De er blevet hædret på Forbes’ prestigefyldte liste over verdens mest innovative unge iværksættere under 30 år. De har stået midt i krigen i Ukraine og 3D-printet børnehaver under missilangreb. Og de har lige skrevet kontrakt med Disney+ og National Geographic om at medvirke i en dokumentarserie om infrastrukturens fremtid. Men hvad mange måske ikke ved, er, at de også har et spændende projekt kørende lige her i Fredericia – i Kanalbyen.

Mikkel Brich og Hasan Alsofi grundlagde 3DCP Group i 2021 og udvidede deres vision yderligere med etableringen af Stone Reefs i 2023. Begge initiativer udspringer af et ønske om at revolutionere byggebranchen og skabe løsninger, der gavner både mennesker og miljø. Og den vision lever for alvor videre i deres arbejde i Kanalbyen.

Et vigtigt skridt for Stone Reefs

– Fredericia er kun vores tredje projekt nogensinde, så det er et vigtigt skridt på vejen for os, fortæller Mikkel Brich indledende.

I Kanalbyen har Stone Reefs installeret kunstige rev, der skal genskabe de naturlige habitater, som spunsvægge tidligere har fjernet. Projektet, der er udviklet i samarbejde med Naturpark Lillebælt og Fredericia Kommune, inkluderer også designs skabt af lokale skoleelever.

– Det giver virkelig noget ekstra, når man kan involvere den næste generation i projekterne på en eller anden måde. Det var fantastisk at se, hvordan de engagerede sig i at designe de her rev. De blev til strukturer formet som burgere, pomfritter, krabber, blæksprutter og mange andre kreative idéer, som vi slet ikke selv kunne have fundet på. Det kan virkelig noget helt særligt, siger Brich om deres projekt på Fredericias Makerspace, hvor eleverne fra 7. og 8. klasse på byens skoler bidrog til at designe og 3D-printe de kunstige rev.

De omtalte kunstige rev i Kanalbyen er udstyret med en overfladetekstur, der skal fremme tilvæksten af alger, planter og smådyr. Formålet er at skabe nye skjulesteder og habitater for fisk og andre vanddyr, som tidligere har manglet sikre omgivelser i området.

Få et indblik i, hvordan Stone Reefs’ 3D-printede revmoduler bidrager til at genoprette biodiversiteten under vandet. Denne explainer-video viser teknologien, visionen og de konkrete resultater bag projektet.

Fra Fredericia til verdensscenen

Stone Reefs’ arbejde i Kanalbyen er blot en brik i et større puslespil af globale projekter. Blandt andet har de arbejdet under ekstreme forhold i Ukraine og været pionerer inden for 3D-printet byggeri.

– Vi har haft mange vilde oplevelser, blandt andet i Ukraine, hvor vi måtte løbe i shelter for missilangreb, mens vi 3D-printede en børnehave, fortæller Brich.

I Guatemala har de bygget på bjergtoppe, og i Irland har de udviklet social housing-projekter, og det er blot nogle få eksempler på de destinationer, hvor de har udfoldet deres alsidige tilgang til at tænke nyt og skabe løsninger, hvor andre måske ser begrænsninger. Samtidig fortæller den administrerende direktør, at de netop har fået grønt lys til at opføre Europas største 3D-printede byggeri: 36 almennyttige studieboliger i Holstebro, som vil blive dokumenteret af både Disney+ og National Geographic.

– Disney+ og National Geographic følger vores studieboligprojekt i Holstebro som en del af deres serie om ingeniørkunst i Europa. Det er fantastisk at få sådan en platform til at vise, hvad vi arbejder med, men det handler også om at bygge noget meningsfuld, udtrykker Brich, da vi beder ham reflektere over betydningen af at have så markante platforme og projekter, der tiltrækker stor opmærksomhed.

Nytænkning i materialer for fremtidens miljø

Stone Reefs arbejder, ud over deres kerneidé om at 3D-printe med marinevenligt beton, på at forbedre materialernes evne til aktivt at fremme biodiversitet. Eksempler på dette, er et samarbejde med byggeproducenten Holcim, som fokuserer på at gøre revoverflader mere modtagelige for alger og tang, mens idéer som transplantation af rev fra København til belastede farvande som Vejlefjorden også er på tegnebrættet.

– Vi undersøger muligheden for at beplante vores rev med muslinger, tang og alger for at fremme opblomstringen af biodiversitet. Derudover overvejer vi, om det er muligt at transplantere rev fra ét sted til et andet. For eksempel er Vejlefjorden død, mens vores rev i København allerede bugner af liv efter mindre end et år. Kunne man tage nogle af de livlige rev fra København og installere dem i fjorden for på den måde at give den en form for kunstigt åndedræt? Vi har mange spændende idéer, som vi skal afprøve for at se, om de kan fungere.

Derudover har Stone Reefs et fokus på at udvikle løsninger, der kan skaleres og anvendes i kommercielle sammenhænge. Med kommende EU-regler, der kræver forbedret biodiversitet omkring maritime infrastrukturer, ser virksomheden store muligheder for at samarbejde med aktører som Ørsted.

– De nye regler betyder, at maritime infrastrukturprojekter skal efterlade et område net positivt på biodiversitet – med andre ord, der skal være bedre biodiversitet efter, at du har sat din vindmølle op, end der var før. Det bliver et afgørende bedømmelseskriterium i fremtidige udbud, forklarer han.

Her kan du se videoen, hvor man over fem måneder får et indblik i, hvordan Stone Reefs’ 3D-printede revmoduler gør en forskel for den blå biodiversitet i Københavns Nordhavn.

En afsluttende bemærkning

Når man spørger Mikkel Brich, hvad der står stærkest tilbage i erindringen om Stone Reefs’ udvikling, projekter og ambitioner, tager det ikke lang tid for ham at finde svaret. Hans begejstring bliver særlig tydelig, når samtalen falder på samarbejdet med den næste generation – og ikke mindst de skoleelever fra Fredericia, som har sat deres præg på Kanalbyens kunstige rev.

– At opleve børn og unge tage ejerskab over projektet og komme med idéer, vi aldrig selv kunne have fundet på, det har været noget helt særligt. Det gør det konkret for dem, men også for os, pointerer han afsluttende.

3DCP Group og Stone Reefs har adskillige spændende projekter i horisonten, fra 3D-printede boliger og kunstige rev til ambitiøse visioner for biodiversitet.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her