Af Poul Rand, byrådskandidat (Liberal Alliance)

Noget går igen i Fredericia Byråd, ineffektiv mødeledelse. Der er en stigende tendens til det, man i folkemunde kalder politisk munddiarré: Lange, svulstige indlæg, der starter med emnet og ender et helt andet sted, eks. Lillebæltforbindelsen, med en tur forbi havnestøj og anekdote om noget, der egentlig burde være sendt som et læserbrev.

Usmageligt, primitivt, direkte dumt og absolut ingen gider høre på det.

Når byrådet samles til møde, er det borgernes tid og skattekroner, vi bruger. Vi må forvente, at møderne bliver styret med respekt for dagsordenen og ikke udvikler sig til åbne mikrofoner der måtte optage den enkelte politikere i et valgår.

Borgmesteren er mødeleder og har ansvaret for, at sagerne behandles sagligt, effektivt og inden for emnets rammer. Alt for ofte oplever vi, at diskussioner flyder ud og bliver til rants om helt andre emner, der hverken er relevante for dagsordenspunktet eller for beslutningsprocessen.

Det er spild af tid for både byrådsmedlemmer, administration og ikke mindst de borgere, der lytter med. Byrådet skylder hinanden og Fredericias borgere en mere professionel og fokuseret møde- og mødeleder kultur, samt at udtage emner fra dagsordenen der burde være behandlet andet sted.

Derfor vil jeg foreslå, at der indføres taletid under byrådsmøderne som det allerede praktiseres i flere andre kommuner. 

Eks: Håndbog for kommunalbestyrelsesmedlemmer Langeland Kommune – 3.18. Taletid: Taletiden til Kommunalbestyrelsens møder er ikke ubegrænset. Borgmesteren kan henstille, at medlemmerne fatter sig i korthed. Ingen må tale uden tilladelse fra borgmesteren.

I Aarhus ”Taletiden på vej ned: Aarhus-politikere taler for meget til byrådsmøder

Første talerunde skal ligesom under corona ned fra fem til tre minutter per politiker.

I Fredericia er det hovedsageligt et byrådsmedlem der er storslem, en masse taletid uden at sige noget og sammenblande emnerne. Dette bør mødeleden stoppe. Dette byrådsmedlem spiller direkte borgernes tid. Taletid skaber lige vilkår for alle og tvinger politikerne til at skære ind til benet. Hvis ikke de kan finde ud af at begrænse os selv, så må mødelederen hjælpe på vej.

Politik handler om holdninger, ja, men også om respekt for processen og  andres tid. Et skarpt styret møde er ikke et angreb på demokratiet, det er en forudsætning for, at det fungerer.

Mit forslag er: Indfør taletid. Giv hver part 2-3 minutter per indlæg. Hvis man ikke kan formulere sine pointer klart og præcist, så må man øve sig. Det må være slut med at bruge byrådssalen som personlig podcast eller valgkampens lydtapet.

Demokratiet har ikke brug for flere ord, det har brug for mere ansvar.