MILJØ. Fredericia Kommune er én af i alt 25 danske kommuner, som tirsdag morgen er blevet meldt til Ankestyrelsen af miljøminister Magnus Heunicke (S) for ikke at leve op til lovgivningen om beskyttelse af drikkevandet.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljø- og Ligestillingsministeriet tirsdag morgen.
Årsagen er, at Fredericia Kommune ifølge ministeriet ikke har indberettet beskyttelse af ét eneste af sine såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), hvor der skulle være forbud mod brug af sprøjtemidler.
Miljøministeren kritiserer i skarpe vendinger kommunernes manglende handling i sagen:
– Det er dybt kritisabelt. Der er nul gode argumenter for at gamble med vores drikkevand, og jeg er forundret over, at 25 kommuner har ignoreret miljølovgivningen på bekostning af vores drikkevand. Det er dybt kritisabelt og må ikke gå uset hen. Vores drikkevand er en uvurderlig ressource, og det er en selvfølge for danskerne, at vi kan åbne for hanen og drikke vandet uden at være bange for urenheder og andet uønsket indhold, siger Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.
Kommunerne har siden 2019 haft til opgave at beskytte de boringsnære områder mod sprøjtemidler. Efter flere års arbejde blev der sat en endelig frist for at udstede forbud og påbud i områderne inden den 1. marts 2025. Mandag den 1. april 2025 udløb fristen for at tinglyse disse forbud.
Ifølge ministeriet har Fredericia Kommune sammen med blandt andre Fanø, Ringsted og Greve kommuner ikke sikret beskyttelse af ét eneste område. Det betyder, at grundvandet fortsat kan blive udsat for forurening fra sprøjtemidler.
– Kommunerne har arbejdet med beskyttelsen af de boringsnære områder siden 2019 og har selv vurderet, at det er nødvendigt at beskytte områderne. Opgaven med at forbyde brug af sprøjtemidler i områderne omkring boringerne er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget og er fuldt finansieret. Derfor er det under al kritik, at nogle kommuner helt har valgt at tilsidesætte lovgivningen, siger Magnus Heunicke og forklarer samtidig, at kommunerne derfor nu bliver indberettet til Ankestyrelsen, som har til opgave at føre tilsyn med, om offentlige myndigheder overholder lovgivningen.
Det er nu op til Ankestyrelsen at vurdere, om der skal rejses tilsynssager mod Fredericia Kommune og de øvrige 24 kommuner. Ankestyrelsen kan potentielt give medlemmerne af kommunalbestyrelsen tvangsbøder, hvis de ikke efterlever lovgivningen.
Ifølge Miljøstyrelsens opgørelse har kun 12 kommuner opnået 100 procent beskyttelse af deres boringsnære områder. Det gælder blandt andre Silkeborg, Nyborg og Bornholm. Derudover har 19 kommuner sikret mellem 60 og 99 procent, mens yderligere 27 kommuner ligger mellem 20 og 59 procent. Fredericia Kommune er altså blandt de 11 kommuner, som står med nul procent beskyttelse.