I det seneste budgetforlig i Fredericia Kommune er der blevet afsat midler til driften af en ny sauna på Østerstrand, en drøm for byrådspolitikeren Niels Martin Vind (V), siden han blev valgt ind i byrådet i 2021. Med dette års budgetforlig er drømmen endelig blevet en realitet, og det er et projekt, som han ser som en væsentlig del af kommunens bosætningsstrategi.

En helt almindelige mandag efter fyraften er der liv på Østerstrand, og lidt længere ude i fremtiden kan man også komme til at tage en tur i saunaen, ikke mindst i de kolde måneder, hvor man kan få varmen efter en tur i bølgen blå. På stranden sidder Niels Martin Vind og kigger ud, og ser frem til udsigten til saunaen, der kom med i budgetforliget.

– Jeg ser det som en del af vores bosætningsstrategi – en konkret handling, hvor bosætningskonsulenten, som vi får nede i Business Fredericia, kan tage folk med herned og vise dem, hvad Fredericia kan tilbyde. Vi kan virkelig noget her i byen. Det er den diskurs, jeg har lagt ned over projektet. Det er virkelig fedt, at jeg har siddet så tæt sammen med Cecilie Roed Schultz og Susanne Eilersen i turismevalget. Jeg tror også, at Socialdemokraterne synes, det er en god idé, fordi John Nyborg har jo også været med til at sikre støtte gennem Teknisk Udvalg. Det er heldigvis et fælles projekt, og at vi har kunnet finde midler til det i forliget – både en halv million til ombygning og 40.000 kroner årligt i driftstilskud – er bare mega fedt, siger Niels Martin Vind.

Arkitektoniske visioner

Som en del af forberedelserne til sauna-projektet, har Niels Martin Vind og de involverede udvalg haft møder med en arkitekt i sommerferien.

– Vi havde et møde med en arkitekt i sommerferien, fordi både Bosætningsudvalget og Teknisk Udvalg synes, det var en god idé at gå videre. Vi har nu en arkitekt, der tegner på en rumdeling, så der bliver plads til både nogle af de eksisterende faciliteter og en glasvæg fra gulv til loft – et stort panorama-vindue mod både øst og nord, fortæller han.

Et af de udfordringer, projektet har stået overfor, har været fredningen af voldområdet, hvilket har nødvendiggjort en tilpasning af planerne.

– Det er den eksisterende bygning, der skal retænkes, ikke ved siden af, som vi oprindeligt ønskede. På grund af voldens fredningsregler må vi ikke bygge nyt ved siden af. Det har Teknisk Udvalg undersøgt, og desværre er det ikke muligt. Så den halve million skal gå til ombygning, mens saunaforeningen selv skal finde midler til selve saunaen via sponsorer og fonde. Det bliver en foreningsdrevet sauna, ikke en kommunal, forklarer Niels Martin Vind.

Fra idé til virkelighed

Projektet blev sparket i gang, da Maria Tolstrup, en nytilflyttet borger til Fredericia, spurgte på Facebook, hvorfor der ikke var en sauna i byen. Thilde Bo Schmidt, Niels Martin Vinds kone, tog kontakt til Maria, og derfra begyndte idéen at tage form.

– Projektet startede, da Maria flyttede til byen og spurgte på Facebook, hvorfor der ikke var en sauna i Fredericia. Hun har erfaring med at oprette saunaer, og det var udgangspunktet for projektet. Jeg skrev til Maria, og derfra begyndte vi at mødes og udvikle idéerne. Nu har vi oprettet vores egen forening, Cirkelbaderne, og vi havde vores stiftende generalforsamling i onsdags, siger Thilde Bo Schmidt.

Maria Tolstrup, der er blevet formand for den nyoprettede forening Cirkelbaderne, erkender, at der endnu er meget arbejde foran dem.

– Vi ved endnu ikke præcis, hvor mange penge der skal fondes, men min erfaring siger, at det koster 1,5 millioner kroner at starte en sauna fra bunden, siger hun.

Men der er optimisme at spore, da de i dette projekt ikke starter helt fra bunden.

– Det er dog nemmere denne gang, fordi vi kun skal ombygge en eksisterende bygning. Vi skal have fundet de rigtige aktører, få tegnet arkitekttegninger og få tilbud ind, så vi kan finde ud af, hvad det koster. Vi regner med at få det på plads i løbet af 2025, fortæller Maria Tolstrup videre.

Kommunal opbakning og samarbejde

For Niels Martin Vind er den kommunale opbakning afgørende for projektets succes.

– Det er også en fordel, at vi har opbakning fra kommunen, hvilket gør det nemmere at fonde projektet. Vi har allerede fået en god dialog med den eksisterende badeklub hernede, og de er klar på et samarbejde. Det er vigtigt, at vi ikke træder andre over tæerne, og det ser ud til, at vi kan finde en god samarbejdsform. Jeg ser det som et kæmpe plus for kommunen. I andre kommuner ser vi, at sådanne projekter bliver store magneter for både borgere og nye tilflyttere. En sauna med panoramaudsigt over cirkelbroen vil virkelig være et løft for byen. Saunaen bliver en forening for alle, der bor her, men det vil også være muligt at købe gæsteadgang, siger han.

Stor opbakning i byen

Thilde Bo Schmidt fortæller, at projektet allerede har mødt stor opbakning fra byens borgere.

– Der er allerede stor interesse for projektet, og vi har over 350 medlemmer i vores Facebook-gruppe, ‘Sauna på Østerstrand’. I starten kom der ret hurtigt 200 medlemmer, men efter vores stiftende generalforsamling og opslag på flere Fredericia-relaterede Facebook-sider, steg antallet til 350 medlemmer. Det er en kæmpe opbakning. Når projektet bliver realiseret, forventer vi, at endnu flere vil tilslutte sig, fortæller hun.

Politikerne er enige om, at projektet skal gennemføres, og der er stor tro på, at det vil blive en succes.

– Politikerne er i hvert fald blevet enige om, at der skal ske noget, og det er en god dag. Vi tror virkelig på projektet. Det samarbejde mellem kommunen og foreningen er et godt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre, når alle arbejder sammen, siger Niels Martin Vind.

Thilde Bo Schmidt understreger, at saunaen også vil skabe et attraktivt miljø om vinteren.

– Målet med sauna-ideen er også at skabe et dejligt miljø om vinteren, hvor man kan nyde naturen. Det skal være lækkert, attraktivt og give en følelse af forkælelse, når man bruger saunaen og kigger ud over cirkelbroen. Det er den følelse, vi ønsker at skabe for alle, der bor her eller besøger byen, forklarer hun.

En del af byens vækststrategi

For Niels Martin Vind hænger sauna-projektet tæt sammen med kommunens bredere vækststrategi.

– Vi ser det i sammenhæng med bosætningskonsulenten. Det bliver sindssygt godt for vores kommune at få en sælgertype, som kan lave samarbejde med både Tøjhus, private aktører og foreningslivet hernede, inklusiv saunaklubben. Det kan tiltrække bosætning og skabe vækst i kommunen, så vi får flere indtægter til at lave gode ting. Bosætning er vejen frem, og det her projekt kan både gøre det attraktivt at bo her og tiltrække flere tilflyttere, siger han.

Afslutningsvis udtrykker Niels Martin Vind sin taknemmelighed for den opbakning, projektet har modtaget.

– Vi er meget glade for den opbakning, vi mærker. Vi tror virkelig på projektet. Det er fedt at mærke energien, der er omkring det, og at se de frivillige, der er klar til at trække det igennem. Samarbejdet mellem kommunen og foreningen er et godt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre. Målet med hele sauna-ideen er også at skabe et dejligt miljø om vinteren, hvor der kan være lidt varme. Når der så kommer en saunaklub, hvor man skaber et saunamiljø, er tanken også at gøre det lækkert og flot, så det bliver et attraktivt sted at være. Vi vil skabe et miljø, hvor man bliver glad for at se området, glæder sig til at gå i sauna og nyde udsigten over cirkelbroen. Det er den følelse, vi vil skabe for alle, der besøger saunaen, slutter Niels Martin Vind.