Sommeren er over os, og med den følger en overflod af festlige begivenheder som studenterfester, musikfestivaler, storskærmsarrangementer med fodbold, sommerafslutninger og hyggelige grill-aftener med familie og venner. Det lune vejr og de milde aftener gør strandene og vandet til attraktive steder at mødes, hygge, grille og feste. Ved Østerstrand i Fredericia har livredderne allerede udført 3 førstehjælpsaktioner, 9 forebyggende aktioner og 13 oplysende indsatser i uge 26 alene.

– Sommeren er begyndt med lunt vejr de fleste steder i landet, og mange samles om aftenen til diverse sommerfester og festlige arrangementer. Så kan det være fristende at tage en dukkert eller begive sig ud på vandet. Men i de sene aften- og nattetimer er der både færre til at holde øje og opdage en eventuel farlig situation, ligesom mørket gør det svært at orientere sig. Drukneulykker kan desværre ske hele døgnet, så vi opfordrer til, at man aldrig går i vandet alene eller tager en solotur på havet – heller ikke selvom vennerne sidder inde på stranden. De kan ikke nødvendigvis se, hvis du kommer i vanskeligheder, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.

Alkohol og vandaktiviteter er en farlig kombination

Nyder man alkohol på stranden eller andre steder ved vandet, skal man også tænke sig godt om.

– Aktiviteter i, ved og på vand er fantastiske, men de skal helst foregå på de rigtige tidspunkter, og man skal have respekt for vand. Alkohol og badning er en farlig blanding, for alkoholen påvirker din reaktionsevne og dømmekraft og betyder, at du har større risiko for at havne i en farlig situation og kan have sværere ved at redde dig selv. Så bliv gerne på land og få resten af selskabet til at gøre det samme – det er langt mere sikkert at gemme badeturen til dagen efter, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Pas på hinanden – også når I er ved vandet

TrygFonden har arbejdet med forebyggelse af drukneulykker i mange år og bl.a. undersøgt nærdrukneoplevelser blandt danskerne og vores adfærd ved vandet. Et observationsstudie viser bl.a., at der sent på aftenen og ud på natten er flest mænd ved havneområderne, og at de oftere end kvinderne færdes alene og i beruset tilstand.

  • Mænd er generelt overrepræsenterede, når det gælder drukneulykker i Danmark. Noget, vi også kan se, er, at kvinder generelt er bedre til at følges ad og passe på hinanden. Hvis vi kan få mændene – både de unge og de voksne – til at gøre som kvinderne, er vi nået langt i forhold til drukneforebyggelse, siger René Højer.

Aktionstal for uge 26

TrygFonden Kystlivredning har offentliggjort aktionstallene for uge 26, der dækker perioden 28. – 30. juni 2024. Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:

  • Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
  • Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
  • Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
  • Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

Syd- og Sønderjylland:

  • 0 livreddende aktioner
  • 4 førstehjælpsaktioner
  • 17 forebyggende aktioner
  • 360 oplysende indsatser

Østerstrand i Fredericia:

  • 0 livreddende aktioner
  • 3 førstehjælpsaktioner
  • 9 forebyggende aktioner
  • 13 oplysende indsatser