.

– Vi har fejret dagen med slushice og hoppeborg. I dag fejrer vi det lidt mere med nogle voksne, som gerne vil fejre det med os. For Pelikanen handler det om at blive en del af noget større. Vi har altid været vores egen, men har arbejdet tæt sammen med kommunen. Vi besluttede i en enig bestyrelse i efteråret, at nu var tiden inden til at blive en del af fællesskabet udtaler Lone Nyborg, Pædagogisk Leder i Pelikanen og fortsætter:

– Pelikanens historie er ganske unik. Det er byens første firma-institution. Vi prøver at værne om den historie vi har. Samtidig med at vi også følger med tiden.

Med til jubilæum var også Børne- og Skoleudvalgets formand, Ole Steen Hansen (A),

– Man kan altid, når man kommer ind i en daginstitution, mærke, hvordan stemningen er. Her er stemningen bare helt fantastisk, og man kan mærke, hvor vidunderligt børnene har det. Det vigtigste er, at det er et rigtig godt børnehus. Her er overskud, og børnene trives virkelig. Jo, huset bærer historien, men mest af alt bærer de børnene. Det er de rigtig gode til. Det er 50 år vi skal fejre. Men vi skal også markere, at institutionen har ønsket at blive kommunal. Vi byder dem velkommen med åbne arme, fortæller han.

Pelikanen har igennem årene gennemgået en række forandringer. I 2003 blev der bygget til, så personalet fik et pauserum og en afdeling med toiletter og garderobe. Huset har endda fået nyt tag og skiftet både døre og vinduer. På trods af disse ændringer har institutionen holdt fast i mange elskede traditioner som fastelavn, påskefrokost, bedsteforældre blomsterdag, sommerfest, udflugter, besøg af julemanden og julefrokost.

Det er dog ikke kun traditionerne der har bestået testen af tid. Pelikanens fokus på at være up to date med deres faglighed og pædagogiske aktiviteter har også forblevet uændret. Dette oplevede, Ole Steen Hansen, under hans besøg for et par uger siden.

– Selvom bygningen viser tegn på sine mange år, er det den særlige atmosfære og de mennesker der udgør Pelikanen, der virkelig gør stedet til noget særligt. Det er en utrolig skøn daginstitution, hvor de voksne skaber en god og tryg hverdag for børnene. Pelikanen har en evne til at tilpasse sig over tid, samtidig med at den fastholder sin historiske forankring og sine værdifulde traditioner, uddyber Ole Steen Hansen

Pelikanens skift til en kommunal institution markerer starten på et nyt kapitel i dens historie, hvor den bliver en del af et fællesskab, både fagligt og økonomisk.

Dagen sluttede med at børnene sang fællessang for alle de fremmødte, der blev serveret kage, saftevand og kaffe til de voksne.