Fredericia Kommunes gadeteam har i den seneste tid set sig nødsaget til at advare forældre om en stigende bekymring blandt unge i byen. Der er kommet flere opslag på sociale medier om snifning af deodorant og lignende produkter, hvilket har skabt uro blandt forældre.
Selvom de fleste unge ikke sniffer, ønsker gadeteamet at informere og oplyse forældrene om de potentielle farer ved denne adfærd. Oplysningen skal være med til at sikre, at forældre er klædt på til at opdage eventuelle problemer og støtte deres børn bedst muligt.
Ifølge en meddelelse fra gadeteamet er snifning af produkter som deodorant, hårlak og lightergas et farligt misbrug, der kan medføre alvorlige sundhedsrisici. Disse stoffer indeholder organiske opløsningsmidler og drivgasser, som kan give rus, men også udgøre en stor risiko for forgiftning, hjertestop og åndedrætsproblemer. Gadeteamet håber, at forældre vil tage denne information til sig og være opmærksomme på tegn på, at deres børn måske eksperimenterer med snifning.
Pernelle Jensen: Oplysning er afgørende
Venstres Pernelle Jensen, der er formand for Unge- og Uddannelsesudvalget samt medlem af Børne- og Skoleudvalget, har tidligere beskæftiget sig med lignende sager og forstår de bekymringer, som mange forældre står med. Hun bifalder gadeteamets indsats for at oplyse om farerne ved snifning og understreger vigtigheden af tidlig indsats.
– Puffbars er jo også en stor problemstilling blandt unge. Så jeg synes, det er fint, hvis der er en oplysning, siger Pernelle Jensen.
Hun tilføjer, at hun ikke har hørt om konkrete problemer med snifning i byens skoler eller generelt, men hun understreger, at det er godt, at gadeteamet er opmærksomt:
– De ser noget andet i gadeteamet end dem, der arbejder på skolerne. De har en anden dialog med de unge, og hvis de opdager noget, som er en lidt atypisk måde at gøre det på, så er det vigtigt, at de griber ind med det samme og får det stoppet, inden det udvikler sig, siger Pernelle Jensen.
Forebyggelse er nøglen
Ifølge Pernelle Jensen skal forældrene se gadeteamets advarsel i et forebyggende lys. Det er en reaktion på noget, der er opdaget, og som måske ikke har udviklet sig endnu, men som kræver opmærksomhed. “Jeg tror, man skal se informationen i det lys, at nu er det opdaget, og det er en metode, de unge også anvender,” forklarer hun.
Hun nævner også, at lignende situationer er opstået før, blandt andet i Erritsø, hvor der tidligere har været episoder med andre former for misbrug.
– Der var en enkelt episode i Erritsø på et tidspunkt, og der kom der også information ud. Siden har jeg ikke hørt om yderligere problemer, siger Pernelle Jensen og understreger, at det er vigtigt at reagere tidligt, før problemet vokser sig større.
Tidligere kampagner har virket
Pernelle Jensen ser positivt på gadeteamets arbejde og den tidlige indsats, der bliver taget. Hun nævner tidligere kampagner, hvor man også har forsøgt at oplyse forældre om potentielle farer, hvilket har haft en gavnlig effekt.
“Vi kørte en kampagne for at oplyse forældrene. Vi kom rundt på både privatskoler og folkeskoler i området og informerede om de problemer, der kunne opstå. Det er vigtigt, at vi som forældre er klar over, hvad der foregår, så vi kan tage det i opløbet,” siger hun.
Jensen understreger, at det er afgørende at tage fat i problemstillinger som snifning, før de udvikler sig til større problemer, der kan være svære at håndtere. “Det er den måde, vi gerne vil arbejde på – at tage tingene i opløbet, så de ikke vokser sig for store,” forklarer hun.
Hvad kan forældre gøre?
Fredericia Kommunes gadeteam har også delt en række råd til forældre, der ønsker at være opmærksomme på deres børns adfærd. Tegn på snifning kan inkludere vedvarende hoste, røde eller løbende øjne og næse, rødme eller vabler omkring mund og næse, samt træthed og hovedpine. Forældre opfordres til at tale åbent og omsorgsfuldt med deres børn, hvis de har mistanke om snifning, og samtidig gøre dem opmærksomme på de farer, der er forbundet med denne adfærd.
Derudover henvises der til mere information på hjemmesider som Altomstoffer.dk, hvor forældre kan finde yderligere råd om, hvordan de kan håndtere problematikker omkring rusmidler.
Med denne proaktive indsats håber både gadeteamet og Pernelle Jensen, at de kan nå ud til forældre i Fredericia, inden problemerne udvikler sig, og hjælpe de unge med at undgå farlige eksperimenter.