Løsgænger Karsten Byrgesen ser tilbagebetalingen som et tegn på, at foreningen erkender, at der er mere i sagen, end Fredericia Tyrkisk Kulturforening har villet indrømme.
Fredericia Tyrkisk Kulturforening har været genstand for stor politisk opmærksomhed efter afsløringer om rod i regnskaberne og en mulig sammenblanding af økonomi mellem foreningen og Fredericia Moské. Foreningen har nu besluttet frivilligt at tilbagebetale de kommunale tilskud og trække sig som folkeoplysende forening – en beslutning, som har vakt reaktioner i Fredericia Byråd.
– Som jeg ser det, signalerer det, at de ikke har den bedste samvittighed. Hvis alt var i orden, kunne de have bevist det og forsvaret sig. Det er selvfølgelig positivt, at de betaler pengene tilbage, men det viser samtidig en form for selverkendelse. Hvis der intet var galt, hvorfor så betale noget tilbage? Vi lever trods alt i en retsstat, siger Byrgesen.
Byrgesen finder det bemærkelsesværdigt, at foreningen har valgt at tilbagebetale midlerne uden at forsvare sig ordentligt og mener, at det rejser spørgsmål om, hvorvidt pengene er blevet brugt efter hensigten.
– Man betaler ikke noget tilbage, hvis man har brugt pengene korrekt. Hvis de havde bilagene i orden, ville der ikke være noget at komme efter, og så skulle de selvfølgelig beholde pengene. Men det faktum, at de betaler tilbage, peger på, at der er noget galt. Hvis der intet problem var, så ville vi ikke stå her nu, siger Byrgesen.
For Byrgesen er sagen ikke kun et spørgsmål om penge, men om principperne bag håndteringen af offentlige midler. Han understreger, at manglen på en ordentlig forklaring fra foreningens side er et tydeligt tegn på, at der har været uregelmæssigheder.
– Hvis de virkelig havde en ren samvittighed, ville der ikke være nogen grund til at betale pengene tilbage. De blev jo bedt om at forklare sig, men det har de ikke formået. Det er tydeligt, at de ikke har kunnet forsvare sig på en måde, der viser, at der intet er galt, fortsætter Byrgesen.
Han understreger, at det for ham ikke blot handler om de tilbagebetalte midler, men om de principper, der er på spil. Tilbagebetalingen ser han som en bekræftelse af, at noget har været problematisk i foreningens håndtering af tilskuddene.
– Det her handler ikke kun om pengene. Det handler om princippet i, at de har modtaget midler, de ikke har kunnet forsvare. At de ikke kan forklare sig, bekræfter, at der er noget om sagen, afslutter Byrgesen.
Nu afventer sagen den endelige afgørelse fra Fredericia Kommune om, hvorvidt godkendelsen som folkeoplysende forening formelt trækkes tilbage, og om der skal tages yderligere skridt. Karsten Byrgesen vil følge udviklingen nøje.