I maj blev Martinas Legeplads ved Naturcenter Lundingsvej i Fredericia indviet med stor begejstring fra både børn og voksne. Legepladsen, der blev etableret som et tiltrækkende fristed for områdets mange børnefamilier, ligger kun fem minutters gang fra institutionen Østervold, og den nye legeplads blev hurtigt et symbol på Fredericia Kommunes engagement i at skabe en mere børnevenlig by. Men blot få måneder efter indvielsen har glæden over legepladsen ændret sig til bekymring.
Flere borgere har i de seneste uger gjort opmærksom på, at vedligeholdelsen af legepladsen er mangelfuld. Tidsler og ukrudt har spredt sig ukontrolleret, og mange i området frygter, at legepladsens appel og sikkerhed hurtigt forringes. Dette står i skarp kontrast til Fredericia Kommunes erklærede vision fra efteråret 2023 om at være børnefamiliernes førstevalg – en ambition, der også indebærer velholdte og indbydende legepladser.
Susanne Eilersen: Vi kan ikke tillade os at ignorere problemet
Formand for Bosætnings- og Turismeudvalget, Susanne Eilersen, deler borgernes bekymring. Hun har tidligere været fortaler for Ren By-projektet og understreger, at en ren by spiller en afgørende rolle for både byens borgere og turisters oplevelse.
– Jeg synes, det er rigtig ærgerligt at se den slags, også omkring vores legepladser. Et af de parametre, der vægter rigtig højt, når turister vælger en by, er, at den er ren. Det har jeg talt for mange gange, og det var også DF, der fik etableret Ren By-projektet. Jeg vil spørge ind til, hvordan det går med det projekt, fordi det er afgørende, at vores by fremstår ren og præsentabel. Vi kan simpelthen ikke tillade os andet, siger Eilersen.
Kommunen har en klar vision om at gøre Fredericia til det foretrukne valg for børnefamilier, men situationen på Martinas Legeplads peger på en udfordring med at omsætte ambitioner til handling. Susanne Eilersen mener, at kommunen har et ansvar for at sikre, at deres egne vedtagne visioner bliver efterlevet.
– Det går imod vores vedtagne vision om at være børnefamiliens førstevalg, når en legeplads ikke er vedligeholdt. Især når et af de tre hovedmål i vores vision netop handler om børnefamilier. Når vi bruger mange penge på at etablere legepladser, skal de også fremstå pæne, ordentlige og præsentable. Der er også sikkerhed at tænke på ved sådanne legepladser, og det skal vi overholde, forklarer Susanne Eilersen.
Sikkerhed er en nøgleprioritet
Problemet med tidsler og ukrudt handler ikke kun om æstetik. Det er også en sikkerhedsmæssig bekymring. Tidsler kan være farlige for børn, da de kan forårsage smertefulde stik og sår. Mange forældre i området er bekymrede for, at deres børn risikerer at komme til skade, når de leger i det høje græs og de tætte buske.
– Jeg har ikke selv været nede på legepladsen, men det handler også om, at området er rent og sikkert, så børnene ikke kommer til skade. Hvis der er tidsler eller andre farlige ting, ved vi jo godt, at de kan gøre ondt, hvis man rører ved dem,
Eilersen påpeger, at det er nødvendigt at tage ansvar og handle hurtigt for at sikre, at legepladsen forbliver et sikkert sted for børnene.
– Alt i alt er det bare ærgerligt at se, og det skal vi klart blive bedre til, for det er nogle af vores grundlæggende ting. Det er helt basalt, at vores by fremstår ren og pæn, forklarer Susanne Eilersen
En opgave for kommunen – og for alle borgere
Ifølge Susanne Eilersen er det kommunens ansvar at sørge for vedligeholdelsen af offentlige legepladser, men hun understreger også, at det er en fælles opgave for alle borgere at bidrage til at holde byen ren.
– Når legepladserne er offentlige, er det kommunen, der skal sørge for vedligeholdelsen. Vi opfordrer alle i byen til at holde deres udendørsarealer rene og pæne, så vi må huske også selv at feje for egen dør, forklarer Eilersen.
Eilersen har fuld tillid til, at forvaltningen vil tage affære, men hun er ikke bleg for at følge op, hvis der ikke sker forbedringer.
– Jeg er rigtig ærgerlig over at se sådanne billeder af vores legepladser, og det skal vi gøre noget ved. Jeg regner med at få en tilbagemelding fra forvaltningen om, at der bliver sat mere skub i det, siger Eilersen.
En opråb til hurtig handling
Med de stigende bekymringer fra borgerne og en formand, der er klar til at tage sagen i egen hånd, er det tydeligt, at kommunen står overfor en opgave, der kræver hurtig handling. Fredericia Kommune har en vision om at være børnefamiliernes førstevalg, men hvis den vision skal realiseres, er det nødvendigt at leve op til de forventninger, de selv har sat.
Martinas Legeplads skulle være et symbol på byens engagement i børnevenlige initiativer, men uden den nødvendige pleje kan dens potentiale hurtigt blive undermineret. Med både ros og kritik fra borgerne og pres fra politiske fronter er det nu op til kommunen at bevise, at de kan levere på deres ambitioner og sikre, at legepladser som Martinas fortsætter med at være sikre og attraktive for byens børn.
I mellemtiden vil byens borgere og politikere som Susanne Eilersen fortsætte med at holde øje med udviklingen og presse på for en løsning, der lever op til både byens vision og borgernes forventninger.