Kun et år før det næste kommunalvalg har Socialdemokratiet mistet sit flertal. Mens de øvrige partier i byrådet fejrer deres nye alliance, er der store spørgsmål til, hvad der skete torsdag aften. Borgmesterpartiet har mistet sit parlamentariske grundlag. Vi har talt med de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, for at få deres vurdering.
Gruppeformand for socialdemokraterne, Søren Larsen, var tydeligvis frustreret over, at de øvrige partier havde indgået en aftale uden om dem. Han fik sagt, at han følte sig dolket i ryggen af de øvrige partier. Kilder i de partier afviser dog, at de var indkaldt til forhandlinger i torsdags. Kun Dansk Folkeparti havde en invitation. Forløbet op til den overraskende udvikling torsdag nat er blevet interessant, for hvordan fik Socialdemokratiet sat sig selv uden for indflydelse. Indtil videre har borgmesterpartiet forklaret det med, at de andre udeblev og at man ikke kan forstå det. Men alle de andre partier har udtrykt stor utilfredshed med forhandlingsmetoderne og selve forløbet. Det er dog ikke selvrangsagelse, der på nuværende tidspunkt er i centrum af byrådsmedlemmernes udmeldinger, på trods af den ydmygelse at borgmester Christian Bro (A) måtte sidde alene sammen med Søren Larsen (A), mens de andre partier satte tingene på plads alene.
Socialdemokratiet har gennem flere valgperioder valgt at dele ud af udvalgsposter og indflydelse til de andre partier, og derved satse på et bredt samarbejde på tværs af de forskellige blokke. Men nu ser det ud til at det brede samarbejde med socialdemokraterne i spidsen er fortid. De andre partier har vendt den socialdemokratiske ledelse ryggen, og borgmesterpartiet skal nu finde ud af, hvad der skal ske frem mod næste kommunalvalg, hvor man indtil da reelt er sat udenfor indflydelse på de store linjer. Spørgsmålet er, hvad den socialdemokratiske byrådsgruppe og partiets bagland mener om det forhandlingsforløb, der har forvandlet byens største parti til bænkevarmere på bagerste række. Samtidig skal man forholde sig til de kontante udmeldinger fra ikke mindst Enhedslisten, der på brutal vis har fravalgt den socialdemokratiske sparepolitik.
De store stemmeslugere i Socialdemokratiet har ikke haft indflydelse under dette års budgetforhandling: Væk er Steen Wrist, der ved det seneste kommunalvalg fik 3.611 stemmer. De næste i rækken er Ole Steen Hansen med 418 og Vibe Dyhrberg med 371. Ingen af dem sad med ved forhandlingsbordet. Det gjorde til gengæld borgmester Christian Bro, 1. viceborgmester Søren Larsen og politisk ordfører, David Gulløv.
Under den nye alliances pressemøde, hvor budgetforliget blev præsenteret af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og løsgænger Karsten Byrgesen, sad de socialdemokratiske politikere og borgmesteren på de bagerste række som tilskuere. Efter den officielle fremlæggelse forlod de byrådssalen, mens Vibe Dyhrberg som den eneste Socialdemokrat blev. Hun havde samtidig forståelse for den politiske proces i de andre partier, og hun udtrykte samtidig inddirekte kritik af forhandlingsklimaet, ud fra hvad de øvrige partier havde oplevet.
– Jeg synes, det er demokrati og politik i den reneste form, når nogen fra det yderste venstre og nogen fra det yderste højre kan gå sammen og blive enige. Det synes jeg faktisk er flot, og det er ikke noget, jeg er ærgerlig over, siger hun.
Vibe Dyhrberg tilføjer, at hun godt kan forstå, hvorfor de andre partier har ønsket at prøve noget andet:
– Jeg synes ikke, at det er en kæmpe overraskelse, og heller ikke i forhold til det, jeg hører fra de andre partier. Jeg kan godt forstå, at de, i hvert fald ud fra de meldinger, vi læser, og dem, jeg har hørt fra de andre, har haft lyst til at se, om der var noget andet, der kunne lade sig gøre, siger hun.
Kilder fortæller, at det under forhandlingsforløbet med Socialdemokratiet i spidsen, blev meddelt, at de socialdemokratiske forhandlere forventede, at man ville få et budgetforlig på plads. Det viste sig ikke at holde stik. Men det skuffede ikke Dyhrberg:
– Jeg føler mig ikke snydt, og jeg føler mig heller ikke stukket i ryggen, som nogen andre har udtalt. Jeg føler egentlig bare, at der var nogen, der kunne blive enige, og det gjorde de udenom os. Og det er sådan, det er en gang imellem. Det skete også i Kolding, og det er også sket andre steder. Når man kan være enige på tværs på den måde, så synes jeg også, at man godt må blive hængende og sige godt gået, og måske sige tillykke, for de var jo mega glade og stolte, og det kan jeg godt forstå, forklarer hun.
David Gulløv (A) har ifølge meldingerne kun siddet med ved forhandlingsbordet for at tage notater. Men det betragter han ikke som negativt:
– Vi snakker lidt sammen, før vi går ind til møderne. Men jeg sidder primært og tager nogle noter, ja. Jeg deltager også i samtalerne, men skriver mest.
Når Gulløv ser på sin rolle i år, er der ikke de store forskelle fra tidligere år:
– De to andre fører an i overvejelserne, Christian som forhandlingsleder. Søren og jeg forsøger at bidrage, hvor det er relevant, for eksempel når der kommer kommentarer eller punkter, hvor man kan sige, “okay, her er der noget at gå videre med.” Det er jo det, jeg gør. Det gjorde jeg også de to foregående år. For mig er der ikke den store forskel på i år og de to sidste år, min rolle og det, jeg har gjort.
Når det kommer til den interne kommunikation i partiet, forklarer Gulløv, hvordan de holder hinanden opdateret:
– Vi sender nogle opdateringer ud til dem og orienterer dem løbende. “Kontoret” er åbent, så man kan komme og sidde, og man kan stille spørgsmål og støtte op, når der er en pause, så man kan få noget input der, siger David Gulløv.
De borgerlige partier, SF og Enhedslisten har kritiseret socialdemokraternes metode og prioriteter, men det afviser Søren Larsen, gruppeformand for Socialdemokratiet offentligt. Han var en af forhandlingslederne i det nu fejlslagne forsøg på at skabet et bredt forlig med borgmesterpartiet:
– Vi har altid arbejdet efter at lave det bredest mulige flertal for at inddrage flest mulige i beslutningerne. For at inddrage flest mulige vælgere i den udvikling, som byen skal gennemgå. Vi kunne fra starten have sat os ned og bare talt til 11 mandater. Det havde formentlig været meget let. Men vi valgte at tage lederskabet for byen på os og se, om vi kunne samle det hele, siger Larsen.
Men det lederskab som Larsen ønskede sig, er nu smuldret væk på få dage. Det sker på et meget dårligt tidspunkt for den nye borgmester, Christian Bro, der netop skulle afvikle sin svendeprøve ved dette års budgetforhandlinger. Alligevel vil Søren Larsen ikke kommentere på den kritik, hans støttepartier og de borgerlige partier er kommet med:
– Det vil jeg ikke kommentere på, lyder svaret fra Søren Larsen.
Analysen af det indgåede forlig mellem de andre partier er ikke økonomisk positiv i hans øjne. Det skyldes, at der vil blive hentet finansiering via den eksisterende kassebeholdning. Det begrunder forligspartierne specifikt med, at de vil investere i fremtiden, fremfor at spare på velfærden, sådan som den socialdemokratiske sparepolitik havde lagt op til.
– Personligt kan jeg glæde mig over, at der er et meget stort match mellem vores ønsker og de besparelsespunkter og driftsbeslutninger, der er kommet. Så på den måde er det jo glædeligt. Jeg har har dog ikke fået konsekvensberegnet det endnu, men det ser ud til, at vi kommer til at tage alt for mange penge af vores kassebeholdning, så den skrumper ind, konkluderer Søren Larsen.
Turan Savas, et mangeårigt byrådsmedlem af Socialdemokratiet, har sjældent set en situation, hvor Socialdemokratiet står udenfor et budgetforlig. Kun en enkelt gang under Thomas Bankes tid som borgmester skete det.
– Jeg har prøvet meget, men har ikke prøvet, at vi ikke er med i budgettet som borgmesterparti, siger Savas.
Selvom Savas erkender, at der er et flertal bag budgettet, understreger han, at han selv mener, at Socialdemokratiet har fremlagt et godt og ansvarligt alternativ, selvom han ikke forholder sig til den massive sparepolitik i dette foreslag:
– Der er et flertal, der står bag det her budget. Jeg synes også, at vi har fremlagt et godt og økonomisk ansvarligt budget. Så vi kan ikke sige andet. Det er sådan, det er, og det må vi acceptere, forklarer Turan Savas.
Efter at det stod klart, at Socialdemokratiet var blev isoleret, har man primært været fokuseret på at føle sig snydt af de andre partier. Flere af de socialdemokratiske byrådsmedlemmer ønsker ikke offentligt at forholde sig til, at deres forhandlingsmetoder har ført til en katastrofe for partiet. I stedet for er de utilfredse på at være blevet sendt uden for døren, hvor de har følt, de havde ret til at sidde for bordenden. Også John Nyborg, der i år sikrede sig en formandspost i byrådet, udtrykker sin frustration over at blive udelukket fra forhandlingerne:
– Det kunne da godt have været anderledes, siger John Nyborg og fortsætter:
– Det ville jo have været rart, hvis vi var med. Sådan har vi alle det, men det er jo det, vi har forsøgt hele vejen igennem. Så det er lidt ærgerligt, at de ikke gad tage os med.
Nyborg undrer sig over, hvorfor Socialdemokratiet ikke blev inddraget, selvom forskellene i budgetforslagene var minimale:
– Du kan jo sammenligne budgetterne, der er ikke stor forskel på dem. De er nogenlunde ens. Vi kunne fjerne alle besparelserne, og det har de også gjort. Der er nogle ting i det, som kunne have været rart for os, og vi har også kritiseret det i forhold til deres. Sådan er det, siger John Nyborg.
Stemmeslugeren Ole Steen Hansen, der ikke har siddet med ved forhandlingsbordet, har ikke ønsket at kommentere på de forligste forhandlinger:
– Det synes jeg, at du skal tale med forhandlingsgruppen om, siger Ole Steen Hansen.
Heller ikke Anette Hyre-Jensen har nogen kommentar:
– Jeg henviser til vores gruppeformand Søren Larsen for en kommentar om budgetforliget, siger hun.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bente Ankersen (A).