I sagen om den 74-årige dementes dom i Retten i Kolding, hvor en ældre mand blev dømt for vold med døden til følge mod en 99-årig medbeboer på et plejehjem, har SF’s retsordfører Karina Lorentzen udtrykt skarp kritik. Hun mener, at sagen understreger et presserende behov for et grundlæggende eftersyn af retssystemets behandling af mennesker med demens.
– Det er en tragisk sag – både for den dræbte og dennes pårørende, men også for den mand, der i sin sygdomsforvirring begik en fatal handling, som han hverken kan huske eller forstå, udtaler Karina Lorentzen ifølge en pressemeddelelse fra SF, hvortil hun understreger, at samfundet svigter, når det ikke formår at tage tilstrækkelig stilling til beskyttelsen og håndteringen af demente medborgere, som udgør en stadig voksende gruppe i befolkningen.
Sagen har vakt opsigt, fordi retten valgte at tilsidesætte anbefalinger fra læger fra psykiatriske afdelinger i både Middelfart og Aabenraa. Lægerne anbefalede, at manden burde anbringes på et særligt skærmet demensafsnit frem for en psykiatrisk afdeling, da hans tilstand ikke vurderes farlig under de rette forhold. Karina Lorentzen ser det som dybt problematisk, at lægefaglige vurderinger, som understøttes af viden om demenspatienters særlige behov, bliver overhørt af retssystemet.
Hun peger på, at sagen belyser et bredere problem, der kan få konsekvenser i fremtiden.
– Vi kommer til at se flere af denne type sager, hvor både ofre og gerningsmænd er ramt af demens. Det kræver, at vi som samfund tager en klar stilling til, hvordan disse sager skal håndteres mere hensigtsmæssigt, udtaler hun og fremhæver behovet for en særlig tilgang i sager, der involverer demente.
Som et forslag til en mere hensynsfuld behandling af demente nævner SF’eren muligheden for at introducere videoafhøringer, som det allerede gøres med børn, så flere detaljer kan bevares, mens de stadig huskes. Hun mener også, at en strafreform bør undersøge, om retssystemet overhovedet er den rette instans til at håndtere demente gerningsmænd.
– Vi bør overveje, om det giver mening at rulle hele retssystemet ud overfor et menneske, der ikke længere har nogen forståelse af handlingens alvor – eller om der kan findes en bedre og mere respektfuld tilgang, siger Karina Lorentzen.
Og så peger hun også på, at lande som Canada allerede er længere fremme i arbejdet med særlige lovgivninger for demente.
– Der er lande, som har implementeret løsninger, der tager højde for den særlige sårbarhed, demens indebærer, og som samtidig sikrer, at ofrene bliver anerkendt. Vi har brug for en grundig gennemgang af, hvordan vi bedst kan beskytte alle parter i sådanne sager, afslutter hun.
Ifølge Lorentzen vil SF derfor presse på for, at den kommende strafreform inkluderer et “180 graders eftersyn” af område.