Årets første dag blev indhyllet i en grå og våd begyndelse, der ikke just inspirerede til nytårsforsætter og friske starter. Vejret i Fredericia og omegn viste sig fra sin mest udfordrende side med oversvømmelser, væltede træer og kaotiske trafikale forhold.
På havnen i Fredericia sendte stormen bølger ind over molerne, hvilket gjorde Langelinje Promenaden delvis ufremkommelig. Samtidig kæmpede byens kloakker og grøfter forgæves mod de store mængder regnvand, der flere steder oversvømmede veje og lavtliggende områder.
Det samme gælder parkeringspladsen hos SuperBrugsen og Netto på Nymarksvej, hvor vandet dækker hele parkeringspladsen.
Flere steder stod veje under vand. Treldevej blev hårdt ramt med store oversvømmelser, som gjorde det vanskeligt for bilister at passere. Mange af disse områder var uden skiltning, der kunne advare om faren, hvilket skabte yderligere risiko for trafikanter. På mindre veje var højvande særligt udfordrende, og bilister, der passerede modkørende biler, oplevede farlige situationer.
Kommunens vejafdeling har endnu ikke markeret de farligste områder, om lidt går mørket på, så alle opfordres til at køre forsigtigt.
Landbruget blev heller ikke skånet. Flere marker står under vand, med bekymringer for, at vintersæden tager skade. Grøfterne arbejdede på højtryk, men det var ikke tilstrækkeligt til at forhindre, at mange marker forvandledes til deciderede søer. For mange landmænd, der allerede kæmper med stigende omkostninger og usikre markedsvilkår, er dette en ekstra byrde i starten af det nye år.
Flere bilister har problemer med højvande på mindre veje, hvor modkørende biler skabte farlige situationer. Især i områder uden tydelig skiltning med hastighedsbegrænsninger eller advarsler om oversvømmelser blev situationen kaotisk.
Væltede træer lammer togtrafikken
Togtrafikken blev heller ikke skånet for nytårsmorgenens ekstreme vejr. Et væltet træ i en køreledning ved Lillebælt har resulteret i driftsforstyrrelser på strækningen mellem Middelfart og Fredericia samt Middelfart og Kolding. Banedanmark arbejder på at fjerne træet, men indtil videre er kun ét spor i drift, og trafikken forventes først normaliseret senere på dagen.
Læs også: Færre tog og længere rejsetid
Togbusser er indsat på strækningerne, men mange rejsende oplever længere rejsetid og omlagte ruter.
Dagens vejrsituation har afsløret et akut behov for bedre beredskab i Fredericia og omegn. Hurtig afmærkning af oversvømmede områder og en langsigtet indsats for bedre afvandingssystemer bør prioriteres for at imødegå lignende situationer i fremtiden.
Kommune: Vi regner med, at folk følger DMI og TV 2
Fredericia Kommune har ikke været kommunen rundt, men flere borgere har kontaktet kontaktet AVISEN med billeder af store oversvømmeler af veje og indkøbsområder. Ved 16-tiden, da vi fik fat i Fredericia Kommunes driftschef, Bo Christiansen, havde man endnu ikke afspærret flere af disse områder. Det kommer heller ikke til at ske, i stedet opfordrer driftschefen til, at man ringer til TrekantBrand.
Kommunen har fulgt med i vejrsituationen og har løbende vurderet behovet for at udsende officielle meldinger. Som det lyder:
– Der har ikke været varslet store skybrud eller lignende, kun en del regn, og den er da også kommet. Derfor har vi ikke udsendt egne meldinger, men vi regner med, at folk har fulgt med hos TV2 Vejret og DMI, siger Christiansen.
Alligevel har der vist sig konkrete udfordringer enkelte steder i området, hvor vandmængderne har givet problemer. Det kommer blandt andet til udtryk her:
– De største problemer har vist sig på motorvejen, på Herslevvej og i Prinsens Kvarter, hvor oversvømmelserne har været mest markante, fortæller Bo Christiansen.
Når man dykker ned i årsagerne til disse oversvømmelser, er det tydeligt, at de primært stammer fra markerne og ikke fra selve vejafvandingen:
– Det drejer sig ikke om vejafvanding, men om markafvanding, hvor markerne løber over. De fleste afløb fungerer, som de skal, så det er mængderne af vand fra markerne, der skaber problemer. Det er ikke, som det plejer at være, men ved kontrol af resten af kloakkerne ser de ud til at fungere. For eksempel har der før været udfordringer i Oldenborggade, men der var ikke noget denne gang, siger Christiansen.
På trods af, at udfordringerne altså hovedsageligt stammer fra markernes overskydende vand, opfordres borgere til at være opmærksomme og indberette eventuelle nye eller oversete problemer:
– Hvis man opdager noget, skal det endelig meldes ind. Det bedste man kan gøre er at ringe det ind til TrekantBrand, som kan reagere på det, slutter Bo Christiansen.
Man kunne jo starte med at rense div grøfter og grave grøde i alle vandløb som man har undladt at gøre i de sidste 30 – 40 år , det kunne hjælpe lidt på vand fra markerne — — men det går jo ikke for Naturfrednings foreninger og andre vild med vilje folk
Korrekt Flemming