Danmarks Idrætsforbund udtog officielt i slutningen af maj den fredericianske triatlet Alberte Kjær Pedersen til OL i Paris. Dette markerer hendes første OL-deltagelse, og det har været en følelsesladet rejse for den unge atlet, som har sat sin tandlægeuddannelse på pause for at fokusere fuldt ud på sin sport. Træner Boris Bjulver har været med på hele hendes rejse.

25-årig Alberte Kjær ser tilbage på, da hun fik meddelelsen af DIF om udtagelsen. Den var ikke uventet, men det gjorde ikke glæden mindre.

– Jeg blev faktisk lidt rørt, og jeg vidste godt, det ville ske, men det med, at det blev ægte og officielt, blev jeg rørt over, husker Kjær.

For Alberte er det ikke blot selve udtagelsen, men hele processen, der betyder noget.

– Det er ikke så meget det med, jeg endelig er der, men det med, det lykkedes. Det er en drøm. Det var ikke et mål i sig selv. Det med at have set Andreas Schilling kunne for nogle år siden, og at det så lykkedes på den måde. Jeg synes, det er så stort, siger Alberte Kjær.

Som forberedelse til OL har Alberte og hendes træner Boris Bjulver lagt en klar strategi. Ruten i Paris inkluderer nemlig facetter, som ikke er normale på en triathlon-rute.

– Vi øver ret meget. Vi skal løbe og cykle på brosten, så det øver vi på og så varmetræning. Det bliver højst sandsynligt meget varmt dernede, og så skal der laves en masse basis træning. Det med at gøre, hvad man ved, hvad virker er vigtigt. Man skal ikke opfinde den dybe tallerken, bare fordi det er OL. Man skal gøre det, man altid har gjort, og så træne godt og spise godt, og sove godt og egentlig bare være glad. Det kommer man meget langt med, understreger Alberte.

Var tæt på at stoppe karrieren

For år tilbage var Alberte Kjær alvorligt skadet, og det havde nær fået hende til at stoppe karrieren. Det var en drilsk skade, som tog flere år at komme sig over. Alberte havde smerter i benet, da hun dyrkede triatlon.

– Jeg har lagt det bag mig. Når jeg tænker tilbage på det, var jeg tæt på at droppe stoppe, så på den måde er det virkelig stort at være kommet hertil. Den vejledning fra Boris, jeg har fået, har været afgørende for, at jeg stadig dyrker sporten. Det allerstørste for mig er den rejse Boris og jeg har været på, siger Alberte Kjær.

Samarbejdet med Boris Bjulver går lang tid tilbage, og er noget som Alberte ser tilbage på med stolthed.

– Han lavede mit første træningsprogram op til ungdoms-OL i 2014. Det passer med, jeg var 14-15 år gammel. Det er lidt vildt at tænke på. Den rejse er jeg meget stolt over for vores begge vedkommende. Vi har fået det til at fungere i så mange år. Han kender mig vanvittigt godt, siger Alberte Kjær.

Alberte Kjær reflekterer også over de år, hvor hun jonglerede sin sport med gymnasiet, og var en del af Fredericai Eliteidræts miljø, som hjalp hende på vej.

– Det hjalp helt vildt meget. I de der gymnasieår var der mange ting, der var spændende, og det er der stadig, men det med, at triathlon er en lille sport og så kunne få fællesskaber med andre og blive inspireret af dem, har været godt i forhold til motivation og inspiration, siger Kjær med henvisning til samværet med de andre atleter, der var med til de ugentlige træninger med Fredericia Eliteidræt.

Den dag i dag er Alberte Kjær stadig tilknyttet Fredericia Eliteidræt, der i forbindelse med OL i Paris lavede en satsning med udvalgte fredericianske atleter, som skulle prøve at kvalificere sig. Med til at understøtte dem var den tidligere OL-guldvinder Eskild Ebbesen.

– Det har været meget inspiration fra andre atleter. Det med, hvordan de gør, og ikke føle sig alene med de ups and downs, der kommer. Hvis jeg har haft tanker, så har de andre haft det på samme måde. Det med ikke at have været helt alene. Man går specielle ting alene, selvom man har en god familie, en sød kæreste og fantastiske veninder, så forstår de det ikke altid, forklarer Alberte Kjær.

Familien skal med til OL

Albertes familie er også en stor støtte, og de har allerede forberedt sig på hendes OL-deltagelse.

– De havde købt billetter inden jeg var uddtaget, så de var glade for, at de kommer til at se mig i Paris. Hvis man vil have en siddeplads til triathlon, så skal man betale for det, og det er derfor, at de købte billetterne. Og jeg tror, at det bliver specielt til OL, da Frankrig har medaljehåb for både mænd, kvinder og i holdkonkurrencen, så der bliver proppet med tilskuere, siger Alberte Kjær.

Det er Alberte Kjærs første OL, og hun ved derfor ikke helt, hvad der er i vente, når man går indmarch på det olympiske stadion eller hvordan stemningen bliver i OL byen, men hun har en formodning.

– Det bliver stort. Det er en stor mundfuld. Jeg kunne forestille mig, der kommer mange indtryk. Jeg elsker at tale med nye mennesker, så jeg håber, at jeg er til stede i nuet og får det hele ind og giver mig selv en pause også. Ellers kan man blive helt vildt træt af alle de mange indtryk, siger Alberte Kjær.

Forberedelserne er i fuld gang, og det er nøje planlagt, hvordan Alberte Kjær skal gøre i ugerne op til OL.

– Jeg kører en VM-serie den 13.-14. juli i Hamborg, og så skal vi til Saarbrücken, inden vi tager til OL-byen den 25. juni. Jeg skal egentlig bare lave basis træning. Det handler om at være frisk på startstregen, og det normale er, at man ti dage før begynder at tage toppen af poppen med træningsmængden, slutter Alberte Kjær.

Fakta om Alberte Kjær Pedersen

Født: 23. juni 1998
Disciplin: Olympisk Triatlon (1500 m svømning, 40 km cykling, 10 km løb)
Klub: Fredericia Triathlon Team
Tidligere OL-deltagelser: Debutant
Udvalgte resultater i disciplinen: Vinder af 2024 World Triathlon Cup Huatulco, Vinder af 2023 Europe Triathlon Nordic Championships Fredericia, Dansk mester i Sprint Triatlon 2023, dansk mester i Supersprint triatlon 2022, Vinder af 2022 World Triathlon Cup Myiazaki, Vinder af 2021 World Cup Miyasaki