I dagens JyskeVestkysten kritiserer Jan Petersen fra Petersen Consult i Esbjerg politikerne lokalt og på Christiansborg for at have sovet i timen, når det handler om at reagere på opioid-problemet. Han har hjulpet en af de unge i dokumentaren ”Jens på livsfarlige piller” ud af sit misbrug.

SF’s retsordfører Karina Lorentzen er enig i kritikken, og hun er en af samrådsindkalderne bag samrådet torsdag om problemet. Tidligere på året har Sundhedsstyrelsen nemlig konkluderet, at opioider er farligere end heroin:

– Allerede tilbage i 2019 forsøgte jeg at råbe den daværende justitsminister op, fordi min påstand var, at opioid-problemet gik under myndighedernes radar. Dengang var der store problemer i Fredericia, men jeg blev næbbet af med, at ”det ikke kunne ses i nogen statistikker og derfor ikke var et problem.” Men når man ikke kigger konkret efter problemet, så finder man det heller ikke, og i mellemtiden har problemet fået lov at vokse sig rigtigt stort, forklarer hun.

En kortlægning fra 2023 viste, at medarbejdere i 15 kommuner oplever, at flere børn og unge bruger opioider. Undersøgelsen blev foretaget af SSP-samrådet for Sundhedsstyrelsen i 2023, og 63 kommuner ud af de 98 deltog.

Foto: AVISEN

Karina Lorentzen efterlyser handling fra regeringen. For efter længere tids tovtrækkeri, lovede justitsminister Nick Hækkerup endelig i 2021, at han ville kigge på straffen, der er meget lav for salg af opioider. Der skal mere end 3.000 piller til, hvis man skal op i den skærpede straf for salg. Men til dags dato har Karina Lorentzen ikke set handling bag ordene.

– Der er jo i praksis mindre risiko ved at sælge opioider, og det duer jo ikke, når myndighederne vurderer, det er farligere end heroin. Der er brug for at skærpe straffen og sikre meget bedre behandling til ofrene. Man skal udvide paletten af muligheder for hjælp, men også det har jeg kæmpet med sundhedsministeren om i tre-fire år efterhånden. Det går alt for langsomt, mens vi mister børn og unge til et skadeligt misbrug, siger hun.

Karina Lorentzen peger på, at i stedet for at gå hårdt efter brugerne, skal man gå efter bagmændene. Hun opfordrer til, at politiet bør have misbrugsrådgivere med på sidelinjen, når de har aktioner i narkomiljøet.

– Der er brug for hjælp, ikke straf til brugerne. De kæmper med meget i forvejen, så vi skal øve os i at se afhængighed som et sundhedsproblem, ikke et kriminalitetsproblem.

SF’s udspil om opioider:

SF har ni forslag, der skal sikre, at Danmark ikke arver amerikanernes opioid-problemer. SF foreslår:

  • Hæv straffen for ulovligt medicinsalg
  • Skærp straffen på udskrivning af uforholdsmæssigt store recepter til enkeltpersoner og giv Styrelsen for Patientsikkerhed flere muskler
  • Politiet skal kunne bruge agenter i sager om salg af opioider
  • Styrk online patruljering
  • Evaluer reglerne for brug af agenter på nettet
  • Stil misbrugsrådgivere til rådighed under politiets aktioner
  • Flere kontroller for ulovlige varer i kioskmiljøet
  • Afkriminaliser brugerne
  • Finansier Antidote Danmark varigt for at bekæmpe overdoser
  • Gør medicinpakkerne mindre
  • Forpligt kommuner og stat på bedre misbrugsbehandling