Sønderjyske Herrehåndbold står i en alvorlig økonomisk situation. For andet år i træk præsenterede klubben mandag et underskud på seks millioner kroner, hvilket har sat spørgsmålstegn ved den langsigtede bæredygtighed i klubbens økonomi. Underskuddet medfører, at egenkapitalen nu er negativ med over 10 millioner kroner, og klubben har endnu en gang måttet låne penge for at sikre driften.
Mens Sønderjyske før jul fejrede en stor triumf med kvalifikationen til pokalturneringens Final4 efter en sejr over Fredericia Håndboldklub, er humøret nu noget mere afdæmpet. Det nyligt offentliggjorte regnskab viser, at klubbens økonomiske udfordringer er langt fra løst, trods bestræbelserne på at stabilisere sig efter adskillelsen fra SønderjyskE-koncernen midt i 2024.
Lån holder klubben i live
For at holde driften kørende har Sønderjyske optaget endnu et ansvarligt lån – denne gang på 1,9 millioner kroner. Dette lån følger i kølvandet på sidste års lån på 3,5 millioner kroner fra Sydjysk Sparekasse. Ansvarlige lån er karakteriseret ved, at de ikke har en fast forfaldsdato, hvilket betyder, at tilbagebetalingstidspunktet i princippet kan udskydes på ubestemt tid.
Trods låneoptagelserne er det stadig tydeligt, at klubben kæmper med strukturelle udfordringer i sin økonomi.
En væsentlig årsag til det fortsatte underskud er klubbens høje lønomkostninger. Ifølge regnskabet brugte Sønderjyske Herrehåndbold i det seneste år 12 millioner kroner på personalelønninger, primært til spillere. Denne udgiftspost overstiger markant de sponsorindtægter, som klubben har kunnet generere, på trods af et øget fokus på at tiltrække sponsorer efter adskillelsen fra SønderjyskE-koncernen.
I 2024 valgte Sønderjyske Herrehåndbold at træde ud af SønderjyskE-koncernen og blive en selvstændig enhed. Beslutningen blev blandt andet truffet for at gøre det lettere at tiltrække sponsorer, og selvom klubben angiveligt har haft fremgang på denne front, har det ikke været tilstrækkeligt til at vende underskuddet.
Klubben står derfor fortsat i en prekær situation, hvor langsigtet økonomisk bæredygtighed synes vanskelig at opnå uden drastiske ændringer.