Fredericia Gymnasium var for nylig vært for en særlig gruppe gæster fra Lutherstadt Wittenberg i Tyskland. I flere dage deltog tyske og danske elever i et omfattende program fyldt med læring, kulturudveksling og sociale aktiviteter. Det gav eleverne en unik mulighed for at danne venskaber og udforske hinandens traditioner og hverdag.

Blandt de tyske deltagere var Magdalena Gucinski og Klara Herrmann, som begge fandt besøget inspirerende. Klara fremhævede især, hvordan programmet gav plads til både nye oplevelser og refleksion.

– Jeg synes, det har været virkelig godt. Vi har været meget rundt omkring, så vi har faktisk kun været på selve gymnasiet to dage, tirsdag og torsdag. Men hele turen har været rigtig god, fortæller hun.

For Magdalena handlede oplevelsen om at få et dybere indblik i danskernes livsstil og traditioner.

– Vi har lært meget om, hvad danske folk gør, deres kultur og traditioner. Jeg synes, det er vigtigt, når man er ung, at rejse og være sammen med andre unge fra andre lande, forklarer hun.

Kulturelle oplevelser og nye smagsindtryk

Det blev også tid til fællesmad.

Udvekslingsopholdet bød på mere end undervisning og samvær. De tyske elever fik også en introduktion til dansk kultur gennem udflugter og gastronomiske oplevelser. En tur til Aarhus blev et af ugens højdepunkter.

– Vi var i Den Gamle By i Aarhus. Derefter havde vi fritid til at shoppe og hygge os. Det var en god oplevelse, fortæller Magdalena.

Mad spillede også en central rolle i at introducere de tyske gæster til danske traditioner. Retter som æbleskiver og småkager blev hurtigt favoritter, og mange af eleverne nød også klassiske danske middagsretter.

– Vi fik smagt på dansk mad som æbleskiver og typiske småkager. Det var virkelig lækkert, siger Klara og tilføjer, at hun også satte pris på måltiderne hos værtsfamilien.

En anderledes undervisningsform

Undervisningen på Fredericia Gymnasium gav de tyske elever et indblik i dansk skoleliv. Sportslektioner og kreative projekter gav en varieret tilgang til læring, som adskilte sig fra deres egen skolegang. Magdalena beskriver en af sportsaktiviteterne som noget helt nyt.

– Vi havde en sportslektion, hvor vi spillede volleyball og basketball. Vi prøvede også noget dansk gymnastik med musik, som var helt nyt for os, fortæller hun.

En anden del af programmet var et filmprojekt, hvor eleverne skulle dokumentere deres oplevelser fra både Danmark og Tyskland gennem billeder og videoer. Dette samarbejde på tværs af nationaliteter var med til at styrke relationerne.

– Vi lavede filmprojekter, hvor vi skulle dokumentere hele udvekslingen med billeder og videoer, både fra Tyskland og her i Danmark. Til sidst viste vi filmen for alle. Det var rigtig sjovt, fortæller Magdalena.

Danske elever fik styrket sprog og relationer

Fællesbillede.

For de danske elever var besøget også en lærerig oplevelse. Sebastian, der var vært for en af de tyske gæster, nød at dele sin hverdag og deltage i det sociale samvær.

– Jeg har hygget mig fint med mine tyskere. Der har ikke været noget overhovedet, siger han.

Marie bemærkede, hvordan det tætpakkede program ikke blot skabte en struktureret hverdag for de deltagende elever, men også gav dem en følelse af, at hver dag var fyldt med aktiviteter og oplevelser, hvilket gjorde ugen både engagerende og meningsfuld, da der ikke var for meget tid til overs, og alle blev udfordret på både socialt og fagligt plan.

– Det har været rart, at programmet har været fyldt, så man ikke havde for meget tid hjemme alene, fortæller hun.

For Clara var det især en fordel at kunne øve tysk i en naturlig kontekst. Hun fremhævede, hvordan det sociale samvær gav hende mulighed for at bruge sproget i praksis.

– Vi har snakket meget tysk. Det har været fedt at øve sproget. Det har ikke været fagligt udfordrende, men mere socialt og kulturelt. Det har været hyggeligt, og vi har fået meget ud af det, siger hun.

Historie og sproglig bevidsthed

Billede fra en af udflugterne.

Lærer Nikolaj Schütze ser udvekslingen som en vigtig del af Fredericia Gymnasiums fokus på kulturudvikling og dannelse. Han peger på, hvordan programmet bidrager til elevernes forståelse af både sproglige og historiske bånd mellem Danmark og Tyskland.

– Det er jo en del af det, vi kalder udvikling, og som har fokus på kulturudvikling. Og en af målene for skolegården er at forstå, hvad der gør os til et fællesskab, og hvor vi adskiller os, det danske og det tyske, forklarer han.

Han fremhæver også, hvordan historie spiller en central rolle i samarbejdet. Mange af de tyske elever blev introduceret til Fredericias betydning under slaget i 1849, hvilket gav anledning til refleksion og diskussion.

De sagde, at de ikke vidste noget om historien med slaget i Fredericia og hvordan det var en del af den danske modstand mod tyskerne. Det var sjovt at kunne dele det perspektiv med dem, fortæller han.

Sproget blev også et fokuspunkt under udvekslingen. Eleverne talte engelsk i Danmark, mens der blev lagt vægt på tysk, når de danske elever besøgte Wittenberg.

– Tyskerne er ikke interesserede i at lære dansk. Det har ikke stor værdi for dem, men de er interesserede i at forbedre deres engelskkundskaber. Der er vi som danskere generelt meget bedre til engelsk. Så aftalen er, at kommunikationssproget heroppe er engelsk, og når vi er dernede, så bruger vi så vidt muligt tysk, siger Schütze.

Udvekslingsprogrammet har ikke kun givet eleverne nye venskaber, men også styrket deres forståelse af historie, kultur og sprog. For både danske og tyske elever har det været en oplevelse, der har givet dem indsigt i, hvordan fællesskaber opstår, og hvad der binder forskellige kulturer sammen.

Med fokus på samarbejde og læring ser både elever og lærere frem til at fortsætte dette stærke partnerskab mellem Fredericia Gymnasium og Lutherstadt Wittenberg.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her