BUSINESS. Virksomheden Randal Beton vandt onsdag Fredericias CSR-pris 2025. Virksomheden modtog prisen for sit særlige engagement i at hjælpe borgere tilbage på arbejdsmarkedet. Prisen blev overrakt ved en ceremoni på Restaurant Oven Vande i Fredericia.
Restaurant Oven Vande i Norgesgade dannede onsdag eftermiddag rammen om årets uddeling af Fredericias CSR-pris, hvor syv nominerede virksomheder var samlet for at hylde det lokale erhvervslivs sociale engagement.
Prisen, som hvert år uddeles af Business Fredericia i samarbejde med Fredericia Kommune, gik i år til den traditionsrige lokale virksomhed Randal Beton, der siden grundlæggelsen i 1919 har haft en særlig plads i byens erhvervsliv.
Direktør Jan Riisager modtog prisen med stor stolthed:
»Jeg er utrolig glad på firmaets vegne. Firmaet har mere end 100 års erfaring, og jeg har selv været med siden 1993. Noget af det væsentligste for mig har altid været, at det ikke kun handler om at have ansatte, men også om at tænke på, hvordan deres familier værdsætter det job, deres ægtefælle eller kæreste har. Hvordan de får hverdagen til at fungere,« sagde Jan Riisager ved prisoverrækkelsen.
Han fremhævede især virksomhedens evne til at rumme medarbejdere, som tidligere har haft vanskeligt ved at finde deres plads på arbejdsmarkedet.
»Det er enormt fedt at opleve, hvordan folk, der enten har været arbejdsløse længe, syge eller har haft en skade, kan komme ind hos os og mærke, at de bliver værdsat. Noget af det fedeste er at se det glimt i øjnene, når de finder ud af, at nogen har brug for dem. At det betyder noget, når de møder op på arbejde. Det er virkelig, virkelig dejligt.«
Jan Riisager understregede, at æren for prisen også tilfaldt hans mangeårige formand Morten Langsø, der gennem 30 år har været en vigtig drivkraft bag det sociale ansvar hos Randal Beton.
»Det betyder alverden«
Fredericias borgmester, Christian Bro (A), var også begejstret ved prisuddelingen. Med sin fortid som tillidsrepræsentant ved han, hvor vigtigt det er, at virksomhederne tager socialt ansvar på arbejdsmarkedet.
»For mig ligger der et ekstra lag i at kunne uddele den her pris. Jeg ved jo, hvad Jan har foretaget sig ude på Randal Beton, så det er fuldt fortjent, at han får prisen. Men samtlige nominerede gør jo en stor forskel med måden, de behandler deres ansatte på.«
Christian Bro understregede samtidig betydningen af virksomhedernes rolle i samarbejdet med kommunen og jobcentret:
»Det betyder alverden for kommunen, at der er virksomheder, der tager imod de medarbejdere, som måske ikke lige passer ind i standarderne og har brug for en ekstra hånd i ryggen. Det gør virkelig en forskel.«
Sidste års vinder roser håndværksbranchen
Sidste års vinder af CSR-prisen, Lennert Klement fra smedevirksomheden Wiggers & Klement, var også til stede og fremhævede, hvordan CSR-arbejdet præger hverdagen:
»Det betyder jo, at den indsats, vi gør til daglig, er noget, andre lægger mærke til og taler om. Det giver selvfølgelig endnu mere inspiration til at fortsætte i samme stil,« sagde Lennert Klement.
Han pointerede, at prisen ikke bare er en formalitet, men faktisk bliver bemærket af medarbejderne i virksomheden:
»Det er ikke hverdagssnak, men af og til kommer der en ind i vores hverdag, som måske har et problem. Så er vi med til at give den person noget, der kan hjælpe vedkommende i gang igen. Det er noget, vi taler om, og det bliver lagt mærke til ved kaffemaskinen og i frokostpausen. Fordi det er anderledes at være en del af sådan en proces med at have med folk at gøre.«
Lennert Klement understregede samtidig, at ønsket om at gøre en forskel for lokalsamfundet var med helt fra starten af virksomhedens historie:
»Det var helt klart en af de ting, vi talte om, da vi sad og skulle strikke en forretningsplan sammen. At kunne gøre en forskel for andre mennesker skulle være en del af os. Det er det heldigvis blevet – og det bliver ved med at være det.«
Han roste desuden håndværks- og servicebranchens unikke evne til at rumme mennesker, der har brug for ekstra støtte:
»Jeg tror, det er håndværkerfaget og servicefaget i det hele taget. De positioner, vi kan tilbyde, er positioner, hvor der er plads til at være lidt anderledes, have lidt kant eller ikke kunne arbejde så mange timer. Vi har nogle huller i vores virksomheder, der kan fyldes ud af mennesker.«
Og netop den glæde, medarbejderne oplever ved at bidrage, er noget Lennart Klement nemt genkender fra Jan Riisagers tale:
»Vi kender det fra os selv. Arbejdet skal gerne give mening. Hvis ikke det giver mening, taber man lysten. Når medarbejdere kan se, at der er brug for dem, giver det dem ekstrem glæde og motivation.«
Fortsætter succesen
Ud over Randal Beton var Rema 1000 Erritsø, ABC Lavpris, Frugt og Grønt Føtex Vest, Fredericia Maskinmesterskole, Jørgen Suhr og Tolstrup nominerede.
Arrangementet blev ledet af konferencier John Risberg, og gæsterne fik også musikalsk underholdning fra Claus Jensen og komik af Sebastian Dorset.
Fredericias borgmester, Christian Bro, afsluttede med at understrege, at CSR-prisen allerede har vist sin betydning, og at den også fremover vil spille en vigtig rolle i byen.
»Det er også det, Business Fredericia er sat i verden for. Samarbejdet mellem kommune, erhvervsliv og jobcenter skal styrkes. CSR-prisen lægger den ekstra dimension på, hvor vi virkelig kan hylde dem, der gør en forskel.«