Teknisk Udvalg i Fredericia Kommune har mandag vedtaget forslag til Kommuneplan 2025-2037, der sætter rammerne for kommunens udvikling de næste tolv år. Planen omfatter en bred vifte af områder, herunder byudvikling, mobilitet, energiforsyning og naturbeskyttelse. Et flertal bestående af Socialdemokratiet (A), Venstre (V) og Dansk Folkeparti (O) stemte for forslaget, mens løsgænger og næstformand i udvalget, Karsten Byrgesen, stemte imod.
Planen, der stadig mangler at gennemgå flere politiske behandlingsled, forventes at skulle til endelig vedtagelse inden udgangen af 2025, hvor den nuværende byrådsperiode slutter.
Karsten Byrgesen forklarede sin modstand mod kommuneplanen med henvisning til to særligt kontroversielle elementer: en mulig tredje Lillebæltsforbindelse og planerne om energiparker i Herslevområdet.
– Fredericia er hårdt ramt af trafikal støj, hvorfor jeg ikke kan støtte, at ‘Trekantområdets kommuner er enige om, at en tredje Lillebæltsforbindelse bør placeres som en parallelforbindelse’ (til eksisterende broer). Sagen er mangelfuldt belyst, og konsekvenserne for borgerne i berørte områder (ekspropriationer, støj, lys, støv m.m.) er udeladt, skriver Byrgesen i sin mindretalsudtalelse.
Han rettede også kritik mod planerne for energiparker, som han mente vil lægge yderligere pres på kommunens naturressourcer:
– Fredericia er storleverandør af energi (el, brændstof, brint og varme). Vores natur er udfordret, hvorfor jeg ikke kan støtte, at kommunen ‘planlægger for, at der kan etableres energiparker indenfor ‘mulighedszonen for vedvarende energiparker’ (solceller, vindmøller) i Herslevområdet.
Byrgesen understregede, at både støjproblemer og de mulige miljømæssige konsekvenser bør belyses bedre, før planen kan vedtages endeligt.
En omfattende proces
Kommuneplanen er resultatet af et omfattende arbejde, der har involveret både lokale og fælles overvejelser med de øvrige kommuner i Trekantområdet. Planen indeholder ændringer og opdateringer på en række nøgleområder, som skal sikre en balanceret udvikling af Fredericia Kommune.
Forslaget inkluderer blandt andet nye arealer til byudvikling i Fredericia Nord, ændringer i boligområder omkring Skærbæk og Sønderskov samt tiltag for at fremme grøn mobilitet og klimatilpasning. Samtidig planlægges der for større energiinfrastruktur, herunder de omstridte energiparker i Herslevområdet, som allerede har vakt debat.
Forvaltningen understregede i sin indstilling, at kommuneplanen skal sikre, at Fredericia kan fortsætte sin udvikling i tråd med både nationale og lokale strategier, herunder Vision 2033.
Ikke klar til offentlig høring endnu
Selvom planen nu er vedtaget i Teknisk Udvalg, er den ikke klar til at blive sendt i offentlig høring. Først skal den igennem Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet, hvor den forventes at blive yderligere drøftet og eventuelt justeret. Når planen når offentlighedsfasen, vil borgere og interesseorganisationer få mulighed for at indsende høringssvar.
Kommuneplanen skal være endeligt vedtaget inden byrådsperiodens udløb ved udgangen af 2025. Den næste tid vil derfor blive brugt på yderligere behandling og eventuelle justeringer af planen, inden den når den offentlige høring.
Fredericianerne kan forvente, at især spørgsmålet om en tredje Lillebæltsforbindelse og energiplanlægningen i Herslevområdet vil være centrale temaer i den videre proces. Samtidig bliver det en opgave at balancere udvikling og vækst med hensyn til borgernes trivsel og naturens bæreevne.
Man kan bare køre en tur fra Høstrup til viuf så kan man se hvor meget naturen er skæmmet og ødelagt af solceller