Sidste år fik den fredericianske gourmetrestaurant Ti Trin Ned deres første Michelin-stjerne. På mandag uddeles de prestigefyldte stjerner igen – og hvem ved om Ti Trin Ned endnu engang får en Michelin-stjerne?

Den første Michelin-guide blev udgivet i år 1900 af dækfirmaet Michelin. De første mange udgaver blev givet til alle, der købte en bil i Frankrig, så de kunne finde de bedste restauranter på deres køreture.

Udover at beskrive restauranter, indeholdte de første udgaver nyttige informationer om tankstationer, hoteller og gode rejsemål.

Den nordiske Michelin-guide.

De første stjerner blev indført i 1930, som målestok for de absolut bedste spisesteder. Stjerner er udelukkende en beskrivelse af madens niveau. Service, atmosfære og andre indtryk bedømmes med korslagt bestik.

Hvis en restaurant har fået 1 Michelin-stjerne, som Ti Trin Ned, betyder det at restauranten er rigtig god i sin kategori. Hvis man modtager 2 stjerner, betyder det at det er en omvej værd at besøge restauranten. Hvis man opnår de magiske 3 Michelin-stjerner betyder det, at det er en restaurant, der er værd at rejse efter.

Når stjernerne skal uddeles er der fem meget klare kriterier der kigges på:

1. Kvaliteten på råvarerne
2. “Håndværket” – dvs. smagen og tilberedningen
3. “Personligheden” – dvs. hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
4. Noget for pengene
5. Kvalitet over tid – det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Der bliver kælet for maden på Ti Trin Ned.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.
Rainer Gassner: Det har været et stort år

Det var en glad og spændt Rainer Gassner, vi fangede på telefon her til formiddag. Et år er næsten gået, siden de fik den største hæder man kan opnå indenfor deres fag.

“Vi var inviteret til en fest i Stockholm, hvor vi egentlig ikke vidste, hvad der skulle ske. Vi turde ikke håbe på noget. Jeg tror det kan sammenlignes med at modtage en Oscar som skuespiller – det er jo det største, vi kan opnå” lyder det fra en stolt Rainer Gassner.

Restaurant Ti Trin Ned har også kunnet mærke på omsætningen, at de har en Michelin-stjerne. Der kommer mange mennesker – også langvejs fra.

“Der er folk, der kører langt for, at besøge os. Det er vi selvfølgelig stolte af, men vi er mest glade for, at de lokale bakker så meget op om os. Uden dem havde vi ikke fået samme succes” siger Rainer Gassner til Fredericia AVISEN.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.
Inspektørerne gemmer sig

Der er flere restauranter, der vælger Michelin-stjernerne fra, fordi man aldrig ved hvornår inspektørerne kommer. Men det er ikke noget der presser Ti Trin Ned i Fredericia:

“Vi laver ikke mad til Michelin. Vi laver mad til vores gæster, og vi går meget op i, at alle vores gæster får en fantastisk oplevelse” siger Rainer Gassner.

Han fortsætter:

“Inspektørerne er gode til at skjule sig. De er virkelig professionelle. Vi har i det sidste år ikke kunnet udpege en eneste gæst, som vi var sikre på var fra Michelin. Men det er kun godt. De skal bedømme maden som almindelige gæster, ikke som nogen der får særbehandling”.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.
Det bliver en lang mandag

Når de prestigefyldte stjerner uddeles igen på mandag, bliver det en lang og speciel dag for Ti Trin Ned.

“Det bliver en dag med meget ventetid. Det er svært at holde ud, for vi er virkelig spændte. Vi håber meget, at vi har gjort os fortjent til en stjerne igen” lyder det fra en ydmyg Rainer Gassner.

Da jeg spurgte ind til, om man kunne forvente hele to stjerner til den lokale restaurant, var det også et ydmygt svar der kom fra Rainer Gassner:

“Vi går ikke op i hvor mange stjerner vi har. Det er kun bonus. Vi går op i, at alle får en god oplevelse, og at vi har det godt med at gå på arbejde. Det er lidt som en fodboldspiller: Det er bonus, hver gang man scorer et mål”

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.
Rykker til nye omgivelser

I 2019 flytter Ti Trin Ned til Kanalbyen i Fredericia. Det er således, at hvis man flytter sin restaurant, er man ikke sikker på, at ens stjerne følger med. Det har Noma i København oplevet på egen krop. Men det er ikke noget der bekymrer på Ti Trin Ned:

“Vi har gjort klar til en hurtigt flytning, så det hele forløber så hurtigt som muligt. Desuden har vi orienteret Michelin, med tegninger og planer, så de er med på hvad der sker. Så håber vi, at de sender en inspektør hurtigt, så vi kan fastholde en eventuel stjerne” lyder det fra Rainer Gassner.

Om Ti Trin Ned får 1, 2, 3 eller slet ingen stjerner viser sig på mandag. Én ting er sikkert: De har vundet Fredericias madhjerter, og senest også Fredericias erhvervspris.