BUSINESS. Der er store ambitioner om en grøn fremtid for danske virksomheder, og nu giver regeringen et kraftigt økonomisk rygstød til grøn teknologi. Inden længe åbner en ny ansøgningsrunde for regeringens grønne investeringsordning, der skal understøtte danske virksomheder i at producere vind- og elektrolyseteknologi. I 2025 er der afsat 657 millioner kroner til formålet.
Ordningen blev første gang lanceret i 2024 og gav dengang 634,1 millioner kroner i støtte fordelt på fem store projekter, som samlet skabte investeringer for 4,2 milliarder kroner. Nu fortsætter ordningen altså med en ny pulje, der forventes at udløse yderligere investeringer for omkring 4,4 milliarder kroner i Danmark.
Øget jobskabelse i grøn industri
Ifølge Erhvervsministeriet ventes investeringerne i perioden 2024-2025 at skabe omkring 3.400 arbejdspladser i Danmark. Cirka 1.400 af dem forventes at blive skabt direkte i industrien for motorer, vindmøller og pumper, mens omkring 2.000 arbejdspladser opstår i andre brancher som metalindustrien og engroshandlen.
Erhvervsminister Morten Bødskov understreger vigtigheden af den grønne investeringsordning:
– Verden forandrer sig dagligt. Den geopolitiske uro er kun blevet større, og derfor er vi nødt til at stå op for vores virksomheder. Det er fremtidens vækst og arbejdspladser, der er på spil. Med den grønne investeringsordning giver vi vores grønne styrkeposition et solidt rygstød, som har en reel effekt. Med støtten i 2024 skabes der forventeligt op mod 800 nye grønne job i hele landet. Og inden længe åbner vi for en ny runde, som kan sikre grønne investeringer i Danmark for over 4 milliarder kroner. Alt sammen så endnu flere virksomheder kan stikke spaden i jorden og skrive nye kapitler i Danmarks grønne eventyr.
Plads til mindre virksomheder og nye komponenter
Som noget nyt bliver minimumsstøtten sænket fra 10 millioner kroner til 6 millioner kroner. Det åbner op for, at også mindre projekter kan blive en del af ordningen, hvilket vil sige projekter med en samlet investeringssum på minimum 40 millioner kroner.
Derudover bliver komponenten ”wafers”, der er en vigtig underkomponent inden for både vindteknologi og elektrolyseteknologi, nu tilføjet listen over støtteberettigede komponenter. Begge ændringer venter dog på endelig godkendelse fra EU-Kommissionen.
Imens peger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard også på, at ordningen er en nødvendighed i en verden med stigende international konkurrence og statsstøtte.
– Det er super vigtigt, at vi satser på og investerer i Danmarks grønne produktion og de mange arbejdspladser, der følger med. Det gør vi ved at tage hele værktøjskassen i brug. Statsstøtte er ikke mit foretrukne værktøj – men vi er nødt til at agere efter virkeligheden, og virkeligheden er, at flere og flere lande desværre bruger det mere og mere. Investeringsordningen er regeringens bud på statsstøtte, der skal sikre grønne jobs, vækst og dansk konkurrenceevne.
Danske virksomheder er klar
Også økonomiminister Stephanie Lose bakker op.
Økonomiministeren fremhæver, at Danmark allerede har mange stærke virksomheder, der arbejder målrettet med grøn teknologi. Hun understreger samtidig, at det er nødvendigt at bakke op om virksomhedernes gode initiativer, især i en tid med hård international konkurrence.
– Mange danske virksomheder er allerede i fuld gang med at skabe innovative løsninger og teknologi, som bidrager til at fremme den grønne omstilling. Det er et stort aktiv for Danmark, men der er skarp konkurrence i verden, og derfor er det nødvendigt, at vi støtter op om endnu flere grønne løsninger herhjemme. Vi afsætter nu et trecifret millionbeløb, som skal sørge for, at flere danske virksomheder kan udvikle nye løsninger, som er til gavn for den grønne omstilling, og som kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.
Ordningen administreres af Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), og den benytter de midlertidige EU-statsstøtteregler, der gør det muligt at yde mere favorable støttevilkår til grønne industriprojekter.
Virksomheder, der producerer blandt andet vindturbiner, vindmøllevinger, naceller, gearkasser, elektrolysatorer, kompressorer, anoder og katoder, kan ansøge om at få dækket op til 15 procent af deres etableringsomkostninger.
Ansøgningsprocessen åbnes officielt med en konference hos Dansk Industri i dag, hvor virksomheder kan få yderligere information og vejledning i at ansøge om midlerne.