POLITIK. I onsdags blev en helt ny type borgerdialog afprøvet af Demokrati- og Kulturkaserneudvalget i Fredericia. 1000 tilfældigt udtrukne borgere fik en invitation i deres e-Boks, og 40 af dem mødte op med et tydeligt formål: De ville tale med politikerne om de emner, som lå dem mest på sinde.
Borgerdialogen foregik som en del af udvalgets arbejde med at styrke nærdemokratiet og hæve stemmeprocenten ved kommunalvalget. Denne gang havde man valgt en metode, hvor det var borgerne, der satte dagsordenen. Der blev lagt vægt på dialogen fremfor lange politiske taler.
Ifølge næstformand Niels Martin fra Venstre gav mødet en interessant og vigtig indsigt i borgernes tanker:
»Det var ret interessant at lave det med lodtrækning, fordi der kom en masse borgere, som ikke plejer at dukke op til de traditionelle møder. Mange følte sig specielt udvalgte, fordi de havde fået invitationen i e-Boks, og de kom og styrede mødet med deres input, i stedet for at det var os, der havde tematiseret det.«
Udvalgsformand John Erik Nyborg fra Socialdemokratiet deler begejstringen:
»Det var vigtigt for os, at det var dialogen med borgerne, der var i centrum. Det var faktisk borgere, som normalt ikke bare trænger sig på, og som syntes, det var spændende. De kom med nye vinkler, vi måske ikke normalt møder.«
Fokus på borgernes egne emner
Under dialogmødet blev borgerne placeret ved forskellige borde med politikere og medarbejdere fra kommunen, hvor temaerne blandt andet var børn og skole, bymidteudvikling, støjgener og infrastruktur. Borgernes forslag og kommentarer blev noteret, så idéerne senere kan drøftes i relevante fagudvalg.
»Det var 10 gange mere involverende end en klassisk valgdebat. Her fik borgerne direkte adgang og mulighed for at præsentere både udfordringer og mulige løsninger,« forklarer Niels Martin.
John Erik Nyborg påpeger også vigtigheden af, at politikerne glemmer partifarverne i sådanne møder:
»Det var min opfattelse, at det ikke var partifarven, der blev fremhævet. Politikerne lyttede og tog borgernes input seriøst. Det giver et langt bedre udgangspunkt for reel dialog.«
Ansvar og involvering er demokratiets kerne
Niels Martin og John Erik Nyborg ser begge en værdi i denne type møder, fordi de skaber en bedre forståelse mellem politikere og borgere.
»Hvis man vil have indflydelse, skal man stemme ved kommunalvalget. Det er vigtigt, at borgerne forstår, at demokrati er mere end bare at stemme hvert fjerde år. Dialogen skaber forståelse, og det er med til at sikre, at beslutningerne har bredere opbakning,« siger John Erik Nyborg.
Ifølge Niels Martin styrker dialogen politikerne:
»Jo flere forskellige borgere, vi taler med, jo bedre bliver vi som politikere. Det handler også om ansvarlighed. Vi skal kunne stå på mål for de beslutninger, vi træffer.«
Et alternativ til protester og demonstrationer
Både John Erik Nyborg og Niels Martin ser borgerdialog som et konstruktivt alternativ til protester og demonstrationer.
»Jeg påvirkes langt mere af en savlig dialog med konkrete forslag og argumenter end af demonstrationer. Dialogen giver mulighed for dybere forståelse og mere nuancerede løsninger,« siger Niels Martin.
John Erik Nyborg tilføjer, at kommunen skal blive endnu bedre til at informere borgerne tidligt i beslutningsprocesserne:
»Vi skal være tidligere ude med klar information, så borgerne ikke først opdager tingene, når beslutningerne er taget.«
Demokrati- og Kulturkaserneudvalget vil efter dette og lignende arrangementer foretage en grundig evaluering og efterfølgende præsentere anbefalinger for det nye byråd, der tiltræder efter valget.
Borgerdialogen er dermed et vigtigt redskab til at skabe tættere forbindelse mellem borgere og politikere og sikre, at flest mulige stemmer bliver hørt i Fredericia.