Fredericia Kommune har vedtaget en ny strategi for naturen i kommunen. Strategien, der er udviklet af Klima-, Energi- og Miljøudvalget, lægger vægt på at styrke naturen gennem en række konkrete indsatser og mål. Strategien bygger på kommunens vision om at prioritere grønne og bæredygtige løsninger og tager udgangspunkt i et helhedsorienteret syn på naturen.
Strategien blev præsenteret som en plan, der skal favne bredt og sikre, at naturen bliver en central del af kommunens udvikling. Formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen, fremhæver strategiens betydning for kommunens grønne ambitioner:
– Vi står nu med en strategi, der sætter retning for mange indsatser i Fredericia. Behovet for handling er stort, og nu skal vi arbejde tæt sammen med lodsejere, borgere, foreninger og virksomheder for at realisere strategien. Det er en strategi, vi kan være stolte af.
Næstformand for udvalget, Vibe Dyhrberg, understreger, at strategien dækker mange områder:
– En styrke ved strategien er, at den favner alle områder inden for natur – fra kyst og hav til byens natur, biodiversitet og naturoplevelser. Derfor er den et godt afsæt for en helhedsorienteret og multifunktionel planlægning.
Fokus på biodiversitet og vandmiljø
Strategien adresserer også udfordringer som tab af biodiversitet og behovet for at forbedre havmiljøet i Lillebælt. Udvalgsmedlem Turan Savas fremhæver, at der er behov for handling:
– Havmiljøet i Lillebælt er under pres, og der er behov for at forbedre vandmiljøet. Strategien favner tiltag, som kan hjælpe os med at arbejde mod en bedre økologisk tilstand i Lillebælt.
Cecilie Roed Schultz, der også er medlem af udvalget, peger på vigtigheden af at prioritere biodiversitet:
– Det er vigtigt, at vi passer godt på naturen og arbejder for at mindske tabet af biodiversitet. Strategien sætter retning for, hvordan vi vil bevare og skabe mere biodiversitet på mange fronter.
Strategien bygger på flere eksisterende kommunale planer og skal sikre sammenhæng mellem forskellige områder, herunder sundhed, kultur og oplevelser. Kenny Bruun Olsen fremhæver, hvordan strategien indgår i kommunens overordnede planlægning:
– Strategien hænger godt sammen med kommuneplanrevisionen og det kommende arbejde med den grønne trepartsaftale, hvor kommunerne skal lave omlægningsplaner for nye skov-, natur- og lavbundsområder.
Med strategien er der lagt op til en samlet indsats, hvor kommunen både arbejder med konkrete projekter og langsigtede mål for naturens udvikling i Fredericia. Strategien skal være en rettesnor for, hvordan kommunen vil arbejde med natur og miljø i de kommende år.