SUNDHED. Stadig flere børn og unge bruger nikotinprodukter som nikotinposer, vapes, puff bars og cigaretter – enten dagligt eller. Denne bekymrende udvikling har fået Sundhedsstyrelsen til at udvikle et nyt undervisningsmateriale målrettet 5.-7. klassetrin. Materialet skal styrke positive fællesskaber uden nikotin.

»Vi skal forebygge, at børn og unge starter med at bruge nikotinprodukter. Her er det utrolig vigtigt, at forældre og fagpersoner føler sig klædt på til at tale med børn og unge om tobak og nikotin. Og det gælder uanset, hvilket produkt der er tale om. Det drejer sig både om, at vi sammen skal fortsætte med at forebygge rygning blandt børn og unge, og at vi skal sætte ind mod de nye nikotinprodukter som nikotinposer og puff bars,« siger direktør Jonas Egebart fra Sundhedsstyrelsen.

Det gratis undervisningsmateriale fokuserer på, hvordan klassen sammen kan skabe fællesskaber, hvor alle føler sig inkluderet. Eleverne lærer samtidig at modstå gruppepres, sige nej til nikotin og forstå konsekvenserne af nikotinafhængighed.

»Børn og unge skal have viden om tobaks- og nikotinprodukters sundhedskonsekvenser. Det er desuden vigtigt, at børn og unge for eksempel forstår, at de skaber et pres ved at tilbyde hinanden nikotinprodukter. De skal i stedet skabe plads til at sige fra, og til at der kan være andet at være fælles om,« siger Jonas Egebart.

Voksne har en afgørende rolle

Materialerne er særligt rettet mod fagpersoner som lærere, pædagoger, SSP-konsulenter og sundhedskonsulenter. Derudover er der også udarbejdet en guide til forældre, som hjælper dem med at tage samtalen med deres børn.

Materialerne indeholder blandt andet korte dilemmafilm og forskellige dialogværktøjer, som gør det enkelt for lærerne at gå til undervisningen uden lang forberedelse. Erfaringer fra fagpersoner i otte kommuner har været med til at sikre, at materialet matcher behovene ude på skolerne:

»Materialerne er lettilgængelige og lige til at hoppe ind i, og jeg skulle ikke bruge lang tid på at læse komplicerede vejledninger. I modsætning til andet materiale kan jeg godt lide, at der er fokus på fællesskaber og dialog, og at eleverne skal finde svarene sammen,« siger Nanna Scott Caspersen, forebyggelseskonsulent i Varde Kommune, der har været med til at teste materialerne.

Materialerne er udviklet som led i den politiske aftale fra 2023 om »En forebyggelsesplan målrettet børn og unge – tobak, nikotin og alkohol«. Der har nemlig længe været efterspurgt konkrete redskaber til forebyggelse af børn og unges brug af nikotinprodukter.

Markant stigning blandt unge

Baggrunden for det nye materiale er klar. Nye undersøgelser viser, at brugen af tobaks- og nikotinprodukter blandt unge er stigende:

  • Andelen af 15-17-årige, der bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, er steget fra 19,5 procent i 2020 til 29,2 procent i 2024.
  • Hele 14,3 procent bruger e-cigaretter (fx vapes og puff bars) dagligt eller lejlighedsvist – en stor stigning fra 4,5 procent i 2020.
  • Andelen af unge, der ryger cigaretter, er også steget – fra 11,9 procent i 2020 til 14,7 procent i 2024.
  • Brugen af røgfrie nikotinprodukter som nikotinposer og snus ligger på 9,3 procent blandt de 15-17-årige.

Undersøgelserne viser samtidig, at mange unge ønsker at slippe nikotinafhængigheden. Hele 66,5 procent af de unge, der bruger røgfrie nikotinprodukter, har inden for den seneste måned overvejet at stoppe.