Energipriserne er faldet massivt siden energikrisen, som følge af den globale uro, men fjernevarmepriserne har ikke taget et nøk ned ad, og nu stiger prisen for varme igen.

Dette har haft direkte konsekvenser for markedet for brændsler som træpiller, hvilket har drevet prisen på fjernvarme i vejret. Fjernvarmepriserne har de seneste år taget et markant hop opad, og ifølge Carl Hellmers, direktør for Fredericia Fjernvarme, ligger årsagen især i den globale uro, som krigen i Ukraine og handelsblokaderne mod Rusland har skabt.

– Priserne er steget betydeligt de seneste par år, og det skyldes dybest set krigen i Ukraine og handelsblokaderne med Rusland. Det har resulteret i en voldsom stigning i prisen på træpiller – det, man kalder trækrisen. Det er et problem, der ikke kun rammer fjernvarmen, men hele landet, forklarer Carl Hellmers.

På trods af prisstigningerne har Fredericia Fjernvarme formået at holde sig blandt de billigste værker i landet, hvilket Hellmers blandt andet tilskriver værkets gældfrie økonomi og det lave ledningstab.

– Vi ligger blandt de billigste i landet. Det skyldes primært, at vi ikke har nogen gæld, hvilket er en ret enkel forklaring. Samtidig har vi et meget lavt ledningstab. Mange værker har tab på omkring 20-25% på grund af villaområder, men vi har en stor del af den gamle, kompakte by, hvilket holder vores tab nede, uddyber han.

Hellmers sammenligner også Fredericias situation med andre byer som Middelfart og Vejle, der har andre udfordringer i forhold til varmefordeling.

– Hvis man ser på Middelfart, er det en flad by, mens Vejle har flere villaområder. Vi er i den heldige situation, at Trefor har villaområderne, og vi dækker en stor del af byen. Så selvom vi køber varmen til samme pris, har de omkring 7% større tab end os, og det er noget, forbrugerne i sidste ende må betale for, siger Hellmers.

Trods de nuværende prisstigninger er der forhåbninger om, at priserne kan falde, når situationen i Østeuropa stabiliserer sig, og energimarkedet igen bliver mere roligt.

– Vi må forvente, at priserne vil falde, når der kommer ro i Østeuropa. Når energimarkedet stabiliserer sig, vil varmen også blive billigere. Olie- og gaspriserne påvirker alle andre brændsler, så når de falder, vil resten følge med, fortæller Hellmers.

Hellmers påpeger desuden, at det ikke kun er fjernvarmepriserne, der er steget, men også prisen på andre brændsler som pejsebrænde.

– Selv prisen på pejsebrænde er steget markant – fra 400 til 600 kroner pr. rummeter. Det er en tendens, der går igen på tværs af flere energimarkeder, siger Carl Hellmers.

Selvom fremtiden er usikker, ser Hellmers muligheder for, at værker kan udnytte elmarkedet til at få priserne ned. Især værker, der tidligere var kendt for deres høje priser, har nu en fordel.

– Værker, der før var dyrere på grund af decentral kraftvarme, har nu mulighed for at bruge el og akkumuleringstanke, som de allerede har. De kan investere i en billig elkedel og begynde at tjene penge på elmarkedet, hvilket vil kunne få varmepriserne ned. Faktisk er de værker med de laveste varmepriser i dag ofte dem, der tidligere var de dyreste, siger Carl Hellmers.

Selvom Fredericia Fjernvarme har formået at holde økonomien stabil og ledningstabet lavt, er værket stadig afhængigt af varmeleverancerne fra Trefor, hvilket påvirker prissætningen.

– Vi har en aftale med Energistyrelsen om, at vi skal modtage varme fra TREFOR, så vi er afhængige af deres priser. Vi har ingen indflydelse på, hvad varmen koster fra dem, siger Carl Hellmers.

Prisen er faldet fra 2023 til 2024

Priserne på fjernvarme i Middelfart er faldet i løbet af 2024, hvilket står i skarp kontrast til de generelle prisstigninger, som fjernvarmesektoren har set siden Covid-19-pandemien og krigen i Ukraine.

– Selvom vi har oplevet et fald i priserne fra 2023 til 2024, skal vi huske, at niveauet stadig er højt sammenlignet med tiden før pandemien. Især krigen i Ukraine har haft en betydelig indvirkning på energipriserne, siger direktør i Middelfart Fjernvarme, Jesper Skov.

Ifølge Skov skyldes prisfaldet i år primært justeringer i forsyningskæden, men de generelle udfordringer i energisektoren betyder, at fremtiden er usikker.

– Vi er afhængige af varme fra Ørsted og Skærbækværket, som fastsætter vores prisniveau, og vi arbejder hele tiden på at sikre stabilitet for borgerne, selvom vi påvirkes af eksterne faktorer, forklarer han.

Selvom den nuværende prisudvikling ser positiv ud, understreger Jesper Skov, at man fortsat skal være forberedt på, at uforudsete globale begivenheder kan påvirke fremtidige prisniveauer.