Sydøstjyllands Politi har i dag på deres Facebook-side delt en påmindelse om, hvordan man kan undgå at falde i kløerne på digitale svindlere. I opslaget beskriver de, hvordan en af politiets egne kolleger forleden gennemskuede en svindler, der forsøgte sig med den velkendte “hej mor/far”-metode.

Opslaget beskriver, hvordan svindlere typisk forsøger at narre penge fra intetanende borgere ved at udgive sig for at være et familiemedlem i nød. Det sker oftest via beskeder som:
”Hej mor. Min telefon er gået i stykker, og jeg skriver fra et nyt nummer. Kan du hjælpe med at betale for en ny telefon?”

Politiets kollega, der modtog beskeden, lod ikke svindleren slippe så let og gav i stedet personen en “lang næse” ved at stille spørgsmål, der hurtigt afslørede bedrageriet. Episoden bruges nu som eksempel på, hvordan man kan håndtere denne type henvendelser.

I opslaget gentager Sydøstjyllands Politi deres vigtigste råd til at undgå at blive snydt:

  1. Ring til dit barn eller familiemedlem på deres oprindelige nummer for at bekræfte historien.
  2. Stil kontrolspørgsmål, som kun det rigtige familiemedlem kan svare på.

Politiet tilføjer med et glimt i øjet: 

– Med disse råd kan du også udvikle en lugtesans som ‘mutti’ og gennemskue en svindler på flere kilometers afstand.

Ikke første gang politiet advarer

Allerede tilbage i august advarede Sydøstjyllands Politi om netop denne type svindel, som har fået betegnelsen “hej mor” og “hej far”-sms’er. Dengang oplyste politiet, at metoden var i vækst, og at svindlere ofte forsøger at opbygge tillid over flere beskeder, inden de beder om penge. Politikommissær Brian Kristiansen understregede ved den lejlighed, hvor vigtigt det er at være skeptisk og tjekke oplysningerne grundigt, før man overfører penge.

– Hvis du modtager opkald eller beskeder fra nogen, som beder om penge, så tag dig tid til at undersøge, om den, du er i kontakt med, nu også er den person, som vedkommende påstår at være. Det gælder naturligvis også, selvom vedkommende skriver, at situationen er akut, og at pengene skal overføres med det samme, sagde politikommisæren dengang.

På det tidspunkt havde politiet registreret 30 sager, hvor svindlere havde forsøgt sig med denne fremgangsmåde.

For flere tips kan du besøge Sydøstjyllands Politis Facebook-side, hvor opslaget er delt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her