SPORT. Når sommeren 2028 rammer Odense, bliver det med et stadion, der ikke blot er en kosmetisk opgradering, men en totalforandring af rammerne for fodbolden i den fynske hovedstad. Odense Kommune og Odense Sport & Event præsenterede onsdag en storstilet plan, som skal gøre Nature Energy Park klar til fremtidens krav i Superligaen – og ikke mindst klar til at levere endnu mere intense og stemningsfulde oplevelser for fans og spillere.
Projektet er ikke småt i slaget. Kapaciteten øges fra nuværende 15.300 til omkring 16.800, og forandringen bliver til at mærke allerede fra indgangen til stadion. Der bliver lukkede hjørner og overdækning på samtlige pladser. Dermed kommer stadion ikke blot til at leve op til de skærpede krav fra Divisionsforeningen, men også i stigende grad til at gøre sig gældende i kampen om at tiltrække landskampe, pokalfinaler og andre store begivenheder til Odense.
Det er netop med stolthed, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel præsenterede aftalen. Han understreger, at det nye Nature Energy Park ikke kun handler om fodbold.
»Jeg er glad og stolt over, at vi nu har en stærk og gennemarbejdet plan, der sikrer, at Odense Stadion moderniseres og fremtidssikres, så det også efter 2028 opfylder kravene til et moderne Superliga-stadion. Samtidig er moderniseringen tæt koblet til omfattende byudvikling i det omkringliggende Bolbro, hvor vi har alle muligheder for at skabe en unik idrætsbydel, der bygger ovenpå alle de gode aktører, der er til stede i området,« siger Peter Rahbæk Juel.
Niels Thorborg, bestyrelsesformand for Odense Sport & Event, deler borgmesterens begejstring og lægger vægt på, at forandringen er såvel æstetisk som bæredygtig.
»Det er en stor dag for Odense, og det er stor dag for OB. Odense kan se frem til et fantastisk stadion – et rigtigt fodboldstadion, hvor hjørnerne bliver lukket og alle pladser bliver overdækket. Desuden har det et stort fokus, at der er tale om en miljømæssig, bæredygtig renovering, hvor vi genbruger stort set alle fundamenter, ligesom alle de sæder, som tillader det, bliver bevaret,« siger Niels Thorborg.
Det økonomiske aspekt er også til at tage og føle på. Projektet har et budget på hele 210 millioner kroner. Odense Sport & Event kommer selv til at finansiere langt størstedelen af beløbet, blandt andet via en forhøjet husleje, der samlet set løber op i 120 millioner kroner over 30 år, ligesom der investeres 60 millioner kroner i forbedring af VIP-faciliteterne. Odense Kommune bidrager med 30 millioner kroner, der især går til at opgradere forholdene for kvinder og personer med handicap.
Enrico Augustinus, administrerende direktør i Odense Sport & Event, lægger ikke skjul på, at det er en stor økonomisk opgave, klubben har påtaget sig.
»Det er en god dag, men det er også en dyr dag for Odense Sport & Event, men vi tror på, at det nye stadion og mulighederne for at skabe en markant bedre stadionoplevelse både vil øge tilskuertallet og indtægterne i øvrigt,« siger han.
Moderniseringen sker heldigvis uden, at klubben skal spille på et andet stadion i byggeperioden. Arbejdet bliver opdelt i flere faser, og OB’s kommercielle direktør, Jack Jørgensen, lover, at fansene får indflydelse på den fremtidige fanzone, som bliver en central del af oplevelsen omkring kampdagene.
»Jeg er glad for, at vi bevarer stadion i Bolbro, fordi det skaber sammenhængskraft til byen. Ved at renovere og modernisere det nuværende stadion bevarer vi både sjælen, nærheden og den særlige atmosfære, der gør kampene i Bolbro til noget helt specielt. Tilskuerne forbliver tæt på banen, og med lukningen af hjørnerne og overdækning af alle siddepladser vil stemningen fra tribunerne blive endnu mere intens i fremtiden. Udviklingen af det ’nye’ Nature Energy Park tager udgangspunkt i fanoplevelsen, og nu ser vi frem til at skabe den nye ramme om fodboldfælleskabet i Odense – i tæt dialog med vores fans,« siger Jack Jørgensen.
Med Nature Energy Parks nye faciliteter – dobbelt så mange toiletter, tre gange flere boder og en fordobling af VIP-arealerne – vil Odense sætte nye standarder for stadionoplevelsen på Fyn. Og den samlede infrastruktur omkring stadion, herunder den nære placering til letbane og øvrige idrætsfaciliteter, betyder, at den fynske traditionsklub ikke kun ser frem til bedre forhold, men også til at samle byen yderligere omkring holdet.
Enrico Augustinus glæder sig over, at moderniseringen giver både klub og fans en ny fælles fremtid at samles om, men på et stadion, der respekterer historien og bygger videre på fundamentet fra 1941 og den seneste store renovering fra 1997.
»Jeg er glad for, at vores hjemmebane forbliver en del af idrætsbydelen og tæt på områdets øvrige idrætsfaciliteter. Det er en unik placering med god infrastruktur og letbane, som gør det let tilgængeligt for alle, og med moderniseringen sker der også en betydelig opgradering af faciliteterne på stadion,« siger han.
Det nye stadion skal efter planen stå færdigt i sommeren 2028.