Budgetopfølgningen pr. 30. september 2024 for Børne- og Skoleudvalget i Fredericia viser et samlet merforbrug på 19,3 millioner kroner i serviceudgifterne.
Dette er en stigning fra tidligere vurderinger, men samtidig en forbedring på 3 millioner kroner sammenlignet med det seneste budget, der indikerede et merforbrug på 22,5 millioner kroner. Ifølge udvalgsformand Ole Steen Hansen skyldes den positive udvikling flere faktorer.
– Det skyldes egentlig det samme antal sager, men der er nye sager, og nogle sager er gamle, og så bliver de lidt billigere. Men det skyldes også, at vi bliver dygtigere til at lave kontrakter. Det er et tegn på, at vores folk er ved at have fat i den lange ende, vil jeg sige, siger Hansen.
Selvom der er tegn på forbedring, understreger Hansen, at budgetoverskridelsen stadig er en alvorlig udfordring. Han påpeger, at der er flere familier, der har brug for hjælp, og at dette er den vigtigste prioritet.
– Der er nogle flere familier, der har brug for hjælp, og det er det vigtigste. Den anden vigtigste faktor er, at de private tilbud bliver dyrere og dyrere. Så det er de to største faktorer, siger Ole Steen Hansen.
I den aktuelle budgetopfølgning indgår der en tillægsbevilling på 8,5 millioner kroner, som primært vedrører det specialiserede børneområde. Hansen er optimistisk med hensyn til fremtiden, idet han bemærker, at udvalget har modtaget 40 millioner kroner i budgettet for det kommende år.
– Så på den måde skulle de være home safe næste år. Vi forventer jo også at få et større oplæg, tilføjer han.
For at forbedre økonomistyringen i de politiske udvalg generelt er der blevet implementeret to nye IT-programmer i løbet af året.
– Vi har fået to nye IT-programmer i løbet af året, som gør, at vi bedre kan følge økonomien og få rettet op der, hvor det er galt. Vi har også snakket med nye økonomiske rådgivere, der blandt andet har været med til at indføre de her programmer, også i alle udvalg, fortæller Ole Steen Hansen.
Det er imidlertid vigtigt for Hansen at understrege, at familierne stadig skal have den nødvendige hjælp.
– Vi har flere sårbare familier, og det bliver dyrere og dyrere at anbringe dem privat. Det er den verden, vi lever i, og vi ved ikke, om det også er efter corona, at der er sket noget, siger Ole Steen Hansen.
Hansen pointerer, at der arbejdes på at forebygge udsathed i dagtilbud.
– Men det er også noget med, at vi skal blive dygtigere til at arbejde sammen med de udvalg, der har de voksne under sig, altså forældrene. Det øver vi os op på hver dag som kommune, men det er ikke så nemt, siger han.
Spørger man Hansen om fremtiden, erkender han, at det kan være en udfordring.
– Det kan også være, at der kommer nye familier til byen, hvor det så er nogen, der skal have hjælp eller et eller andet, som man ikke ved, siger Ole Steen Hansen.
Med disse faktorer i spil, ser det ud til, at Børne- og Skoleudvalget står over for en kompleks fremtid, men med en klar bevidsthed om både de udfordringer og muligheder, der ligger forude.