UDDANNELSE. Tusindvis af unge fik mandag nat besked om, hvorvidt de er kommet ind på deres drømmeuddannelse på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, som har afdelinger i blandt andet Odense, Vejle, Fredericia, Jelling og Svendborg. Hele 3182 ansøgere kan nu glæde sig over at være sikret en studieplads. Samlet set er optaget nogenlunde stabilt sammenlignet med sidste år, men der er betydelige forskelle uddannelserne og byerne imellem.

»Antallet af unge er faldende i vores optageområde, så overordnet set er tallene nogenlunde som forventet,« fortæller UCL’s rektor Jens Mejer Pedersen.

Han ser dog med bekymring mod fremtiden, hvor behovet for kvalificeret arbejdskraft ventes at stige drastisk. Det gælder især inden for uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver.

»Når det er sagt, kigger vi ind i en fremtid, hvor aftagerne af vores dimittender skriger efter arbejdskraft – både i det private erhvervsliv og i velfærdssektorerne, hvor der mangler lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere,« uddyber Jens Mejer Pedersen.

Af den grund fokuserer UCL aktivt på at udvikle nye uddannelsestilbud, som kan tiltrække flere studerende og nye målgrupper. Det kan eksempelvis være meritforløb rettet mod personer, der allerede har været flere år på arbejdsmarkedet og nu ønsker et karriereskifte.

»Vi har fokus på at udvikle nye uddannelsestilbud, der kan tiltrække nye målgrupper. Det kan eksempelvis være meritforløb målrettet dem, der har været på arbejdsmarkedet i flere år og ønsker at skifte spor,« siger rektoren.

I årets optag ses der også lyspunkter. Erhvervsrettede uddannelser klarer sig godt, og det gælder især finansbacheloruddannelsen, som oplever en markant fremgang med hele 30 procent flere optagne end sidste år.

»Jeg er især glad for, at finansområdet bliver ved med at vækste. Blandt andet optager vi i år 30 procent flere på finansbacheloruddannelsen,« siger Jens Mejer Pedersen.

Bygningskonstruktøruddannelsen viser også fremgang, mens datamatikeruddannelsen oplever en mindre tilbagegang. Ifølge rektoren er dette dog forventeligt, efter flere års vækst på netop den uddannelse.

»Det er også positivt med fremgang på bygningskonstruktøruddannelsen. Omvendt er der en mindre nedgang på datamatikeruddannelsen, som dog har vækstet de senere år og dermed er på et mere forventeligt niveau,« forklarer han.

Sundhedsuddannelserne er til gengæld mere udfordrede. Her er optaget faldet med otte procent i forhold til sidste år. Nedgangen rammer især sygeplejerskeuddannelsen i mindre byer, og det er en tendens, som ifølge UCL også ses på landsplan.

»Til gengæld er det opløftende, at vi kan opretholde høje optagelsestal på vores fire øvrige sundhedsuddannelser,« understreger Jens Mejer Pedersen.

Optaget på pædagog- og socialrådgiveruddannelserne er samlet set gået en smule tilbage, især på campus i Odense. Til gengæld går læreruddannelsen frem i Odense, mens de mindre campusser som Fredericia, Jelling og Vejle oplever en tydelig tilbagegang. Onlineversionen af socialrådgiveruddannelsen oplever dog stor interesse og et stigende optag.

»Det glæder mig at se fremgangen på onlineudgaven af socialrådgiveruddannelsen. Det viser, at vi rammer noget rigtigt, når vi eksempelvis tilbyder fleksible formater, der kan kombineres med job, familieliv eller en hverdag langt fra campus,« siger Jens Mejer Pedersen.

Ansøgere, der ikke fik en plads i første omgang, har dog stadig en chance. Allerede fra 28. juli åbner UCL muligheden for efteroptagelse på flere uddannelser, som både har studiestart i september og februar. En oversigt over ledige studiepladser findes på UCL’s hjemmeside.