Fredericia Kommune overvejer at nedlægge stillingen som social- og gadesygeplejerske, men beslutningen har udløst en bølge af protester fra flere aktører i kommunen og omegn. Høringssvar fra Kirkens Korshær, Sygeplejeklinikken, lokale sygehuse, og Røde Kors’ Omsorgscenter for Akut Syge Hjemløse understreger enstemmigt vigtigheden af gadesygeplejerskens arbejde.
I deres høringssvar argumenterer Kirkens Korshær Fredericia kraftigt imod nedlæggelsen af stillingen. De påpeger, at gadesygeplejersken er en velkendt og vellidt figur blandt brugerne af varmestuen, der jævnligt gør brug af hendes service. Gadesygeplejersken yder ikke kun medicinsk hjælp, men fungerer også som en vigtig brobygger mellem udsatte borgere og det offentlige system:
– Gadesygeplejersken har et meget fint overblik og får trukket i de rigtige tråde, og hun er ofte bindeleddet. Hendes arbejde foregår med respekt for borgeren/brugeren, der føler sig set, hørt og forstået, skriver de blandt andet Kirkens Korshær Fredericia.
Desuden fremhæver Kirkens Korshær, hvordan gadesygeplejersken hjælper med at uddanne og orientere studerende og nyansatte i samarbejde med varmestuens arbejde. Nedlæggelsen vil ifølge Kirkens Korshær føre til, at en vigtig faglig støtte forsvinder, hvilket vil gøre arbejdet med udsatte borgere mere udfordrende.
Sygeplejeklinikken: Et tab for de mest sårbare patienter
Sygeplejeklinikken i Fredericia Kommune udtrykker dyb bekymring over forslagets potentielle konsekvenser for kommunens mest sårbare borgere. De ser kun tabet af funktionen som en væsentlig forringelse for de patienter, der har størst behov for opsøgende sygepleje og sundhedstjenester:
– Social- og gadesygeplejersken kan nå ud til den gruppe af patienter, som vi ellers vil tabe i aktuelle tilbud om sygepleje i kommunen. Det vil helt sikkert gå ud over en stor gruppe af meget sårbare patienter, som ikke vil blive hjulpet til rette behandlinger og undersøgelser, skriver Pia Fløe Brøndserud, Sygeplejeklinikken.
Sygeplejeklinikken pointerer desuden, at gadesygeplejersken fungerer som et vigtigt bindeled mellem socialområdet og hjemmepleje/sygeplejen, og at nedlæggelsen kan resultere i dødsfald blandt patienter, som ikke vil modtage den nødvendige hjælp i tide. De kritiserer også det paradoksale i at styrke indsatsen på sygehusene, mens man fjerner den lokale indsats, der kan sikre en kontinuerlig pleje.
Sygehuse i Region Syddanmark: Et afgørende samarbejde
Flere social- og gadesygeplejersker fra sygehuse i Kolding, Vejle, Odense, og Esbjerg har indsendt et fælles høringssvar, der ligeledes advarer mod nedlæggelsen. De påpeger, at gadesygeplejersken spiller en central rolle i at sikre, at de mest udsatte patienter får den nødvendige sundhedspleje:
– Gadesygeplejersken bringer særlig sygepleje direkte til de mennesker, som har mest brug for det, men oftest har mindst adgang til det. Hjemløse og generelt udsatte borgere, kæmper ofte med komplekse sundhedsproblemer og rusmiddelbrug, skriver Tina Poder, Kristinna Dahl Buhl, Sarah Harrild m.fl., Sygehuse i Region Syddanmark.
De fremhæver, at gadesygeplejersken ikke kun bidrager med forebyggelse og skadesreduktion, men også bygger tillidsfulde relationer med marginaliserede grupper, der ofte har svært ved at navigere i sundhedssystemet. Uden denne støtte vil flere udsatte borgere sandsynligvis falde gennem sundhedssystemets sprækker, hvilket kan føre til forværring af tilstande og unødige hospitaliseringer.
Røde Kors’ Omsorgscenter for akut syge hjemløse: En uundværlig partner
Røde Kors’ Omsorgscenter for Akut Syge Hjemløse udtrykker bekymring over, hvordan nedlæggelsen af stillingen vil påvirke deres evne til at yde nødvendig omsorg for nogle af de mest sårbare borgere i samfundet:
– Uden Social- og Gadesygeplejersken frygter vi, at mange udsatte borgere vil have svært ved at få adgang til nødvendig medicinsk behandling og rådgivning, hvilket kan føre til en forværring af deres helbredstilstand og en øget belastning på sygehusene, skriver Røde Kors’ Omsorgscenter for Akut Syge Hjemløse.
De påpeger, at gadesygeplejersken har en unik funktion i at nå ud til borgere, der ofte står uden for det etablerede sundhedssystem. Uden denne stilling frygter de, at deres arbejde vil blive markant forringet, og at færre borgere vil blive henvist til deres omsorgscenter.
En bred appel om at bevare gadesygeplejersken
Det er tydeligt, at nedlæggelsen af gadesygeplejerskefunktionen i Fredericia vil have omfattende konsekvenser for kommunens mest sårbare borgere. Høringssvarene fremhæver enstemmigt vigtigheden af at bevare denne funktion, da den spiller en afgørende rolle i at sikre, at udsatte borgere får den nødvendige sundhedspleje og støtte. Både Kirkens Korshær, Sygeplejeklinikken, flere sygehuse og Røde Kors advarer mod de negative konsekvenser af en nedlæggelse og opfordrer Fredericia Kommune til at genoverveje forslaget.
Fredericia Kommune står nu over for et vigtigt valg: At beslutte, om de vil fortsætte med at tilbyde den nødvendige støtte til de mest udsatte borgere, eller om de vil skære i ressourcerne og dermed risikere at forværre sundhedssituationen for en stor gruppe af sårbare borgere
Budgetforhandlingerne i Fredericia er endnu ikke igang. Ifølge AVISENs oplysninger starter de på mandag i næste uge, hvor alle byrådets partier er indkaldt til individuelle møder med borgmester Christian Bro (A).