Susanne Eilersen (O) mener at det er fint, at Fredericia Tyrkisk Kulturforening selv er kommet frem til at betale deres kommunale midler tilbage. Hun mener dog, at foreningen var kommet til at skulle tilbagebetale pengene ligemeget hvad.
Sagen om Fredericia Tyrkisk Kulturforening og deres beslutning om at tilbagebetale kommunale midler fortsætter med at skabe debat blandt politikerne i Fredericia.
Foreningen har trukket sig som folkeoplysende forening efter afsløringer om, at de har ført et fælles regnskab for både moskéen og kulturforeningen. Dansk Folkepartis gruppeformand, Susanne Eilersen, ser tilbagebetalingen som en naturlig konsekvens af foreningens regnskabspraksis.
– Det er fint nok, at de er kommet til den konklusion. Jeg har ikke noget imod det, for det er jo deres egen beslutning. Men jeg tænker også, at det er noget, de bliver nødt til at gøre, når de har kørt noget under ét CVR-nummer. Ellers er det jo ulovligt, og der kunne blive tale om en retssag. Jeg tror bare, de har indset, at de har gjort noget, som var regnskabsmæssigt forkert, og derfor tænker jeg, at det er den konklusion, alle ville nå frem til – at de bliver nødt til det, fortæller Eilersen.
Eilersen understreger, at selvom hun ikke har set regnskaberne, er det klart, at det ikke er lovligt at føre ét regnskab for to separate CVR-numre. Ifølge hende ville konklusionen om tilbagebetaling under alle omstændigheder være den samme, da regnskabsloven ikke tillader denne praksis.
– Det er i hvert fald ikke lovligt at lave ét regnskab for to CVR-numre, selvom jeg ikke har set regnskaberne. Men ifølge regnskabsloven må man ikke lave et fælles regnskab for to CVR-numre. Så om der er noget at komme efter, kan jeg ikke sige. Jeg er ikke jurist, men det er i hvert fald ikke regnskabsmæssigt lovligt. Derfor tænker jeg, at konklusionen under alle omstændigheder ville være, at de skulle betale pengene tilbage, siger Susanne Eilersen.
Hun ser denne sag som en mulighed for at gennemgå de procedurer, der bruges til at tildele midler til foreninger. Eilersen mener, at det er vigtigt at sikre, at foreninger giver tilstrækkelige tilbagemeldinger på, hvordan midlerne bruges, og at procedurerne er i overensstemmelse med loven.
– Jeg synes, at dette er en god anledning til at gennemgå procedurerne for, hvordan man tildeler midler til foreninger. Man bør også kigge på, hvilke tilbagemeldinger foreningerne skal give i forhold til de midler, de modtager. Jeg har aldrig siddet med det, så jeg ved det ikke præcist, men det giver i hvert fald anledning til at sikre, at vi får de nødvendige tilbagemeldinger og følger lovgivningen, siger Eilersen.
Eilersen understreger, at det er vigtigt at undgå, at kommunale midler går til politiske eller religiøse organisationer. Hun ser sagen som en påmindelse om at sikre, at procedurerne for tildeling af midler er i overensstemmelse med loven.
– Vi må jo ikke bruge kommunale kroner på politiske eller religiøse organisationer. Derfor må vi slet ikke give dem penge i det tilfælde. Når man står over for sådanne situationer, er det altid en god idé at gennemgå sine procedurer og sikre sig, at de er i overensstemmelse med loven, forklarer Susanne Eilersen.
Sagen om Fredericia Tyrkisk Kulturforening har rejst spørgsmål om økonomisk gennemsigtighed og de regler, der gælder for tildeling af kommunale midler. Med tilbagebetalingen af pengene ser Eilersen det som en nødvendighed for at rette op på den fejl, der blev begået.