Mandag aften blev Fredericia Gymnasium forvandlet til en lille amerikansk oase, da “USA-messen” og “Stjerner og striber”-arrangementet løb af stablen. Eleverne havde knoklet for at gøre deres workshops så spændende som muligt, og mange nysgerrige gæster, både forældre og andre interesserede, mødte op for at deltage.

Fra kl. 17 til 19 summede gymnasiets gange af aktivitet. “USA-messen” tilbød et væld af workshops, som gav de besøgende et bredt indblik i forskellige aspekter af amerikansk kultur, historie og politik. Elever fra 2g-, 3g- og 2h-klasserne havde arrangeret workshops om alt fra amerikansk mad og rodeoridning til linedance og hip-hop. Der var endda plads til mere alvorlige emner som stofmisbrug i USA og en workshop med titlen “USA’s værste præsident,” som trak mange nysgerrige blikke.

Udover elevernes workshops deltog flere eksterne aktører også i “USA-messen.” Amerikanske studier fra Syddansk Universitet (SDU) præsenterede deres viden, mens “US Garage” fremviste klassiske amerikanske biler, og “Triangle Razorbacks” demonstrerede det taktiske spil i amerikansk fodbold. Fredericia Bibliotek bidrog med en sektion dedikeret til anmeldelser af amerikansk litteratur, der gav de besøgende mulighed for at dykke ned i USA’s rige litterære traditioner.

Midt i denne travle messe var der også mulighed for at smage på amerikansk mad, da billetten inkluderede en amerikansk ret samt vand eller sodavand, som blev serveret mellem kl. 17 og 19.

Foto: AVISEN

Efter messens afslutning fulgte dagens højdepunkt: “Stjerner og striber” – et foredrag, der fandt sted i gymnasiets hal fra kl. 19 til 21. Her var hovedtemaet det kommende præsidentvalg i USA, og de tre inviterede oplægsholdere – den internationale korrespondent Stéphanie Surrugue, USA-specialisten Lasse Engelbrecht, og tilrettelæggeren Lasse Berg Sørensen, kendt fra DR’s “Stjerner og striber” – gik i dybden med emnet.

Foredraget startede med en indledning om det komplekse amerikanske valgsystem, og hvordan dette system ofte kan være svært at forstå for udenforstående.

– Det er et system, hvor hver stemme tæller, men nogle tæller mere end andre, forklarede Surrugue med et smil og hentydede til de afgørende valgmandsstemmer, som ofte ender med at bestemme udfaldet af præsidentvalget.

En af de mest engagerende dele af foredraget var, da publikum fik mulighed for at stille spørgsmål. Ét spørgsmål, som vakte stor interesse, var, hvem foredragsholderne tror, vil vinde det kommende valg. Stéphanie Surrugue gav et udførligt svar, der fangede alles opmærksomhed:

– Den statistiske usikkerhed er så gigantisk, at man kan bruge den til næsten hvad som helst, sagde Surrugue og skabte et billede af, hvor uforudsigelig den politiske situation i USA kan være. Hun fortsatte med at forklare, hvordan valgkampen handler om mere end bare at vinde flest stemmer – det handler om at vinde de rigtige stemmer i de rigtige stater.

Foto: AVISEN

Surrugue betonede det komplekse og til tider frustrerende aspekt af det amerikanske valgsystem.

– Det er et trænet system, sagde hun, og pegede på, hvordan valgsystemet kan virke meget modstridende for folk, der er vant til et mere ligefremt demokratisk system.

– Men hvis jeg skulle komme med et gæt, så ville jeg sige, at det stadig ser meget tæt ud. Det kan ændre sig, men lige nu kan man ikke forudsige noget med sikkerhed.

Foto: AVISEN

Det var tydeligt, at Surrugue nød at dele sine indsigter med publikum og forsøgte at give en balanceret vurdering af, hvordan valget kunne udspille sig. Hun nævnte også, hvordan den politiske scene er under konstant forandring:

– Der er så mange faktorer, vi ikke kan forudsige. Man skal bare tage det, som det kommer, sagde Surrugue.

Mange gik fra arrangementet med en ny forståelse af amerikansk politik og de komplekse mekanismer, der er i spil ved præsidentvalget. Især de mange deltagere fra Fredericia Gymnasium følte sig klædt godt på til at følge med i de kommende politiske begivenheder, takket være aftenens oplysende og engagerende program.