Peder Tind, formand for Kultur og Idræt i Fredericia Kommune, stiller nu spørgsmålstegn ved den måde, de nationale midler til dansk eliteidræt fordeles på. En debat om kommunernes brug af penge til eliteidræt har fyldt medierne gennem sommeren, og Tind udfordrer nu modellen – ikke fordi han mener, at kommunerne ikke skal støtte eliteidræt, men fordi han finder det absurd, at kommuner kæmper med økonomiske udfordringer i forhold til den nære velfærd, samtidig med at de nationale midler, der tilføres, ikke kan aflæses i det lokale regnskab.

I 2024 modtager Fredericia Kommune et tilskud på 100.000 kroner fra Team Danmark.

Peder Tind: Foto: AVISEN

– Det har ellers i mange år kun været 50.000 kroner, forklarer Peder Tind. Men kommunen bruger samlet set 2,5 millioner kroner på eliteidræt, inklusive lønninger. Samtidig har Folketinget besluttet at sende 70 millioner kroner mere til Team Danmark, men det er uklart, hvor de penge ender.

Tind peger på, at beslutningen om at sende flere penge til Team Danmark blev truffet på et tidspunkt, hvor man efter OL diskuterede, hvordan andre sammenlignelige nationer gearede op økonomisk i en grad, hvor Danmark ikke kunne følge med.

– I Fredericia Kommune bruger vi 2,5 millioner årligt. Team Danmark-aftalen giver 100.000 kroner plus bistand. Når der fra nationalt hold tilføres flere penge til eliteidrætten, så efterspørger jeg, hvor de penge ender, for vi ser dem ikke i kommunerne blandt vores atleter, understreger Tind.

Han efterlyser en prioritering fra landspolitisk hold, der sikrer, at pengene når ud til den enkelte udøver og klubberne i stedet for blot at ansætte flere konsulenter i centraladministrationen omkring eliteidræt.

– Det er ikke fordi, jeg vil spare de 2,5 millioner, men kommunernes økonomi er presset. Når vi ser, at der er behov for flere midler til elitesport, så ville det være det rigtige, at de nationale penge sendes ud til atleterne.

Peder Tind fremhæver, at mens Team Danmark-aftalen giver Fredericia 100.000 kroner, bruger kommunen 2,5 millioner kroner på eliteidræt, og Helsingør bruger endda 4 millioner.

– Jeg savner de nationale midler – hvem går de til? Flere konsulenter? Pengene skal naturligvis arbejde, hvor udøverne er: Hos kommunerne og ved de enkelte udøvere, siger Tind. Han påpeger, at der er en tendens til, at staten styrker centraladministrationen med flere medarbejdere, mens kommunerne skal løbe hurtigere for de samme midler.

Regeringen har på den seneste finanslov afsat 68,6 millioner kroner til Team Danmark over de næste fire år, hvilket vækker begejstring hos Team Danmark, der ser det som en ”historisk håndsrækning” til dansk eliteidræt. Midlerne skal blandt andet gå til parasport og støtte til atleternes familieliv. Men Peder Tind er kritisk over for, hvordan pengene rent faktisk vil blive brugt.

– Vi ser det også generelt politisk, at man styrker staten og centraladministrationen med flere medarbejdere, mens kommunerne skal løbe stærkere for de samme midler. Jeg savner en klar prioritering af, hvordan midlerne fra Team Danmark bliver fordelt, og at de rent faktisk kommer ud til de kommuner og atleter, der har brug for dem. Medaljer koster penge, og vi skal sikre, at de penge bliver brugt, hvor de gør størst gavn.

Peder Tind understreger, at han ikke er imod, at der investeres i dansk eliteidræt, men han ønsker gennemsigtighed og effektiv brug af de midler, der allerede er afsat.

– Hvis vi skal have flere resultater og flere medaljer, så skal pengene følge med, og de skal ende der, hvor udøverne er – ikke i flere administrative stillinger, afslutter han.