En forsøgsordning med skolemad til Fredericias skoleelever skabte livlig debat blandt byrådets medlemmer. Emnet omfatter både sundhed, trivsel og prioritering af kommunens ressourcer, og politikerne udtrykte forskellige synspunkter på ordningens betydning og udfordringer.
Den en netop vedtagne finanslov for 2025 indeholder en forsøgsordning, der skal undersøge muligheden for at indføre skolemad på landets folkeskoler. Tiltaget har skabt en særlig opmærksomhed blandt politikere, herunder Venstres Pernelle Jensen fra Fredericia Byråd, der ser initiativet som en vigtig mulighed for både børn og familier.
For Pernelle Jensen er skolemad en oplagt løsning på nogle af de udfordringer, der præger hverdagen for skolebørn og deres forældre.
– Tid og tryghed er afgørende for, at børnefamilier kan få hverdagen til at hænge sammen. Et sundt måltid er vigtigt for børnene til både at trives og lære. Ikke alle får en sund madpakke med hjemmefra, så det her er en positiv idé, sagde hun. Jensen understregede vigtigheden af at være på forkant og anbefalede, at Børne- og Skoleudvalget arbejder med at udvikle en gennemtænkt ansøgning, sagde Pernelle Jensen, og blev bakket op af mange byrådskolleger.
Socialistisk Folkepartis Connie Maybrith Eden pegede på, hvordan ordningen kan skabe positive forandringer.
– At lave noget på tom mave er ikke sundt. Vi ser det som en mulighed for at hjælpe både børn og borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Derfor foreslår vi, at vi kobler flere elementer på, så det også understøtter beskæftigelse i kommunen, sagde Eden.
Enhedslistens Cecilie Roed Schultz glædede sig over, at en forsøgsordning med skolemad endelig er blevet en realitet.
– Vi har arbejdet for det her i årevis og aldrig haft fornemmelsen af opbakning. Det er fantastisk, at stemningen har ændret sig, sagde hun. Schultz påpegede, at tidligere barrierer som økonomi stadig skal overvejes, men hun ser det som en vigtig prioritering.
Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti understregede vigtigheden af fleksibilitet i udvalget af mad.
– Uanset om man har udfordringer eller ej, er det fantastisk. Vi håber dog, at der ikke sættes begrænsninger, så børnene også kan vælge traditionelle retter som frikadeller og leverpostej, sagde Eilersen.
Kirsten Hassning Nielsen fra De Konservative roste initiativet og tilføjede:
– Vi skal sikre, at børnene har de bedste forudsætninger for at trives i folkeskolen. Derfor støtter vi både forsøgsordningen og forslaget om at koble flere aspekter på,”sagde hun.
Socialdemokratiets Ole Steen Hansen, formand for Børne- og Skoleudvalget, bakkede også op og ser frem til det videre arbejde.
– Jeg er sikker på, at udvalget vil glæde sig til at arbejde med det, når vi kender rammerne,” sagde han.
Kritik af prioriteringen
Ikke alle var enige i, at skolemad er den rette prioritering. Venstres Niels Martin Vind udtrykte bekymring over ressourcernes fordeling.
– Jeg vil hellere prioritere lærernes tid på undervisning end på skolemad. Pengene kunne bruges på andre ting, der sikrer bedre undervisning, sagde Vind, der var imod forslaget som eneste Venstre-medlem.