For første gang i Fredericias politiske historie står Socialdemokratiet uden for byrådets budgetforlig, mens partiet stadig besidder borgmesterposten. Gruppeformand, Søren Larsen, føler, at partiet er blevet dolket af de øvrige partier i byrådet.

Fredericias borgmester, Christian Bro (A), og hans socialdemokratiske kolleger havde indkaldt til budgetforhandlinger torsdag aften. Men hvad der skulle have været en aften med politiske forhandlinger, blev i stedet til en nat med stor overraskelse for Socialdemokratiet. Ingen af de øvrige partier dukkede op til forhandlingerne. I stedet mødtes Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten, SF og løsgænger Karsten Byrgesen i Sundhedshuset, hvor de forhandlede sig frem til et budgetforlig uden om Socialdemokratiet.

– Vi hørte ikke fra dem. De er gået bag om ryggen på os. Vi har aftaler om et forløb, som de udebliver fra. Vi har siddet med opgaven og forsøgt at lave et bredt forlig. Vi har arbejdet på det i mange år i Fredericia. Vi forsøger at tage ansvar for hele byrådet. Det havde været nemt at lave et forlig på 11 eller 12 mandater. Det vigtigste er, at alle byens borgere får mest mulig indflydelse, og derfor gik vi efter at ramme 21 mandater. Vi kunne have fokuseret på et eller to partier og lukket det ned, inden vi gik i gang, men det gjorde vi ikke. Vi ville have flest mulige med, siger Socialdemokratiets gruppeformand, Søren Larsen.

En æra er forbi

Ved det seneste byrådsmøde var 1. budgetbehandling oppe som punkt. Der undlod samtlige partier, med undtagelse af Socialdemokratiet, at stemme. Det kunne tolkes som et vink med en vognstang, men sådan tolkede Socialdemokratiet det ikke.

– Vi troede ikke, der var noget i gærde. Virkeligheden havde ændret sig voldsomt i forhold til, da vi besluttede processen. Jeg fornemmede det ikke. Jeg forventede, at hvis man ville føre forhandlingerne på et andet niveau, så havde man taget en åben snak om det, på samme måde som vi har talt med de øvrige partier i byrådet, forklarer Søren Larsen.

Det nye forlig, som de øvrige partier har forhandlet på plads, er endnu ikke blevet offentliggjort, og det skaber usikkerhed om, hvilke konsekvenser det vil få for byens fremtid.

– Det, der undrer mig, er, at vi er midt i forløbet, og vi talte ud om en fælles skitse. Men nu kan vi fokusere på et rent socialdemokratisk budget, og det bliver spændende at se, hvordan de forholder sig til vores forslag, da det ikke lå på skitsebordet. Det var en sammenskrivning. Nu kommer der et rent socialdemokratisk budgetforslag, som vi forventer at offentliggøre senere, siger han.

Tillidsbrud og fremtidige udfordringer

Ifølge Søren Larsen er forløbet et klart tegn på brud i den tillid, der normalt præger byrådets samarbejde.

– Man vælger at udeblive, endda uden at orientere os om det. Det gør op med det tillidsfulde, siger Søren Larsen.

Et centralt emne i de nu forliste forhandlinger har været finansieringen

– Vi så en stor forskel på finansieringsønskerne. Ikke så meget hos os, men de andre parter, der var inde, forklarer Søren Larsen.

Fredericia står nu foran en udfordrende tid, hvor de politiske fronter er trukket skarpt op. Det historiske brud i byrådet skaber en ny virkelighed, hvor Socialdemokratiet skal kæmpe for sin position og indflydelse i byens fremtidige beslutninger.