
Familien Engelbrecht udstiller i Kongens Portvagt
Fra søndag den 20. juli, kl. 11.30 forvandles Kongens Portvagt, Øster Voldgade 1 i Fredericia til et kreativt familievirke i fuldt flor. Her åbner udstillingen Mixed Media – Kreativitet i tre generationer, hvor otte familiemedlemmer fra Engelbrecht-Flintholm-slægten præsenterer deres værker – fra broderi til fotojournalistik, fra maleri til tekstilarbejder, fra historiske udgivelser til moderne refleksioner.
Udstillingen er åben frem til og med søndag den 3. august, på hverdage kl. 13-17 og i weekenden kl. 11-16. Ferniseringen finder sted den 20. juli kl. 11.30-16.00, hvor pressefotograf Peter Honoré holder åbningstalen. Der er fri entré hele vejen igennem.
Det er ikke en klassisk gruppeudstilling. Det er en familiehistorie, fortalt med pensel, kamera, nål og ord.
En port mod fortid og fremtid
Bag udstillingen står Rosa og Anders Engelbrecht, bosat i Fredericia, og det er deres børn, svigerbørn og børnebørn, der fylder rummene med personlige udtryk. Hverdagens udvikling i et spænd over 60 år spejler sig i udstillingens rammer – ikke kun i værkerne, men også i de ord, de har skrevet som en slags introduktion og refleksion over de forandringer, livet og samfundet har bragt gennem et langt ægteskab.
De beskriver barndommens nøjsomhed, ungdommens danmarksbillede, de første skridt som ægtepar i Dronningensgade og overgangen til en digital tid, hvor alt – og alle – kan spores på nettet. Der er varme i erindringerne, men også bevidsthed om, at nutiden er rig på muligheder, hvis man husker at bruge dem klogt.
Kunst og håndværk i familieform
Værkerne spænder vidt.
Anders Engelbrecht (f. 1942) har gennem sit virke på Fredericia Museum og egne udgivelser været en central stemme i formidlingen af byens historie og sine historiske samlinger og udgivelser – bl.a. den markante udstilling om DDR, som i sin tid blev vist både i Fredericia og på Lolland-Falster. Hans kone Rosa (f. 1945), tidligere ansat på Keramikmuseet Grimmerhus, har arbejdet med dokumentarisk og kunstnerisk fotografi siden 60’erne – og er også boglayouter og forfatter til en langt række lokalhistoriske og andre bøger. Sammen driver de Forlaget Skribenten.
Anne-Mette Engelbrecht (f. 1966) bidrager med malerier inspireret af naturen i Thy – landskaber malet med følsomhed og dragende stilhed.
Søren Engelbrecht (f. 1968) viser fotografier, der skildrer mennesker og miljøer med respekt og blik for det særlige i det almindelige.
Pia Flintholm (f. 1967) præsenterer broderi, der forener tradition og aktualitet – blandt andet fra en tidligere udstilling på Trapholt, hvor dataspor blev omdannet til tekstile billeder.

Barnebarnet Asta Engelbrecht Flintholm (f. 2004) viser stærkt følte portrætter, hvor ansigterne taler med øjnene.
Barnebarnet Anya Engelbrecht (f. 1993) bidrager med en fotojournalistisk fortælling fra Aarhus Studenter Roklub – en personlig og samtidig almengyldig beretning om fællesskabets betydning.

Og den yngste udstiller barnebarnet Anton Engelbrecht Flintholm (f. 2008), bruger gamle tekstiler og inspiration fra YouTube til at skabe sin egen tøjstil og visuelle fortælling.
De to ældste er ikke bare arrangører, nej, de deltager sandelig også. Rosa udstiller kunstfotografi og bidrag til bogproduktioner. Anders har medbragt litteratur om sine historiske samlinger og udgivelser – bl.a. den markante udstilling om DDR, som i sin tid blev vist både i Fredericia og på Lolland-Falster.

Det fælles rum
Udstillingens titel Mixed Media dækker ikke blot over teknikker – men over livssyn. Her står maleri ved siden af broderi, faglitteratur ved siden af tøjdesign, sort-hvid-foto ved siden af farverig tekstilkunst. Der er ikke tale om en kuratelet ensretning, tværtimod. Snarere et net af tråde, hvor hver deltager bidrager med sit – og samtidig knytter sig til de andre.
I centrum står familien. Ikke som nostalgi, men som levende fællesskab. En familie, der ikke blot deler måltider og minder, men også materialer, idéer og processer. Her udveksles ikke bare gaver juleaften – men også metoder, kritik og inspiration.
Og netop dét gør udstillingen særlig. Den bliver et billede på noget større end blot de enkelte værker: den viser, hvordan kreativitet kan gå i arv. Ikke som en skabelon, men som et rum, hvor hver generation kan finde sit eget udtryk – og samtidig tale sammen på tværs af tid, sted og erfaring.
En gave til publikum
Mixed Media – Kreativitet i tre generationer er en sjælden mulighed for at få lov til at kigge ind i et familiealbum, der både rummer stof og sjæl. Det er en udstilling, der inviterer publikum med ind – ikke blot som beskuere, men som medmennesker. For hvem kender ikke følelsen af at ville forstå sine forældre – eller håbe, at ens børn engang vil forstå én selv?
Udstillingen er en hyldest til den menneskelige skabertrang – og til det, der binder os sammen, når vi vælger at skabe noget sammen.
Udstillingen er åben fra søndag d. 20. juli frem til og med søndag den 3. august, på hverdage kl. 13-17 og i weekenden kl. 11-16. Ferniseringen finder sted den 20. juli kl. 11.30-16.00, hvor pressefotograf Peter Honoré holder åbningstalen. Der er fri entré hele vejen igennem.