POLITIK. Når politikere bevæger sig ud fra rådhusets mødelokaler, er det ofte med ambitionen om at få en konkret forståelse af deres beslutningers konsekvenser. Det gælder især områder, hvor regnearkene ikke altid matcher virkeligheden. Pernelle Jensen (V), der er udvalgsformand for både Det Nære Sundhedsvæsen i Region Syddanmark og Unge- og Uddannelse i Fredericia Kommune, har i længere tid taget denne ambition alvorligt. Hun har besøgt en række steder i det regionale sundhedsvæsen – fra ambulancetjenesten og vagtlægen til afdelinger inden for ældremedicin og gynækologi. Hver gang med ønsket om at tage konkret viden med tilbage til det politiske arbejde.

For nylig tog hun skridtet i en ny retning. Hun tilbragte nemlig en hel dag blandt børnene i den private daginstitution Arken i Fredericia. Her handlede det ikke om sygdomsforløb eller diagnoser, men om børneliv, normeringer og personalets muligheder for at skabe trivsel og tryghed for kommunens yngste borgere.

»Jeg har været rundt mange steder i sundhedsvæsenet og har været rigtig glad for alle besøgene. Jeg bliver altid taget godt imod, også af patienterne, og får en god indsigt i både hverdagen og de udfordringer, der findes ude i driften. Hver gang tager jeg en masse med tilbage, både gode idéer og ting, som måske trænger til lidt mere fokus. Derfor giver det rigtig god mening for mig at komme helt tæt på og opleve, hvordan tingene foregår i praksis,« siger Venstre-politikeren først.

Men det var ikke helt enkelt at få praktikdagen rykket væk fra sundhedsvæsenet og ud i institutionerne. Hvor Pernelle Jensen tidligere har oplevet stor åbenhed, stødte hun denne gang på en vis tilbageholdenhed. Mange kommunale institutioner ser generelt politikerbesøg som en mulig forstyrrelse af hverdagen, og det er hun ked af.

»Jeg er ked af, at det bliver anset som værende forstyrrende, for det er jo lige præcis det, det ikke er. Det skulle jo være et indblik i hverdagen, hvor man bliver klogere som politiker og ser, hvad de beslutninger, vi træffer, rent faktisk har af betydning derude,« understreger hun.

Imens blev det en privat institution, Børnehaven Arken, der glade åbnede dørene og gav hende mulighed for at opleve dagligdagen fra børnehøjde. Her kunne hun frit observere, spørge og deltage, og dermed få netop den praktiske indsigt, som hun mener, er helt afgørende for arbejdet med børn og unge i kommunen.

Et ønske om at mærke virkeligheden

Besøget havde særligt til formål at undersøge, hvordan normeringerne i Fredericia Kommunes daginstitutioner opleves i praksis. Spørgsmålet om minimumsnormeringer fylder nemlig meget politisk og blandt både personale og forældre. Selvom tallene på papiret lover én ting, oplever personalet ofte en anden virkelighed, og det var netop den forskel, Pernelle Jensen ønskede at blive klogere på.

»Jeg ville gerne ud og have en føling med, hvordan det egentlig ser ud med normeringerne i praksis. Nu valgte jeg så en privat institution, som ikke direkte indgår i kommunens opgørelser. De har også minimumsnormeringer, og faktisk har de en rigtig god normering, så det gav ikke helt den sammenligning med vores kommunale regneark, som jeg havde håbet på. Det ville nok have været tydeligere i en kommunal institution, men det er jo desværre lidt problematisk at komme ud der,« forklarer Jensen.

Selvom hun ikke fik den direkte sammenligning med de kommunale institutioner, viste dagen sig alligevel at være både meningsfuld og lærerig. Opholdet gjorde det nemlig ifølge hende tydeligt, hvad en god normering betyder i praksis – både for børnenes trivsel og personalets arbejdsglæde og overskud i dagligdagen.

»Det, jeg oplevede i Arken, var en stor ro omkring børnene, en rigtig god normering og i det hele taget et godt arbejdsklima med glade børn og et utroligt dygtigt personale. Jeg fik lov at lege med børnene og indgå i deres hverdag, og det var jeg rigtig glad for. Det gav mig en helt anden slags indblik, end jeg ellers ville kunne få,« siger hun.

Netop denne oplevelse understregede for Pernelle Jensen, hvor afgørende gode normeringer er for børns trivsel og følelse af tryghed.

»Hvis der er gode normeringer, er der også tid til at se det enkelte barn og give den tryghed og ro i hverdagen, som alle børn har brug for. Uanset om man har særlige behov eller ej, har man brug for den trygge voksenkontakt,« fastslår hun og fortsætter:

»Det er jo netop det, jeg hele tiden har kæmpet for med minimumsnormeringerne, at der skal være tryghed, ro og voksenkontakt, som alle børn har brug for. Og det blev jeg bare endnu mere bestyrket i, da jeg så, hvordan personalet arbejder i Arken.«

Praktikdage som ny politisk norm

Efter besøget står det også klart for Pernelle Jensen, at flere politikere bør få mulighed for at opleve dagligdagen i både regionale og kommunale institutioner. Hun mener, at det er en vigtig del af grundlaget for at kunne træffe gode politiske beslutninger, at man ikke blot baserer sig på tal og rapporter, men også selv oplever, hvordan beslutningerne påvirker mennesker i praksis.

»Det giver enormt god mening at komme ud i driften, og derfor er det også noget, vi i Venstre ønsker at gøre mere almindeligt efter valget, hvis vi får mulighed for det,« siger hun.

Indtil videre har Pernelle Jensen dog kun yderligere praktikbesøg planlagt i sundhedsvæsenet, hvor det er lettere at arrangere og mere velset. Men hun håber på, at det med tiden også kan blive normen, at politikere regelmæssigt besøger kommunale institutioner og dermed opnår en bredere forståelse af hverdagen.

»Det er vigtigt at få den indsigt, fordi politik ikke bare skal være noget, vi laver bag skrivebordet. Vi skal kunne mærke, hvad vores beslutninger betyder i den virkelige verden.«

Hun tilføjer afslutningsvis, at Venstre, hvis partiet får noget at sige efter valget, vil arbejde målrettet på, at det bliver lettere og mere almindeligt for politikere at komme ud og få direkte kontakt med virkeligheden, også i kommunens egne institutioner.