Fredericia Kommune står over for en betydelig stigning i antallet af ældre borgere over 80 år frem mod 2035. For at imødegå denne udfordring har formanden for Senior- og Socialudvalget, Søren Larsen (A), præsenteret flere initiativer og planer for at sikre tilstrækkelig pleje og støtte til kommunens ældre.

Danmarks befolkning over 80 år forventes at stige med 45 procent inden for de næste 10 år, svarende til 144.000 flere ældre personer. Mange af disse vil have brug for hjælp og støtte fra den kommunale ældrepleje. Dette skaber betydelige udfordringer for flere kommuner, herunder Fredericia. For Fredericia specifikt forventes en stigning på 42 procent i antallet af ældre over 80 år, hvilket betyder, at kommunen i 2035 vil have 4.395 ældre borgere, en stigning fra de nuværende 3.101.

– Vi følger området meget tæt, især hvad angår borgere over 80 år. Vi garanterer en plejehjemsplads inden for to måneder, og vi har ingen problemer med at opfylde dette løfte. Vi er bevidste om behovet for at bygge et nyt plejehjem og har en prognose for antallet af borgere. De tal skal vi følge op på, siger Søren Larsen.

I takt med den stigende ældrebefolkning står Fredericia Kommune over for udfordringen med at sikre tilstrækkelig pleje og støtte. For at håndtere denne udvikling fremhæver formanden for Senior- og Socialudvalget, Søren Larsen, et afgørende fokusområde: nedbringelse af sygefraværet blandt kommunens ansatte.

– Det vigtigste skridt, vi skal tage, er at nedbringe sygefraværet. Vi skal ned under landsgennemsnittet, hvilket vil frigive hænder og spare vikarudgifter, forklarer Larsen.

Hvordan skal nyt plejehjem drives?

Når det kommer til driftformen for det nye plejehjem, er der endnu ingen beslutning truffet af Fredericia Kommune. Der er flere muligheder, der skal overvejes nøje, før en endelig beslutning kan tages.

– Vi har ikke besluttet, om kommunen skal drive det nye plejehjem, eller om vi skal involvere fonde. Det er noget, vi skal undersøge nærmere. Men som det er nu, så er det svært for kommunen at finansiere, så det er noget vi skal se nærmere på, siger Søren Larsen

Udvalgsformanden peger også på vigtigheden af at undersøge nye muligheder og teknologiske løsninger for at forbedre plejen af de ældre borgere i Fredericia. Han understreger, at der er mange innovative tilgange, der kan overvejes for at optimere plejeindsatsen og frigøre ressourcer til mere personlig omsorg. Dette er nødvendigt for at kunne håndtere den stigende ældrebefolkning og sikre, at alle borgere får den bedst mulige pleje:

– Vi har ikke taget hul på det endnu. Vi skal se, hvad der er af muligheder på området. Hjemmeplejen fører tilsyn med dem, der ligger derhjemme. Man kunne med fordel bruge teknologi til at give alarmer, når man bevæger sig ud af sengen, eksempelvis ligesom vi bruger robotstøvsugere. Vi skal nemlig frigive hænder til personlig pleje, da vi ikke har nok ressourcer, fortæller Larsen.

Efteruddannelse er vigtig

Søren Larsen understreger også vigtigheden af efteruddannelse og medarbejderinddragelse som centrale elementer i at forbedre ældreplejen i Fredericia. Han har taget initiativ til at undersøge forskellige uddannelsesmuligheder for at sikre, at personalet er bedst muligt rustet til fremtidens udfordringer:

– Jeg har bedt vores medarbejdere undersøge mulighederne for efteruddannelse. Vi kigger blandt andet på EDEN-alternative, som vi i øjeblikket er ved at implementere, på plejehjemmene, og ser om vi kan bruge noget af det i forbindelse med efteruddannelse af hjemmeplejen. Det er vigtigt at følge op på sygefraværet og tilbyde relevant efteruddannelse samt give medarbejderne indflydelse på vagtplanerne, siger Søren Larsen.

Søren Larsen fremhæver også behovet for at fokusere på medarbejdernes trivsel og inddragelse i beslutningsprocesser for at styrke ældreplejen i Fredericia. Han understreger, at en afbalanceret tilgang er nødvendig for at opnå de bedste resultater:

– Det er blandt andet med at følge op på sygefraværet og hvad man tilbyder af efteruddannelse og give medarbejderne indflydelse på vagtplanerne. Det er noget jeg selv tror meget på, da vi har dygtige medarbejdere derude, som godt kan håndtere det, slutter Søren Larsen.

FOA mener målrettet indsats er nødvendig

Ifølge FOA kræver de store kommunale forskelle i stigningen af antallet af ældre en målrettet indsats for at sikre, at ældreområdet er rustet til fremtiden. Det er nødvendigt at reducere unødigt bureaukrati og frigøre personalets faglighed for at kunne levere den nødvendige hjælp og pleje til det stigende antal ældre borgere. Hvis politikerne ikke handler nu, risikerer det danske velfærdssamfund at stå i en situation, hvor man ikke kan leve op til de velfærdsforpligtelser over for de ældre, som skolebørnene flaskes op med.

Fredericia Kommune står derfor over for en stor udfordring, men med de rette strategier og initiativer kan kommunen sikre, at fremtidens ældrepleje bliver bæredygtig og effektiv. Ved at fokusere på sygefravær, efteruddannelse, teknologiske løsninger og inddragelse af medarbejderne i beslutningsprocesserne kan Fredericia skabe en robust ældrepleje, der imødekommer de kommende års stigende behov.