Når man træder ind i Fredericia Håndværkerforenings historie, bliver man straks indhyllet i en fortælling om vedholdenhed, forandring og fællesskab. I 175 år har foreningen stået som en bastion for håndværkere i byen, og som en bro mellem fortidens stolte traditioner og nutidens moderne udfordringer. Jubilæet markerer ikke blot en milepæl, men også en anledning til at reflektere over den rejse, foreningen har taget, og de visioner, der skal bære den videre.
For 30 år siden stod Fredericia Håndværkerforening ved en skillevej. Foreningen var tæt på at sygne hen, og der var behov for radikale forandringer for at sikre dens overlevelse. Michael “BT” Kristensen, en central figur i foreningens nyere historie, påtog sig udfordringen med en klar vision:
– For 30 år siden var Fredericia Håndværkerforening ved at dø. I forbindelse med 150-års jubilæet gav vi foreningen fem år at leve i endnu. Vi måtte derfor finde en måde, hvorpå den kunne bestå, siger Michael Kristensen og drikker af sin kaffe.
Michael og den daværende bestyrelse erkendte, at foreningen måtte differentiere sig fra de eksisterende arbejdsgiverforeninger, der allerede leverede jura, rådgivning og sparring til virksomhederne. I stedet skulle Fredericia Håndværkerforening blive en social brobygger, der kunne forene håndværkere på tværs af fag og skabe et stærkt fællesskab.
Gennem målrettede sociale arrangementer og initiativer arbejdede foreningen på at skabe et miljø, hvor håndværkere kunne mødes uden for arbejdspladsernes konkurrenceprægede rammer. Michael beskriver transformationen:
– Vi opdagede, at håndværksmestre, der kiggede skævt til hinanden, fandt ud af, når de mødtes i foreningens regi, at den ene og den anden var ‘fin nok’. Det gav en bedre dialog.
Denne tilgang til fællesskab og samarbejde blev fundamentet for foreningens revitalisering. Arrangementer, hvor medlemmerne kunne tage deres bedre halvdele med, hjalp også til at bryde isen og skabe mere personlige relationer mellem konkurrenter:
– Vi lavede flere og flere sociale arrangementer, men lagde også noget seriøst ind i det med virksomhedsbesøg. Med årene blev vi mere seriøse, vi fik et endnu tættere samarbejde med Fredericia Kommune, fortæller Michael.
Michael Kristensens lange og dedikerede indsats blev anerkendt på foreningens 175-års jubilæum, hvor han blev udnævnt til æresmedlem. Denne anerkendelse var en fuld cirkel for ham, da han selv havde udnævnt et æresmedlem tredive år tidligere:
– At blive æresmedlem og hædret er en stor tak til den person, som har ydet en ekstraordinær indsats igennem en lang periode. Det er faktisk en mærkelig fornemmelse, at for 30 år siden som nybagt formand for håndværkerforeningen, udnævnte jeg den nu afdøde malermester, Henrik Thomsen som æresmedlem. Så er det helt forunderligt, at man 30 år efter til et 175 års jubilæum, bliver totalt overrasket og ydmyg over at bestyrelsen i dybeste hemmelighed udnævner mig som æresmedlem.
Nye tider for håndværkerforeningen
Med skiftet til den nuværende formand, Jesper Bjerrisgaard, fortsætter Fredericia Håndværkerforening sin rejse med nye mål og strukturer. Jesper understreger vigtigheden af Michaels arbejde og visioner for fremtiden.
– Stor ros til Michael. Han tog teten. Han stod for alt, og har kæmpet for os håndværkere. Du har om nogen trukket et læs. Jeg har stor respekt for dit arbejde. Du har en stor andel i foreningens overlevelse og udvikling, siger Jesper og kigger anerkendende på Michael.
Foreningen har nu etableret sig som en struktureret enhed med forskellige udvalg, der arbejder målrettet med projekter inden for faglig udvikling, uddannelse og samarbejde med kommunen. Det er tanken, at foreningen skal stå stærkt både fagligt og socialt.
– Vi skulle have alle i bestyrelsen til at arbejde med projekter. Det tror jeg på, at det vil styrke os endnu mere. Vi så på hvilke muligheder der er; kan vi lave mere fagligt, kan vi tale mere om elever og kan vi arbejde endnu mere med kommunen. Det er en spændende tid, vi går i møde, og det giver noget for os alle, når vi står sammen, derfor tror jeg også på, at vi skal arbejde massivt på at få endnu flere håndværksmestre til til at blive medlemmer. Samtidig står vi på et solidt og historisk fundament, det er derfor også med stolthed, at jeg overtog efter Michael. Jeg vil gøre mit bedste for at leve op til det flotte arbejde, han har udført for os alle.
Som Fredericia Håndværkerforening fejrer sit 175-års jubilæum, er det tydeligt, at foreningen har formået at tilpasse sig og udvikle sig i takt med tiden. Fra at stå ved afgrundens rand for 30 år siden til at blive en blomstrende institution igen, har foreningen vist, hvordan man gennem vedholdenhed, innovation og stærkt fællesskab kan overvinde selv de største udfordringer. I dag står Fredericia Håndværkerforening som et eksempel på, hvordan tradition og modernisering kan gå hånd i hånd, og hvordan stærke bånd mellem medlemmer kan skabe en robust platform for fremtiden.