SAMFUND. Venstres borgmesterkandidat Peder Tind tager gerne ud og møder de frivillige kræfter, der holder Fredericia i gang. Tidligere har han besøgt kulturforeningen Fredericia Live, men i fredags var turen kommet til Natteravnene.
Det er fredag aften, men denne fredag er ikke som de fleste andre. Peder Tind har begivet sig ud i nattelivet – ikke for at nyde byens festlige tilbud, men for at opleve det frivillige arbejde på tæt hold. Sammen med Ulla og de andre Natteravne vandrer han gennem Fredericias gader for at mærke, hvordan frivillige hver weekend skaber tryghed for unge mennesker, der bevæger sig ud i nattens mørke.

Lars Mikkelsen og Ulla.
»Vi skaber tryghed for de unge ude i nattelivet. Det er næsten nemmere at sige, hvad vi ikke er. Vi er hverken SSP, politi eller vagter, men vi er altid synlige og tilgængelige i det offentlige rum, når nogen har brug for hjælp eller en snak,« fortæller Ulla fra Natteravnene i Fredericia.
Peder Tind er imponeret over den indsats, Natteravnene leverer, og understreger betydningen af deres frivillige arbejde:
»Først og fremmest havde vi mulighed for at se, hvordan Natteravnene arbejder. Det er jo en meget, meget stor indsats, de frivillige yder i nattelivet, og det var en stor oplevelse at få lov at opleve det fællesskab, Natteravnene har, og den opgave, de løser. Det er at være synlige, det er at være nærværende, det er at møde mennesker i øjenhøjde, som er ude og hygge sig i nattelivet. Jeg havde en rigtig, rigtig god oplevelse, og det er vigtigt for mig at sige, at det er frivillige mennesker, som brænder for at gøre en forskel i vores by, og det har jeg kæmpestor respekt for. Noget af det, som jeg også synes er vigtigt at løfte, er jo også, at der faktisk mangler flere frivillige.«
Netop behovet for flere frivillige er også noget, Ulla understreger:

»Vi ønsker helst, at det er en blanding af mænd og kvinder, men det lykkes ikke altid, fordi vi desværre mangler frivillige.«
Under turen diskuterede Peder og Ulla, hvordan flere kunne opfordres til at blive en del af Natteravnene:
»Der er plads til, at endnu flere kan blive Natteravne, og det var noget, vi fik en rigtig god snak om på vores tur rundt i byen, hvor vi gik omkring 10.000 skridt over tre timer. Vi snakkede om, hvordan vi får gjort opmærksom på, at Natteravnene yder denne store indsats, og hvordan man kan blive en del af Natteravnene. Derudover fik vi mange andre gode snakke om vores by, nattelivet, og de mange unge mennesker, vi mødte. Så det var en rigtig god nat, og jeg har den største respekt for de mange Natteravne, som uge efter uge er at finde i nattelivet,« siger Peder Tind.

Ulla Nilsson fremhæver, hvad der kræves af nye frivillige, og hvilken tilgang der fungerer bedst:
»Vi ønsker voksne mennesker med en åben tilgang og uden fordomme, som har lyst til at tale med unge mennesker. Tidligere har vi haft frivillige, der måske forventede, at vi blandede os direkte i konflikter som slåskampe, men det gør vi altså ikke. Vores opgave er at skabe ro og være gode forbilleder. Vi går naturligvis heller ikke ud efter at have drukket alkohol, vi går ikke over for rødt, og vi eskalerer aldrig konflikter. Ofte virker vores tilstedeværelse alene præventivt.«
Hun fortæller, at frivillige oplever meget forskelligartede situationer i nattelivet:
»I fredags mødte vi en meget beruset ung pige omgivet af sine veninder. Veninderne var glade for, at vi kom og kunne hjælpe med brækposer, vand og støtte hende, så de ikke stod alene med situationen. Gennem årene har jeg oplevet situationer, hvor vi har måttet ringe 112 og hjælpe med førstehjælp, for eksempel ved at dække til med et alutæppe. Andre gange møder vi unge, der er kede af det og ikke tør ringe hjem. Vi opfordrer dem altid til at tage kontakt til deres forældre, så de kan blive hentet og komme trygt hjem.«
Peder Tind beskriver også den gode stemning, han oplevede blandt de unge, de mødte:
»Jeg oplever, at der er rigtig god energi, og det er der selvfølgelig, fordi de er ude at feste og have det sjovt med hinanden. Men også at der er nysgerrighed, og at der er lyst til at tale og fortælle. Det er jo netop det, Natteravnene er til for. De møder de festglade mennesker i øjenhøjde, men også hvis der er brug for hjælp eller støtte, så er Natteravnene der også for at skabe tryghed. Jeg oplevede, at man tydeligt vidste, hvem Natteravnene var. Nu har vi jo også gule jakker på – jeg hoppede også selv i en af dem. Vi var ikke til at undgå at se, men alle dem, vi mødte, responderede utroligt positivt på Natteravnene.«
Ulla Nilsson fortæller, hvordan hun selv blev en del af Natteravnene:
»Jeg begyndte, da min datter skulle til at gå i byen i Fredericia. Jeg følte, jeg burde være derude, uden helt at vide, hvad det indebar. Jeg fik en brochure fra min datters skole, hvor de søgte frivillige, og tænkte, det kunne være en god måde at bruge aftenerne på. Nu er det mindst 14 år siden, og selvom min datter for længst er flyttet til København, er jeg fortsat, fordi arbejdet er meningsfuldt og hyggeligt.«
Tind afslutter med at understrege betydningen af Natteravnenes tilgang til de unge:
»Jeg synes, at den måde, Natteravnene møder mennesker på, er den helt rigtige: med nysgerrighed og med omsorg.«