I Fredericias Senior- og Socialudvalg bliver et omfattende sparekatalog præsenteret som en del af budgetforhandlingerne for 2025-2028. Forslagene, der omfatter betydelige ændringer i både senior- og socialområdet, bliver imidlertid nedstemt af et flertal i udvalget. Louis Lindholm, medlem af udvalget og repræsentant for Venstre, er blandt dem, der stemmer imod. Ifølge Lindholm er processen bag forslagene ikke gennemtænkt, og beslutningen om at stemme imod er drevet af en dybfølt bekymring for, hvordan besparelserne vil påvirke de mest sårbare borgere i Fredericia Kommune.

Lindholm påpeger, at den proces, der bliver fulgt i forbindelse med udarbejdelsen og fremlæggelsen af spareforslagene, er mangelfuld. “Man kan på en måde sige, at demokratiet vinder over processerne,” udtaler han efter mødet. Lindholm mener, at den måde, beslutningerne skal tages på, vil have undergravet de politiske partiers rolle og mærkesager. Hvis spareforslagene var blevet vedtaget, ville de automatisk være blevet en del af det kommende budget, med mindre der blev fundet midler til at frikøbe de specifikke besparelser efterfølgende. En sådan tilgang ville have frataget de politiske partier deres indflydelse og mulighed for at tage ansvar for helheden i Fredericia Kommunes økonomi.

Besparelserne på seniorområdet

Blandt de forslagene er ændringerne i rengørings- og tøjvaskefrekvensen for ældre borgere i Fredericia. Forslaget indebærer, at rengøring og tøjvask fremover kun skal foregå hver tredje uge, i modsætning til den nuværende ordning, hvor det sker hver anden uge. Denne ændring vil have medført en markant forringelse af serviceniveauet for de ældre, der i forvejen er afhængige af kommunal hjælp i hverdagen. Lindholm understreger, at Venstre ikke kan acceptere en sådan forringelse af vilkårene for de ældre.

– Vi har alle – uanset partifarve – pligt til at varetage de ældres og de udsattes ve og vel, siger han.

Bekymringer på socialområdet

Venstre er også imod flere af de foreslåede besparelser på socialområdet i Fredericia. Blandt andet er der forslag om at nedlægge gadesundhedsindsatsen i Rusmiddelcenteret, som har været en vigtig del af kommunens arbejde med de mest udsatte borgere. Denne indsats, der indebærer opsøgende arbejde blandt de mest sårbare grupper i samfundet, vil blive fjernet, hvis forslaget bliver vedtaget. Lindholm fremhæver, at dette vil have alvorlige konsekvenser for de berørte borgere og understreger, at Venstre ikke kan støtte en sådan nedskæring.

– Der er nogle ting, som vi simpelthen ikke kan gå på kompromis med, fastslår han.

Processens mangler og fremtiden

Lindholm påpeger desuden, at processen omkring sparekataloget har været præget af manglende overblik og gennemsigtighed. Han kritiserer, at udvalgene på tværs af Byrådet i Fredericia har skulle beslutte besparelserne uden at have det fulde overblik over de samlede konsekvenser.

– Det er ikke en måde at arbejde på, siger Lindholm. Han fremhæver, at en mere grundig og gennemtænkt proces er nødvendig, hvis man skal sikre, at de politiske partier kan stå inde for de beslutninger, der træffes.

Selvom Venstre stemmer nej til sparekataloget, understreger Lindholm, at partiet fortsat vil deltage konstruktivt i de kommende budgetforhandlinger.

– Vi er ikke kravlet op i et træ, siger han og pointerer, at Venstre er klar til at finde løsninger, der både tager hensyn til kommunens økonomi og de mest sårbare borgere.

Lindholm ser dog frem til en grundigere drøftelse ved borgmesterens bord, hvor han håber, at alle partier vil arbejde sammen om at finde en balanceret løsning.

– Vi skal sikre, at vi ikke bare sparer for besparelsens skyld, men at vi gør det på en måde, der ikke går ud over dem, der har mest brug for vores hjælp, afslutter han.

Demokrati frem for processer

Afstemningen i Fredericias Senior- og Socialudvalg illustrerer de vanskeligheder, der opstår, når spareforslag udarbejdes uden tilstrækkelig inddragelse af de politiske partier og uden et helhedssyn på kommunens behov. Lindholm og Venstre ser denne afstemning som et klart eksempel på, hvordan demokratiet kan og bør vinde over processer, der ikke tager tilstrækkeligt hensyn til de menneskelige konsekvenser af økonomiske beslutninger.

I sidste ende sender afstemningen et stærkt signal om, at der er bred modstand mod de foreslåede besparelser, og at det er nødvendigt at genoverveje, hvordan Fredericia Kommunes økonomi kan balanceres uden at gå på kompromis med borgernes velfærd. Med Venstre og andre partiers modstand mod sparekataloget står det klart, at der er behov for en mere nuanceret og ansvarlig tilgang til budgetforhandlingerne, hvor både økonomi og menneskelige hensyn går hånd i hånd.