Fredericia AVISEN er live i tekst og billeder fra dagens byrådsmøde i Fredericia. 2025 bliver ikke som et normal valgår, hvor der investeres. Der skal også spares i de budgetforhandlinger, som pågår i efteråret 24. I dag mødes byrådet med besparelserne på dagsorden.

Inden dagens byrådsmøde var der demonstration på Rådhuspladsen i Fredericia. Her demonstrede ca. 100 borgere imod mulige besparelser mod aktivitets- og værestedet, Stoppestedet, der har til huse i Sjællandsgade.

18:14: Vi er færdige med byrådsmødet nu. Læs mere om det senere.

18:12: John Nyborg runder af. Det er samtidig byrådsmødets sidste åbne punkt. Enhedslisten og SF stemmer imod. Resten stemmer for.

18:10: Cecilie Roed Schultz (Ø):

Jeg tror vi taler forbi hinanden, den rapport, der henvises til, bliver læst meget selektivt. Vi fik en fremlæggelse, at biltrafik fylder for meget, og parkering fylder for meget. Der er for lidt plads til de bløde trafikanter og få gader, der er sikre at cykle i. I hvert fald var der noget, som man lukkede ørene for. Slå op i rapporten og se, hvad man skulle gøre for cyklisterne.

18:07: Connie Maybrith Eden (F):

Vi vil have biltrafik ind, hvor vi har istandsat flotte bygninger og tæt på en af vores flotteste seværdigheder, hvor folk gerne vil nyde det område. Der vil man nu have biltrafik ind. Vi har så mange parkeringspladser tæt på. Det kan godt være, at der er analyser, men det betyder ikke dem i byen er enige.

18:06: Karsten Byrgesen siger:

Det er tydeligt, at det er demokratiets højborg. Vi kan diskutere om det er en stor eller lille sag, det vil jeg ikke gøre op med. Jeg er blevet beskyldt for at være ubeslutsom, men jeg gør det på et oplyst grundlag. Ubeslutsomheden var, at jeg ville lytte til byens handlende. Det er jeg faktisk stolt over, da vi skal det her i vores højborg, nemlig at lytte og forbedre os. Sagen har været behandlet grundigt. Vi har været i bund med det. Der lægger en rapport, der viser, hvor vi skal hen.

18:02:

Niels Martin Vind (V):

Vi vil gerne videre med Midtbystrategien. Det er vigtigt at komme igen, da vi vil hele kommunen, og ikke kun for dem, som kan cykle ind. Vi skal være kommunalbestyrelse for alle, og ikke kun dem der kan komme nemt her ind. Der skal være plads til alle, derfor er det ærgerligt at SF og Enhedslisten har den holdning. Vi skal være en aktiv handelsby.

17:58:

Susanne Eilersen (O):

Det er en god dag. Det er noget vi har arbejdet på i mange år med at åbne byen lidt op igen, nogen vil sige der kommer mange flere biler ind i byen, men det tror vi ikke. Nogen af dem i Nørre Voldgade vil se mindre presset trafik mod dem. Vi er glade for, at vores handelsby får bedre vilkår. De er alle truet af nethandel, storcentre osv. Hvis vi vil have en by, der blomstrer og hvor der er liv i gaderne så vi kan tiltrække turister, så skal vi åbne byen op. Med her sivegade, så tror vi der kommer bedre flow, og at folk kommer tættere på, hvis de ikke er godt gående og en børnefamilie som lige kan parkere hurtigt ind at hente det de skal, i stedet for at købe det de nu vil på nettet, da tid er dyrebar, især for børnefamilier. 

Connie Maybrith Eden (F):

Det kan undre mig, at man ensidig kigger på hvad parkering har med noget at gøre. Vi har masser af parkering. Faktisk er der undersøgelse af vi er godt dækket ind. Der kan man også godt køre ind som børnefamilier. Man kan godt gå 20-25 meter hvis man skal ind at handle. Det man overser. Flere generationer skal kunne være her, de her sivegader er ikke til at gennemskue for børnene med, hvornår der kommer en bil. Det belaste trafikken og flere biler kommer ind i byen. Det løser ikke et hak, tværtimod. Det er et meget attraktivt område vi åbner op, hvorfor pokker skal man køre bil der? Der er så korte afstande her i byen fra parkeringsmulighederne. Jeg vil gerne udleje trækvogne, hvis det er så stort et problem. 

Cecilie Roed Schultz (Ø):

Vi er principielt imod at omdanne gader til biltrafik, dels er fakta er det bedre forhold biltrafik, giver mere biltrafik. Gågader er sikre områder for gående. Sivegader øger risikoen. Vi ønsker at forbedre livskvaliteten hvor man ikke har støj og forurening. 

Kenny Bruun (V):

Der er mange ting at tage fat i. Det er en tendens, der er ved at komme. Vi har mistet syv butikker, der står 34 lokaler tomme. Det gjorde der ikke for ti år siden. Vi vil åbne op for at der kan være mere herinde. Connie skriver i et læserbrev, at der ingen evidens er for, at hvis man åbner op for trafik, at det gavner forretningslivet. For fem år siden havde vi kom der en og sagde, at vi havde for mange gågadekvadratmeter. Så noget skal tages. 

Tommy Rachlitz (C):

Vi skal sende en tanke til Jean Brahe der i 2013 forslog sivegade. Han arbejdede hårdt frem det til hans død. Han havde lagt en grundsten til det. Han havde en større plan for at ændre bystrukturen. 11 år senere står vi og tager hul på en lille del af det. Konservative er med på det her, hvis vi kan fremme handelslivet.

17:49: Godkendelse af sivegade og parkering i Danmarksgade.

John Nyborg (A):

Det har været en god debat, og vi har også været indeover med Fredericia Shopping. Det giver os mulighed for at prøve noget af. I en by som Fredericia er vi nødt til at se, hvordan vi kan hjælpe. 

17:48:  Forslag til Kommuneplantillæg nr. 16 og lokalplan 397 Elladestation ved Egeskovvej.

Teknisk Udvalgs formand, John Nyborg, siger det er fornuftigt med en ny elladestation. Det er vejen frem, siger han.

17:40: Mulig statsudpegning af energipark.

Formand for Teknisk Udvalg, John Nyborg siger:

Det er en god idé, men vi siger nej, vi siger ikke nej fremadrettet, men det er imod kommuneplanen lige nu.

Kenny Bruun Olsen (V) siger:

Jeg er ikke imod solceller, men de her store marker som er fyldt med solceller er meget godt med energien på den måde, men hvis det ryger mod husene tæt på vil det forlænge støjen. Sådanne ting kigger vi på. Vindmøller derimod var man ikke vild med førhen, men det har større effekt og mindre platform at stå på. Det handler om VE-muligheder og VE-energi. Indtil videre, ja vi kigger på det.

Tommy Rachlitz (C):

Vi takker for at den sparkes til hjørne, da vi kigger på mulige placeringer af grøn energi, og derfor giver det ikke mening at udpege noget, når et andet udvalg arbejder med muligheder. Det handler om at se muligheder og dialog med borgerne så det ikke er til gene. Jeg er på linje med Kenny i, at det er fint, der er solceller, men jeg er blevet mere glad for vindmøller, da de fylder mindre.

Karsten Byrgesen:

For 3-4 dage sagde havde vi 30 graders varme og det understreger det vi ved, at vi er i klimaforandringer og det kalder på mange ting fra os. En grøn omstilling sidestilles med vedvarende energi, som solceller, men også vindmøller og power2x. Giver det god mening i Fredericia? Vi kan spørge os selv om vi skylder noget på den front, men det gør vi ikke, da vi har Crossbridge, der producerer olie, der kommer ind fra Nordsøen og eksporterer til store dele af Danmarks befolkning. Vi har Ørsted-værket, der laver kraft og varme, samt Everfuel, som laver brinten. 

17:38: Forslag til tillæg om spildevandsplan godkendes.

17:36: Kvalitetsstandarder omkring madservice er oppe nu.

Cecilie Roed Schultz (Ø) siger:

Det er vældig godt, da praksis har været at melde fra til en hel dag. Det kunne være, man skulle til læge, men derfor vil man stadig gerne have middagsmad eller lignende, hvis man nu skulle noget om formiddagen. Det kan virke ligegyldigt, men det kan betyde meget for de borgere, der ser måltidet som et vigtigt højdepunkt på dagen.

punktet godkendes.

17:36: Samarbejdsaftale mellem Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet i Fredericia og Fredericia Kommune for 2025-2026 godkendes

17:36: TrekantBrands regnskab godkendes

17:35: Christian Bro konstaterer, at Socialdemokratiet stemmer for, mens de øvrige undlader at stemme.

17:35: SF’s Connie Maybrith Eden siger:

Det er svært at se, hvordan vi skal have et velfærdssamfund på det niveau, vi ønsker. Vi har ikke de resultater i folkeskolerne, som vi ønsker, vi har daginstitutionsområdet, hvor man kigger på minimumsnormeringer, og byen fortjener mere. Jeg behøver ikke gentage, hvad andre har sagt, men jeg ser frem til konstruktive forhandlinger om at lande et budget, vi kan se os selv i.

17:32: David Gulløv (A) siger:

Det er først nu, forhandlingerne går i gang, og det, der har været på udvalgsmøderne, har været en god og vigtig dialog. Lad os se, om vi kan lande et budget, selvom det gør ondt.

17:30: Susanne Eilersen siger:

Vi har sagt og fortalt, når der har været noget, og når man ser på rammerne fremadrettet, var man underfinansieret, og så kan man ikke finde de her penge. Som konservative og Venstre synes jeg heller ikke, at denne proces har været gennemsigtig, og DF sidder ikke i flere af udvalgene. Vi har ikke haft mulighed for at se og diskutere forslag i flere af udvalgene. Vi har et sparekatalog og et udvidelseskatalog, og hvor man kan have behov for at udvide for at leve op til lovgivningen, har vi ikke haft mulighed for at se mange ting, før pressen og vi andre kunne se det på udvalgsdagsordenen. Da vi vedtog processen, var der en stor bufferpulje, hvor man kunne tilbagekøbe de ting, der ville komme frem i budgetfasen, men det råderum er væk. Det betyder, at hvis vi stemmer det igennem, lægger vi hånden på kogepladen, og at det 1. udkast her ligger til troende. Der er ingen penge til at tilbagekøbe de her besparelser for. Vi skal tilbage på sporet. I DF ser vi frem til, at vi inviteres til konstruktive budgetforhandlinger, da det drejer sig om vores allesammens ve og vel.

17:25: Tommy Rachlitz (C) siger:

Jeg er på linje med Peder Tind, der lagde godt fra start med at forklare, hvorfor det er svært at se sig selv i det her. Vi ønsker en ordentlig proces, og det kræver, at vi får det i høring. Vi stemte også imod i Senior- og Socialudvalget samt i Økonomiudvalget, og vi undlader at stemme her. Det handler om mennesker og den kvalitet, vi tilbyder vores borgere, også dem, der går på arbejde hver dag og betaler skat. Jeg kan garantere, at selvom vi er uenige om tingene her, så vil vi det bedste. Alligevel skal vi år for år spare. De præmisser vil vi udfordre. Vi kan gøre det bedre. Vi kan give bedre service uden at sprænge rammerne, men vi må ikke. Vi må ikke blande os i direktørers ansættelse og fyringer, vi må dårligt besøge virksomheder og institutioner i kommunen, da hele byrådet så skal inviteres med. Vi undlader at stemme, da vi ikke kan se os selv i de forslag, der er, og vi ønsker yderligere afdækning af nogle af dem. Vi ser år for år, at de samme forslag, som vi har sagt nej til, kommer igen. Vi har oplevet en uhensigtsmæssig proces. Retvisende budgetter er også en genganger. Grundlaget for vores beregninger skal holde. Vi kan se på kataloget med Æblehaven, hvor der står, at det er utidssvarende rammer. Jeg er ked af, at rammerne er utidssvarende, da de blev renoveret for nogle år siden. Hvis vi har renoveret for 3-4 år siden, og noget er utidssvarende, har jeg et problem med måden, vi bruger penge på. Vi skal have mere konsekvensberegning og vide, hvad tingene betyder. Selvom vi ikke kan se dybt ind i organisationen, vil jeg give et eksempel på, hvor vi kan finde penge. Der bruges penge på eksterne konsulenter og rekrutteringsfirmaer, men ansatte vi vores egne, så ville vi udover at spare penge på konsulenter have en medarbejder, der kender organisationen ud og ind. Man kan udnytte de synergier, der er, og det kan en ekstern ikke.

17:19: Karsten Byrgesen siger:

Der skal noget til at slå en major som mig bagover, men jeg blev stiv i blikket, da jeg så det, der blev lagt frem. Jeg synes ikke, meget er på sporet, og jeg føler, at de forhandlinger, vi har haft i udvalget, bliver taget af borgerne som en beslutning. Jeg har ikke været ved borgmesteren eller gruppeformændene endnu. Jeg vil gøre, som jeg mener, og gøre, som jeg siger. Vi skal ikke ødelægge velfærden eller noget; det står jeg fast på. Derfor er der meget på dagsordenen, som jeg ikke kan se mig selv i. Jeg stemmer heller ikke nej, men jeg vil forhandle, og derfor vil jeg undlade at stemme. Der er elementer i det, der er fremme, som vækker bekymring hos mig, og det gør det også hos andre. Blandt andet lukning af institutioner. Det gør ondt. I vinter blev der lavet et paragraf 17-udvalg, der var nedsat til at se på skolerne, og meget gør ondt. Vi har nedslidte skoler, og børn og forældre kunne have brug for en hånd i ryggen op ad bakken i stedet for at blive skubbet til. Vi skal derfor ikke tænke på en skole, der koster en kvart milliard. Vi skal koncentrere os om det, vi har. Den holdning står jeg alene med, da udvalget går efter skolestrukturen og vil lave en ny skole.

17:15: Cecilie Roed Schultz (Ø) siger:

Vi har stemt imod processen som de eneste, og alt det, vi frygtede i februar, ser ud til at ske, eksempelvis på børne- og skoleudvalgsområdet. Ekstraudgifterne til de mest sårbare skal findes i en anden ramme, og derfor har vi måttet spare internt på områderne. Det samme mønster ser vi i Senior- og Socialudvalget. Derfor er der store nedskæringer. Derfor stemte vi nej i de to udvalg. Vi står fast på, at vi ikke skal skære på områder, der i forvejen er så meget under pres. Vi kan ikke støtte den vej, vi går. Der er besparelser lagt ind, men de er ikke konkretiseret. Vedtager vi budgettet, er vi tvunget til at tage dem, men vi kan ikke stemme for. Flere partier kan se, at besparelserne ikke holder. Tør partierne gå imod og se alternativer til nedskæringerne? Tør vi være kreative i forhold til regnearkene? Vi tror, man kan få det til at gå op uden at spare velfærden i stykker. Vi håber, flere partier slutter sig til os; vi undlader derfor at stemme.

17:11: Punkt 3 åbner med denne bemærking fra Peder Tind:

For en god ordens skyld vil jeg starte et andet sted. Det grundlag, vi står med her i dag, er, at vi har behandlet spareforslagene. Vi har afvist spareforslagene i Økonomiudvalget, Børne- og Skoleudvalget og Senior- og Socialudvalget. Vi er dog tilhængere af høringsprocesser, så man kan udtrykke, hvad man mener om det, og det er vigtigt at få denne tilbagemelding. Der er ting, som vi sender i høring, som vi i Venstre ikke kan stå inde for. Derfor er vi også kommet med de udtalelser, vi er kommet med. Når vi undlader at stemme i dag, er det fordi, processen indtil nu og med spareforslagene, gør, at vi kan være bekymrede for, om borgmesteren kan lande et 2. behandlingsbudget. Der er usikkerhed, og økonomien skrider, og den er ikke retvisende. Resten af året vil man se skred, og det vi vedtager om få måneder, hvis vi er med, vil måske ikke være retvisende den 1. januar. Vi har prøvet nogle år, hvor vi allerede fra den 1. januar ser slinger i valsen. Det kan vi ikke lide. Vi vil også være sikre på, at det, der ligger, hænger sammen, og det er ikke lykkedes til fulde i de seneste år. Vi vil ikke blive klemt ved at støtte et 1. behandlingsbudget, der ikke er retvisende. Borgmesteren har sagt, at processen er tilbage på sporet, men jeg ved ikke, hvilket spor han mener. Vi undlader at stemme, men vi går konstruktivt ind i forhandlingerne, når borgmesteren inviterer. Vi dukker op, fordi vi vil arbejde for at trække budgettet i en markant anden retning. Høringsprocessen skal nu have fred og ro, men vi kommer til at være konstruktive og kæmpe for det, vi tror på.

17:05: Budgetjusteringen godkendes. Susanne Eilersen (O) siger:

Det er rigtigt, at som borgmester er det meget lovteknisk, og vi er bundet op af mange ting, men på ældreområdet er der midler, som er til overs for det, der ellers er lovbundet. Derfor er vi glade for, at de penge, som er afsat til ældreområdet, bindes op på ældreområdet. Jeg ved, at det kun er et engangsbeløb, men alting tæller. Det er godt, at de penge i 2024 tilgår ældreområdet, så vi får en god snak om at anvende dem.

17:02: Jeg starter med at ønske byrådsmedlem, der ikke er blevet markant ældre, men har haft rund fødselsdag. Tillykke med fødselsdagen, Susanne, siger Bro.

17.00: Borgmester Christian Bro ringer dagens byrådsmøde ind.

Dagsorden til dagens byrådsmøde er:

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Beslutningssag: Budgetjustering for lov- og cirkulæreprogram samt midtvejsregulering af bloktilskud 2024
  3. Beslutningssag: Budget 2025-2028 – godkendelse af 1. behandlingsbudget
  4. Beslutningssag: TrekantBrand budget 2025
  5. Beslutningssag: Godkendelse af samarbejdsaftale mellem Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet i Fredericia og Fredericia Kommune for 2025-2026
  6. Beslutningssag: Ændring i kommunens kvalitetsstandard omkring madservice
  7. Beslutningssag: Forslag til Tillæg 4 til Spildevandsplan 2020
  8. Beslutningssag: Mulig statslig udpegning af energipark
  9. Beslutningssag: Forslag til Kommuneplantillæg nr. 16 og lokalplan 397 – Elladestation ved Egeskovvej
  10. Beslutningssag: Godkendelse af sivegade og parkering i Danmarksgade
  11. Lukket: Beslutningssag: Salg af kommunal ejendom
  12. Lukket: Beslutningssag: Salg af kommunal ejendom
  13. Lukket: Beslutningssag: Erhvervelse af jord
  14. Underskriftside

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her