Det er ikke hver dag, at en historisk gård modtager en tidlig julegave, men for Museumsgaarden Kringsminde i Fredericia er det præcis, hvad der er sket.

Nordea-fonden har doneret en million kroner til at renovere og udvikle den gamle bindingsværksgård, der fungerer som et levende museum og samlingspunkt for både gæster og frivillige.

Kringsminde er et frilandsmuseum, der giver besøgende mulighed for at opleve livet på landet i perioden 1850-1950. Her kan man prøve kræfter med gamle håndværk, deltage i høstfester og mærke historiens vingesus i autentiske omgivelser. Men selv en levende historie har brug for et solidt fundament, og det er her, Nordea-fondens million kroner gør en forskel.

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Fredericia Kommune, Peder Tind (V), er begejstret:

– Jeg er meget, meget taknemmelig på Fredericias vegne og på Kringsmindes vegne, at vi nu får de her midler til projektet. For mig er Kringsminde et af Fredericias fyrtårne, og vi forsøger hele tiden at passe på det, fordi det skaber fællesskaber og læring omkring gamle dage. Dengang man gjorde tingene på en lidt anden måde.

Peder Tind (V) er en hyppig gæst på Museumsgaarden Kringsminde, hvor han ofte deltager i stedets mange arrangementer. Her taler han ved nytårskuren 2023.

En stor opgave med mange facetter

Fredericia Kommune har allerede taget flere skridt for at sikre Kringsmindes fremtid. Med budgettet for 2024 blev der afsat 300.000 kroner til driften, hvilket har været nødvendigt for at sikre en stabil hverdag for de mange frivillige, der holder gården kørende. Men udfordringerne stopper ikke her.

– Vi har fået præsenteret oplæg for, hvordan vi kan lave forbedringer for et tocifret millionbeløb, og det er cirka 12,5 millioner kroner, som vi har i planen. Nordea-fondens million er derfor kærkommen. Den giver os mod på at fortsætte arbejdet og gør, at vi kan tage endnu et skridt mod en fuld renovering, forklarer Peder Tind.

Kultur- og idrætsformanden betragter dog støtten fra Nordea-fonden som andet end blot en økonomisk håndsrækning. For ham er den også en betydelig blåstempling af projektet:

– Udover at give penge, så sanktionerer de jo også projektets validitet. Det synes jeg er stærkt, og det giver os mod på, at vi forhåbentlig snart kan begynde at forbedre bygningsmassen derude.

Peder Tind er selv en hyppig gæst på museumsgården og deltager ofte i de mange arrangementer, der afholdes. Netop derfor har blåstemplingen også en særlig betydning for ham.

– Når jeg tager mine børn med derud, ser vi, hvordan man lavede tingene på en helt anden måde. Det tror jeg er vigtigt i en tid, hvor alt går så hurtigt. Kringsminde er et samlingspunkt og et minde om gamle dage, som der er en god læring i.

En million kroner tættere på målet

Med støtten fra Nordea-fonden er der nu lysere udsigter for Kringsminde. Projektet omfatter blandt andet en ny servicebygning, energirenovering og forbedrede faciliteter for gæsterne. Men vejen mod fuld finansiering er stadig lang, og kommunen arbejder fortsat på at rejse de resterende midler.

– Vi har sendt flere ansøgninger afsted og arbejder ambitiøst på at nå i mål. Vi vil gerne sikre, at Kringsminde kan stå stærkt i mange år fremover, siger Tind.

For nu kan Fredericia glæde sig over, at en brik i byens kulturarv har fået endnu en chance. Med Nordea-fondens million kroner, de tidligere tildelte 5 millioner fra Erhvervsfremmestyrelsen og et lokalt engagement er håbet blandt mange, at Kringsminde fortsat kan fortælle historien om gamle dage.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her