Venstres Pernelle Jensen, som er formand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia, udtrykker stor glæde over etableringen af de nye klasser 8.E og 9.E, og på sigt også 7.E. Det er rigtig fine initiativer, som vil gøre en kæmpe forskel for trivslen i udskolingen på folkeskolerne i Fredericia.

Men det rejser et vigtigt spørgsmål: Hvad er den langsigtede plan for de nuværende skoletilbud – 10.E og HF3, når 10. klasse og HF står til at blive afskaffet i 2030? 

Den planlagte afskaffelse af 10. klasse og HF som følge af uddannelsesreformen lægger et betydeligt pres på kommuner og politikere til at finde alternative løsninger for unge, der har brug for et fleksibelt skoletilbud, og det må jo også betyde et farvel til 10.E og HF3. Vi risikerer altså, at de elever, der har størst behov for støtte, vil falde gennem sprækkerne i uddannelsessystemet.

For unge, der kæmper med fx angst eller depression, kan 10. klasse være både et nødvendigt pusterum og en vigtig faglig forberedelse til næste skridt – hvad enten det er en erhvervsuddannelse eller gymnasiet. Et efterskoleophold er ofte ikke attraktivt for unge med sådanne udfordringer, og samtidig har ikke alle familier råd til den løsning. Men når 10. klasse forsvinder, står de unge så tilbage med to alternativer: FGU eller den nye EPX.

Det er positivt, at Fredericia Kommune arbejder på at hjælpe alle elever, men med de strukturelle ændringer i horisonten er det afgørende, at der også lægges en klar strategi for fremtiden. Hvordan sikres det, at de unge, der i dag ville finde støtte og muligheder i 10. klasse eller HF, ikke bliver tabt i 2030 og frem?

Af Helene Lykke, Liberal Alliance

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her