Lørdag den 2. september blev Fredericia Golf Clubs 30-års jubilæum markeret. Jan Bonfils var med til at stifte klubben, der faktisk havde planer om at åbne i Middelfart i sin tid.

Fredericia Golf Club er en velrenommeret klub. Klubben har 30 års fødselsdag. Det blev lørdag markeret jubilæumsturnering og efterfølgende festmiddag i Café Spoon. Festens tilblivelse skyldes blandt andet ildsjælen Jan Bonfils. Han var med, da Fredericia Golf Club så dagens lys for 30 år siden. Det var slet ikke meningen, at golfklubben skulle ligge i Fredericia.

– Vi var nogle, der spillede golf i Kolding, og nogle spillede i Vejle. Mange af os havde en idé om, at det ville være sjovere, hvis det var i Fredericia. Jeg husker ikke, hvordan vi fandt sammen, men sammen med folk fra den anden side af Lillebælt fandt vi et sted at lave en fælles golfbane. Vi pegede længe og inderligt på jorden ved Hindsgavl, hvor der i dag er rådyr. Folk var af en anden opfattelse, så det lignede, at vi skulle asfaltere. Der blev samlet underskrifter imod det. Borgmesteren i Middelfart turde ikke lade det ske. Da det ikke kunne lade sig gøre, begyndte vi at se os om efter andre muligheder. Dem i Middelfart fandt ud af det på den anden side af Lystbådehavnen, hvor banen er i dag – det var håbløst for os, da det var for langt væk fra Fredericia, siger Jan Bonfils.

Daværende formand for Folkeoplysningsudvalget og senere borgmester i Fredericia Kommune, Uffe Steiner Jensen. Foto: Fredericia Golf Club

Fredericianerne undersøgte i stedet mulighederne i deres hjemby, da de ikke kunne se sig selv i golfklubben i Middelfart, som har navnet Golfklubben Lillebælt.

– Vi fandt mange muligheder, og politikerne havde også tanker om, hvor det kunne være. Noget var brugbart, andet var håbløst. Arealet på højre side af ringvejen var i spil, men man mente, det var fredet. Vi sagde, at vi ikke ville fælde alle træerne, men det hang ikke sammen. Hvordan vi endte på det nuværende areal kan jeg ikke helt huske, men kommunen ejede en del af jorden, siger Jan Bonfils og påpeger, at golfklubben den dag i dag selv ejer midten af hul 11.

Fredericia Golf Club tæller godt 1.000 medlemmer. Det står i kontrast til starten, hvor der skulle kæmpes for at skaffe medlemmer til klubben.

– Det altafgørende i starten var at få medlemmer, så der var penge i kassen. Dengang var der ventelister på alle golfbaner, så vi indførte en gulerod. Hvis man havde tre aktier, kunne man altid sælge dem, og så kunne køberen altid få adgang til banen. Derfor havde vi mange portioner med tre aktier. Det gav basis for at gå i gang. Vi havde en golfbanearkitekt til at tegne det, og nogle af hans tegninger lever stadig i klubben. Han tegnede og tegnede. En var entreprenør og havde grej, så han kunne fastlægge punkter, husker Jan Bonfils.

Billede fra spadestikket til golfbanen, daværende borgmester J.B Nielsen tager første spadestik. Foto: Fredericia Golf Club

Den 28. august 1993 blev golfbanen indviet. Det skete ved daværende borgmester J.B. Nielsen, som var til stede med daværende udvalgsformand, Uffe Steiner Jensen.

– Solen skinnede, og alle var glade, og vi fik en golfbane. Jeg fik tilsendt et notat forleden, hvor jeg fik nogle af klubbens medlemmer til at komme og samle sten. Alt kunne lade sig gøre dengang. Bad man 400 mennesker om at komme, så kom mange af dem, siger Jan.

I dag er Jan Bonfils knap 80 år, men det forhindrer ham ikke i at svinge golfkøllen i ny og næ. Han nyder spillet og er stolt over, at Fredericia Golf Club kan fejre 30 års fødselsdag.

– Glæden ved at spille golf er stadig stor. Ens formåen er begrænset, men det gode ved golf og handicapsystemet er, at man matches med ligesindede, og egentlig mest spiller mod ens eget handicap, siger Jan.

Jan har ikke spillet golf hele livet, men han fik lysten i, hvad han selv kalder en moden alder.

– Jeg begyndte at spille golf i en sen alder. Jeg bliver aldrig verdensmester eller noget, men det var i en moden alder i midt 40’erne, at jeg begyndte. Det var inden golfbanen her blev lavet, så jeg spillede lidt i Kolding inden vi fik lavet banen her, slutter Jan Bonfils.

Fredericia Golf Club beskæftiger den i dag flere ansatte. Klubben styres af golf manager Martin Libak, og til at bakke ham op er klubsekretær Rikke Friis, og derudover har klubben en bestyrelse, der ledes af formand Erik Ipsen. Den fredericianske golfklubs yngste medlemmer er i syvårsalderen og de ældste er omkring 85 år.