I mandags blev Fredericia Kommunes budget vedtaget ved byrådsmødet – dog uden Socialdemokratiets støtte. Blandt dem, der tog ordet under mødet, var Socialdemokratiets medlem Vibe Dyhrberg, som benyttede lejligheden til at dele sine personlige oplevelser omkring forråelse i den offentlige sektor, især inden for plejeområdet.

Oplevelsen stammer fra hendes egen fars død for to år siden, og som hun mener skyldes de økonomiske besparelser, der har ramt blandt andet SOSU-assistenterne – et fag, hun selv tidligere har arbejdet i.

– Egentlig håber jeg, at tingene er anderledes nu. Det er mange år siden, jeg selv har været i faget, så jeg har kun kunnet trække på mine egne erfaringer. Men man ved, at når sygefraværet er højt, kan det skyldes, at der er nogen, der er under utrolig stort pres på deres arbejdsplads. Og når vi taler om sygefravær, tænker jeg også, at vi måske selv er med til at påvirke nogle af vores medarbejdere negativt. Min tanke var egentlig bare at sætte fokus på noget, som jeg længe har ønsket at belyse, siger Vibe Dyhrberg.

Hun deler også en personlig oplevelse, der har sat sig dybt i hende. For to år siden oplever hun, hvordan personalet i plejesektoren viste tegn på at være under massivt pres. Hendes oplevelse kom i kølvandet på hendes fars død, og episoden understreger for hende, hvor hårdt personalet er ramt af besparelserne.

– For to år siden blev det bekræftet for mig, at der stadig er nogen, der er presset. Når man ringer til pårørende og siger sådan noget, må man simpelthen være under stort pres. Jeg tror ikke, at nogen, der arbejder i dette fag, opfører sig sådan af natur. Det er ikke deres personlighed at svare på den måde, siger hun med reference til en ubehagelig samtale, hun havde haft i forbindelse med sin fars bortgang.

Som tidligere SOSU-assistent har Vibe Dyhrberg selv været en del af det sundhedssystem, hun nu er med til at forvalte som byrådsmedlem. Hun forklarer, hvordan hun har kunnet bruge sin tidligere faglighed til at sætte menneskelige perspektiver på de beslutninger, byrådet træffer.

– Det har været svært at sidde på den anden side nu, men samtidig har jeg kunnet bruge min faglighed. Jeg har kunnet give konkrete eksempler på, hvordan beslutninger påvirker hverdagen i praksis. Det er ikke bare tal i et Excel-ark, men noget, der har en menneskelig værdi. Jeg har kunnet forklare, hvordan prioriteringer i arbejdsopgaver påvirker både vores borgere og medarbejdere. Det har givet mine indsigter en ekstra dimension. Vi kigger meget på statistikker, men jeg har kunnet sætte fokus på, at det handler om mennesker og deres daglige valg og udfordringer, siger Vibe Dyhrberg.

Trods Socialdemokratiets kritik af dele af budgettet anerkender Dyhrberg, at der er flere gode elementer i det vedtagne budget – særligt inden for børne- og socialområdet. Hun roser specifikt beslutningen om at videreføre Fønix-klasserne og nedsætte klassestørrelserne i folkeskolen.

– Jeg synes, der er mange gode elementer i det budget, der er vedtaget, selvom vi ikke er med. Der er gode ting for børnene, for eksempel at man fortsætter med Fønix-klasserne og også starter nye op. Det giver virkelig kvalitet til folkeskolen, når man kan holde klassekvotienten nede på 24 elever. Det giver mere tid med de voksne. Der er også positive aspekter på socialområdet, hvor man har fjernet nogle af de foreslåede besparelser. Blandt andet rengøring, som nu bliver udført hver anden uge i stedet for hver tredje. Det er vigtigt, for rengøring handler ikke kun om at holde rent, men også om at opdage, hvis noget er galt, siger hun.

Hård kommentar fra gruppeformand

Selvom stemningen i byrådssalen blev skærpet efter en kommentar fra Søren Larsen, der sammenlignede det vedtagne budget med noget fra “Luksusfælden,” er Vibe Dyhrberg alligevel afklaret og parat til at komme videre.

– Kommentaren var hård og ærgerlig. Jeg ved ikke, om den var ment så hårdt, som den blev sagt. Der er nok stadig følelser i spil, og vi er selvfølgelig kede af, at vi ikke er med i budgetaftalen. Det gør ondt, når man ikke kan sidde ved bordet, når beslutningerne bliver truffet. Men nu handler det om at komme videre. Vi har stadig ting, vi skal tænke igennem, men stemningen er positiv, og vi er klar til at arbejde videre, siger Dyhrberg.

Vibe Dyhrberg forklarer også, hvorfor hun rejste sig op under mødet for at støtte budgettet, selvom Socialdemokratiet ikke var med i aftalen.

– Grunden til, at jeg rejste mig og støttede budgettet, selvom vi ikke er en del af aftalen, er, at jeg synes, der er gjort et godt stykke arbejde. Jeg er valgt af mennesker, der har stemt på mig som person, ikke kun som medlem af et parti. Jeg følte, jeg havde ret til at sige, at der er gjort et godt stykke arbejde. Nej, jeg er ikke enig i alt, men det er man heller ikke nødvendigvis, hvis man selv har lavet forslaget. Jeg synes, det var vigtigt at sige højt, afslutter hun.