Af Karsten Byrgesen, Politiker. Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og Næstformand i Region Syddanmarks Videnskabsetiske Komite.
Det er utrolig trist at se og høre om mishandling af dyr. Det gælder alt fra misrøgt af kreaturer på Djursland i et såkaldt Rewilding projekt, hvor to ansatte i Naturstyrelsen – ifølge Anklagemyndigheden i Østjyllands Politi – bør idømmes en fængselsstraf for bl.a. misrøgt af dyr (JP 27/6-24), til hvalpefabrikker, hvor villige danskere lukker øjnene ulovligt og skræmmende opdræt og indsmugling af kæledyr.
Det gælder i særlig grad nylige og rystende beretninger om hvad der foregår under ”træningen” af dressurheste. Hvad i himlen laver en stor flot hest til en Olympiade? Hvorfor piskes og sparkes og mishandles heste til at ”danse som ballerinaer” kaldet dressur og via en stressende tilværelse bringers langt langt væk fra en naturlig tilværelse og adfærd.
Det rejser en helt nødvendig debat om dyreetik og det afføder et spørgsmål om, at lade dyr optræde ved f.eks. en olympiade, hvor en dressurhest mest af alt fremstår som en rekvisit.
Det er meget langt fra at se en flot, stærk og elegant hest løbe et galop løb og til at se en trippende og skummende dressurhest, der tøjles så skarpt, at der ikke er nogen glæde at spore.
Dokumenterede beviser for dyremishandling i form af pisk og anden hårdhændet behandling vælter frem, blandt andet i TV2-´dokumenteren ”Hestemilliardærens hemmeligheder” fra november 2023. Jeg støtter Dyreværnsorganisationen Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) der har kæmpet for at få fjernet alle hestediscipliner fra det olympiske program. Det er desværre ikke lykkedes men vedvarende beretninger om alvorlig overgreb på heste, taler deres tydelige og triste sprog.
Hestene har ikke noget valg og ingen ret til en dårlig dag eller en tur i engen. De er en rekvisit – med al den dårligdom det medfører.