I kølvandet på PostNords beslutning om at fyre 1.500 medarbejdere og stoppe med omdeling af post i Danmark, er bekymringerne for de ældre og ikke-digitale borgere i landet vokset. Viceborgmester i Fredericia Kommune, Susanne Eilersen, mener, at denne beslutning kan få alvorlige konsekvenser for den store gruppe af borgere, der er fritaget fra digital post.
Som en del af den politiske diskussion har Susanne Eilersen påpeget, at 272.000 borgere i Danmark, der ikke er digitale, nu risikerer at blive sat tilbage i udviklingen, hvis den fysiske post forsvinder helt. Ifølge Eilersen er de fleste af disse borgere ældre, men også andre udsatte grupper er påvirket.
– Jeg har allerede fået henvendelse fra flere borgere, der er bekymrede for, hvordan de vil få vigtige meddelelser fra f.eks. sygehuset, Skat eller kommunen, hvis posten ikke længere bliver leveret, siger Susanne Eilersen.
Susanne Eilersen, der tidligere har været medlem af Folketinget, mener, at regeringen har håndteret salget af Post Danmark og den efterfølgende nedlukning af fysisk post på en uansvarlig måde.
– Da man solgte Post Danmark, solgte man ikke bare en virksomhed, men en kritisk infrastruktur. Det er blevet tydeligt, at der ikke er blevet tænkt langt nok. Vi risikerer, at vores ældre borgere bliver efterladt i den digitale udvikling, siger hun og kritiserer regeringen for ikke at have fundet en løsning, der sikrer, at alle borgere, især de ældre, kan modtage den post, de har krav på.
Manglende løsninger for ældre borgere
Susanne Eilersen efterlyser nu politiske initiativer fra regeringen, der kan sikre, at de ældre og ikke-digitale borgere fortsat har adgang til den nødvendige post.
– Jeg har ikke nogen løsning på det endnu, og jeg venter stadig på, at regeringen kommer med en plan for, hvordan de ældre skal modtage post. Hvis de bliver tvunget til at gå over til digital post, vil de risikere at blive afhængige af deres børn eller andre pårørende til at læse deres post, siger Eilersen og understreger, at det ikke er en holdbar løsning at lade ældre borgere selv håndtere digitaliseringen.
Samtidig peger Susanne Eilersen på, at der er behov for en mere målrettet indsats for at hjælpe ældre med at blive digitale, men uden at tvinge dem til det.
– Vi skal hjælpe de ældre, der vil blive digitale, men samtidig skal vi sikre, at de ikke bliver marginaliseret, hvis de ikke ønsker det. Jeg mener, at vi skal bruge frivillige initiativer som de lokale seniorråd, der allerede gør et kæmpe arbejde med at hjælpe ældre borgere med at blive digitale, siger Susanne Eilersen.
Hun håber, at regeringen kommer med en løsning, der tager hensyn til de ældres behov, og understreger, at det er en politisk opgave at sikre, at alle borgere, uanset deres digitale kompetencer, kan få den post og information, de har krav på.
– Vi kan ikke bare stå og se på, at vores ældre borgere bliver ladt tilbage. Der skal politiske krav til for at sikre, at forsyningssikkerheden er på plads, og at alle borgere får den post, de har brug for, slutter Susanne Eilersen.
Læs også