KULTUR. Idéer opstår på mange måder – også når to unge mænd mødes under festlige omstændigheder på toppen af Danmark. Sådan gik det til for Laurits Sigaard fra Middelfart og Miké Nicolaisen fra Fredericia, da de tilfældigt stødte på hinanden i Skagen for knap to år siden.
– Det var egentlig ret tilfældigt. Vi mødtes oppe i Skagen i uge 29, og så faldt snakken hurtigt på, at Miké var DJ, og jeg arbejdede med mad og events. En dag sad jeg ude i min pause, da Miké kom forbi og spurgte, om vi ikke skulle prøve at lave noget, der mindede om det her Boiler Room-koncept, fortæller Laurits Sigaard, der til daglig driver madboden Sofistika på Urbania Street Food i Fredericia.
Og idéen satte sig fast, fortæller Miké:
– Jeg tror nok, det var en typisk brændert-situation. Vi var begge i godt humør, da Laurits skrev til mig senere og spurgte, om det ikke kunne være fedt at lave. Jo mere vi snakkede om det, jo mere voksede det bare. Pludselig stod Tøjhuset klar til at bakke op, og så tænkte vi bare: “Let’s go”.
Og “let’s go” blev det altså. Nu åbner dørene på lørdag klokken 19.
Publikum er midtpunktet
REDRUM henter sin inspiration i det internationale koncept Boiler Room, hvor DJ’en er placeret midt blandt publikum frem for på en scene. Det var en tilgang, som Laurits og Miké hurtigt fandt appellerende.
Miké forklarer, at elektronisk musik de seneste år har bevæget sig væk fra store produktioner og i stedet er blevet mere enkel og nærværende. Publikum vil tættere på DJ’en, og det mærker man.
– De helt store opsætninger fylder ikke så meget længere. Det er blevet mere simpelt, og DJ’en kommer tættere på publikum – og det kan folk virkelig godt lide. Boiler Room har jo været der i mange år, men de seneste par år er det virkelig eksploderet, især fordi DJ’en står midt i rummet. Det var en kæmpe inspiration for os. Vi syntes bare, det var fedt – at man står helt tæt. Ikke noget med et stort show, men bare en fest, hvor man står blandt sine venner, siger han.
Laurits nikker og tilføjer, at de gerne vil ændre på oplevelsen af at gå til koncert.
– Det har jo i lang tid været sådan, at man tager til en koncert for at kigge op på scenen og se, hvad der foregår. Men vi synes, det er meget federe at samle det hele lidt mere og i stedet gøre publikum til en del af oplevelsen, og ikke bare vise dem et show, men lade dem være med i det. Det var dét, vi virkelig syntes var fedt.
Men selvom Boiler Room har banet vejen og inspireret aftenen, ønsker REDRUM ikke blot at kopiere konceptet. Laurits og Miké har derfor tilføjet deres eget særpræg med et gennemgående visuelt tema, hvor Miké især fremhæver brugen af det røde lys som noget særligt for REDRUM.
– Der kommer ikke til at være andet end rødt lys. Hele rummet bliver badet i det. Det er nok dér, vi adskiller os mest. Det bliver vores røde tema, og det bliver en stor del af stemningen, bemærker han.
Elektronisk musik skal ud til flere
Når festen slutter på Tøjhuset, håber Laurits og Miké, at gæsterne tager mere med sig hjem end bare en god aften. Miké Nicolaisen drømmer om, at folk får øjnene op for den elektroniske musik og bliver inspireret til at lytte mere til genren. Han mener, at Danmark befinder sig lige på grænsen til et gennembrud:
– Jeg føler lidt, at herhjemme i Danmark er vi lige på kanten til, at elektronisk musik bliver rigtig stort, men vi er der ikke helt endnu. Hvis vi kan give folk en virkelig god oplevelse og skubbe dem lidt, så de går hjem og tænker, ’Okay, det her er virkelig fedt’, så kan det blive kæmpestort. Elektronisk musik har bare brug for det lille skub, forklarer Miké.
Laurits Sigaard deler Mikés opfattelse og mener, at Danmark har noget at indhente på området. Ifølge ham er tekno og elektroniske toner allerede standard på natklubberne i mange andre lande.
– Det sjove er, at Danmark er håbløst bagud lige præcis på det her punkt. Alle andre steder er det meget almindeligt, at når man går i byen, er det tekno, man hører. Det, vi håber, folk opdager, er, at elektronisk musik faktisk er den optimale musik til en god fest. Når man kommer hjem bagefter, skal man gerne tænke, at det har været en virkelig fed oplevelse, siger Laurits.
Arrangørerne bag REDRUM ser heller ikke arrangementet som en engangsoplevelse. De fortæller, at ambitionen er at tage konceptet videre ud, måske endda til mere utraditionelle steder.
– Vi vil gerne holde det flere steder, faktisk overalt. Det kan være et sted som Tøjhuset, men det kan også være på en strand. Der er ingen grænser for, hvor vi kan tage det hen. Og eftersom alle DJ-sets bliver filmet, kan vi virkelig skabe nogle unikke oplevelser forskellige steder, smiler Miké ved tanken.
Laurits supplerer med ambitionen om, at REDRUM skal blive en platform for elektronisk musik, som bryder med det klassiske koncertformat.
– REDRUM skal være mere end bare endnu et arrangement, hvor man står og kigger på en scene. Det skal være noget, som kan foregå alle mulige steder og på alle tidspunkter af døgnet. En platform, der samler folk omkring elektronisk musik på en ny måde.
Premiere på lørdag
På lørdag aften – den 12. april – bliver Tøjhuset i Fredericia altså centrum for premieren på REDRUM. Fire DJ’s spiller back-to-back, der er rødt lys, stroboskop og efterfølgende afterparty på Urbania Street Food.
– Det bliver crazy, en kæmpe fest, og vi glæder os rigtig meget til at se jer, slutter Miké Nicolaisen.